Bekijk de calorieën en eiwitten in verschillende kipproducten

In dit artikel laten we je de verschillen in eiwit en calorieën zien bij de verschillende delen van kip, om je dieet maximaal te optimaliseren.
Bekijk de calorieën en eiwitten in verschillende kipproducten
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kipproducten verschillen in calorie- en eiwitgehalte. Niet alle delen van het dier hebben hetzelfde percentage mager en vet, dat de energiewaarde bepaalt. Niettemin is het een kwaliteitsvoedsel dat opgenomen moet worden in het kader van een evenwichtige en gevarieerde voeding, ongeacht het gekozen deel. Waar het uiteindelijk op aankomt is de bereidingswijze te optimaliseren.

Alvorens te beginnen moet benadrukt worden dat het eten van vlees helemaal niets te maken heeft met een slechtere gezondheidstoestand, zoals sommigen beweren. Integendeel. Het levert eiwitten met een hoge biologische waarde die nodig zijn voor een goede werking van het organisme, en slaagt er zo in het katabolisme van de spiermassa te vermijden.

Calorieën en eiwitten van verschillende kipproducten

Vervolgens laten we je in dit artikel ook de verschillende kipproducten zien die je in de supermarkt of bij de slager kunt kopen, samen met hun voedingswaarde. Zo ken je de verschillen en weet je wat interessanter is, afhankelijk van de omstandigheden en de doelstellingen.

Kipfilet

Kip met rijst
Kip is een gezond voedingsmiddel dat eiwitten met een hoge biologische waarde levert, hoewel het gehalte ervan afhangt van het deel van het dier dat gegeten wordt.

Elke 100 gram gekookte kipfilet levert ongeveer 165 calorieën, een vrij kleine hoeveelheid. Wat eiwit betreft bevat kipfilet 31 gram per 100 gram. Hoewel kipfilet nauwelijks koolhydraten bevat, bevat kipfilet ongeveer 3,6 gram vet per 100 van het product.

Het lipidenprofiel hangt af van de voeding van het dier zelf. Het verdient altijd de voorkeur te kiezen voor exemplaren die in het wild zijn grootgebracht en niet aan versnelde vetmesting zijn onderworpen.

Het zijn eiwitten met een hoge biologische waarde; dat wil zeggen dat ze alle essentiële aminozuren hebben en een goede score wat verteerbaarheid betreft. Ze zijn doorslaggevend gebleken (Engelse link) voor het bevorderen van een goed herstel na intensieve inspanning.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Eiwitten in voedingsmiddelen: wat zijn het en welke rol spelen ze?

Kippendij

De kippendij is iets vetter dan de filet. Hij heeft 10,9 gram vet per 100 gram, wat de energie-inhoud opvoert tot 209 calorieën. Eiwitten daarentegen zijn lager en leveren 26 gram per 100 gram. Hoe dan ook, het is nog steeds een sterk aanbevolen voedingsmiddel om in bijna elk dieet op te nemen, vooral voor sporters.

Bovendien zijn kippendijen goedkoper dan kipfilet, zodat bijna iedereen ze kan kopen. Het is een van de beste alternatieven om tegen een gereduceerde prijs toegang te krijgen tot eiwitten van de hoogste kwaliteit. Ook hier is het dieet van het dier van invloed.

Biologische kip, bijvoorbeeld, heeft een hoger gehalte aan omega 3-vetzuren in het binnenste. Deze voedingsstof is essentieel om ontstekingen in het inwendige te beheersen, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in Biochemical Society Transactions.

Kippenvleugels

Kipfilet met broccoli
Kies, als je kunt, voor kipfilet, het deel van de kip dat meer eiwitten en minder vet bevat.

Kippenvleugels zijn producten die ook uit het oogpunt van voedingswaarde aan te bevelen zijn, hoewel de bereiding meestal mislukt vooral op de barbecue. Qua calorieën levert 100 gram 203 calorieën. Ze hebben 30,5 gram eiwit en 8,1 gram vet.

Veel van deze bereidingen zijn industrieel. In dit geval is de aanwezigheid van enkelvoudige suikers en transvetten bijna zeker. Deze elementen kunnen het ontstekingsniveau in het lichaam verhogen en zo het risico op het ontstaan van chronische en complexe ziektebeelden beïnvloeden.

Een onderzoek (Engelse link) dat in de BMJ gepubliceerd werd, bevestigt dit. Als de vleugels vergezeld gaan van saus, is het het beste dat deze zelfgemaakt is, waarbij je de ingrediënten die voor de bereiding gebruikt worden onder controle houdt.

Vind je dit artikel leuk? Je wilt misschien dit artikel ook wel lezen:
Twee heerlijke recepten met kipfilet, dat wordt smullen!

Voorzichtig met het vel

Het is belangrijk er rekening mee te houden dat het kippenvel ook calorieën en vet toevoegt. We hebben commentaar gegeven op de energie- en voedingswaarde van de verschillende delen zonder rekening te houden met het vel. In het geval van een kipfilet met dit element, bijvoorbeeld, kunnen we spreken over een toename van 100 calorieën en 7 gram vet.

Als het de bedoeling is de toestand van de lichaamssamenstelling te verbeteren, is het misschien het beste alternatief om het vel van het voedsel te vermijden. Ook de bereidingswijze zal van belang zijn. Je kunt het beste beste vetarme bereidingen kiezen zoals grillen, bakken en koken in water.

Frituren is meestal geen goed idee. Er komen niet alleen calorieën bij, maar er worden ook transvetten en andere giftige verbindingen gevormd tijdens het proces. Ook beslag is een no-no.

Ken de calorie- en eiwitverschillen in de kipproducten die je kiest

Zoals je gezien hebt, kunnen verschillende kipproducten, ondanks dat ze van hetzelfde dier afkomstig zijn, verschillende voedingsprofielen hebben. Het is belangrijk daar rekening mee te houden bij het optimaliseren van het dieet.

Soms is het namelijk belangrijk de eiwitopname te maximaliseren en de calorieën te beperken om veranderingen in de lichaamssamenstelling te bereiken. De rest van het dieet moet echter ook verbeterd worden, het is niet voldoende alleen op dit voedsel te focussen.

Bedenk tenslotte dat de levenswijze van het dier van invloed is op de voedingsbijdrage van het ervan afgeleide voedsel. De biologische versies zijn meestal duurder, maar in deze gevallen kan hun prijs een grotere hoeveelheid vetzuren van de omega 3-vetzuren reeks rechtvaardigen.

Het in evenwicht brengen van de inname van deze voedingsstoffen met die van omega 6 is zeer gunstig om op den duur een goede gezondheidstoestand te behouden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • McGlory, C., Devries, M. C., & Phillips, S. M. (2017). Skeletal muscle and resistance exercise training; the role of protein synthesis in recovery and remodeling. Journal of applied physiology (Bethesda, Md. : 1985)122(3), 541–548. https://doi.org/10.1152/japplphysiol.00613.2016
  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.