Alles over de gezondheidsvoordelen van erwten

Erwten hebben veel gezondheidsvoordelen. Ten eerste zijn ze een geweldige bron van vezels en helpen ze het risico op obstipatie te verminderen. Ze zijn ook behoorlijk vullend. Leer er in dit artikel meer over!
Alles over de gezondheidsvoordelen van erwten
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Erwten hebben veel gezondheidsvoordelen. In feite is het een gezond voedingsmiddel dat voedingsdeskundigen adviseren, bij bijna elk type dieet. De resultaten zijn op middellange termijn duidelijk, zolang je ze maar als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet consumeert.

Deze groente behoort tot de peulvruchtenfamilie en heeft dus veel van zijn kenmerken. Volgens de mening van experts moet je peulvruchten minstens één keer per week eten.

Een hogere inname van dit soort voedsel hangt samen met een lager risico op het ontwikkelen van bepaalde complexe aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten.

De voedingswaarde van erwten

Sperziebonen bevatten 31 calorieën per 100 gram, dus het geeft niet veel energie. Wat betreft macronutriënten bevat het 7 gram koolhydraten en 1,8 gram eiwit voor dezelfde hoeveelheid van het product.

Dit betekent dat ze praktisch geen lipiden bevatten. Deze peulvrucht valt op door zijn water- en vezelinhoud. In feite geeft dit laatste element het verschillende van zijn gezondheidseigenschappen.

Wat micronutriënten betreft, steken de gehaltes vitamine A (690 milligram) en vitamine B9 (33 milligram) boven de rest uit. Het bevat ook 6 milligram natrium en een aanzienlijke hoeveelheid 12,2 milligram vitamine C.

De gezondheidsvoordelen van het opnemen van erwten in je dieet

Schaaltjes met peulvruchten

Lees dit artikel verder om meer te weten te komen over de gezondheidsvoordelen van erwten en over het wetenschappelijke standpunt over de consumptie van erwten.

1. Minder darmproblemen

Vezelconsumptie gaat met een lager risico op obstipatie gepaard. Dit komt omdat het de darmtransit verbetert en voor een frequente, consistente en moeiteloze stoelgang zorgt.

Deze stof is ook bewezen effectief tegen darmkanker (Engelse link). Het vergroot de grootte van de fecale bolus en voert afvalproducten af die aan de wanden van de darm kunnen blijven kleven, omdat het lichaam het niet kan verteren. Het voorkomt dus dat ze het weefsel beschadigen.

Een regelmatige verhoging van de vezelinname geeft je een vol gevoel, zodat je minder tussendoortjes hoeft te eten en het gemakkelijker maakt om een afslankdieet te volgen.

2. Controle van ingenomen vetten

De invloed van voeding op de vetopname is inderdaad beperkt. Een aantal soorten voedsel kunnen de plasmacholesterol- of triglycerideniveaus echter enigszins verlagen. Dit kan met een lager cardiovasculair risico in verband worden gebracht.

Wat wel duidelijk is, is dat vezels de opname van bepaalde voedingsstoffen, zoals voedingsvet en cholesterol, gedeeltelijk blokkeren. Althans volgens een studie gepubliceerd in Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (Engelse link).

Op deze manier wordt de synthese van deze elementen endogeen gestimuleerd en is de regulatie dus behoorlijk effectief.

Het heeft ook een soortgelijk effect bij het moduleren van de opname van koolhydraten. Dit komt omdat het de opname van koolhydraten in de bloedbaan vertraagt. Het kan een effectieve strategie zijn om diabetes onder controle te houden.

3. Verbetering van het immuunsysteem

Zoals hierboven vermeld, hebben erwten een aanzienlijke concentratie vitamine C. Deze voedingsstof kan de werking van het immuunsysteem volgens de huidige wetenschappelijke gegevens verbeteren (Engelse link).

Wetenschappelijke claims geven aan dat het verzekeren van consumptie van 1 gram van de stof per dag de ontwikkeling van bepaalde infectieziekten, zoals verkoudheid, helpt voorkomen. Het vermindert ook de tijd van aanwezigheid van symptomen als er eenmaal een ziekte is.

Hoe erwten te koken om de meeste voordelen te verkrijgen

Blik erwten

Het koken van deze groente is eigenlijk vrij eenvoudig. Je moet ze koken voordat je ze consumeert. Houd er rekening mee dat hoe langzamer het kookproces, hoe beter het eindresultaat.

De beste manier om dit te doen, is door ze samen met wat gebakken groenten in een pan te doen en voldoende water toe te voegen. Stel vervolgens de temperatuur in zodat de vloeistof het kookpunt bereikt en laat ze ongeveer een uur koken tot ze zacht zijn. Houd er rekening mee dat de meeste erwtensoorten minimaal 24 uur moeten worden geweekt.

Het goede nieuws is dat je erwten in blik kunt vinden en deze zijn al gaar. Het vergroot de mogelijkheden en je kunt ze in salades, bonenpasta en zelfs gebakken naast ingrediënten zoals spek gebruiken. Zoals je kunt zien, kun je experimenteren totdat je je favoriete manier vindt om deze peulvrucht te koken.

Voedingsdeskundigen bevelen erwten vanwege hun gezondheidsvoordelen aan

Zoals hierboven uitgelegd, worden erwten in het kader van een uitgebalanceerd dieet sterk door gezondheidsspecialisten aanbevolen. Deze peulvrucht bevat essentiële voedingsstoffen voor het organisme en het bevat aanzienlijke concentraties vezels.

Het valt ook op door zijn veelzijdigheid op culinair niveau, waardoor je kunt experimenteren en het aan verschillende gerechten kunt toevoegen. Stoofschotels zijn de meest klassieke optie, maar hun aanwezigheid in salades en wokgerechten zal je zeker verrassen.

Het is prima om ingeblikte of gekookte erwten te kopen, omdat hun voedingswaarde intact blijft en deze het gemakkelijker maken om ze in al je gerechten op te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gianfredi V, Salvatori T, Villarini M, Moretti M, Nucci D, Realdon S. Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. Int J Food Sci Nutr. 2018 Dec;69(8):904-915.
  • Maćkowiak K, Torlińska-Walkowiak N, Torlińska B. Dietary fibre as an important constituent of the diet. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2016 Feb 25;70:104-9.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.