Acht effectieve middeltjes om strontjes te behandelen

Strontjes kun je behandelen met een aantal huismiddelen, waaronder knoflook. Ook is een goede hygiëne belangrijk zodat het oog goed schoon blijft.
Acht effectieve middeltjes om strontjes te behandelen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Strontjes zijn infecties die veroorzaakt worden door een bacterie die zich in de buurt van het oog bevindt en op verschillende manieren invloed op ons kan hebben.

  • Uitwendige strontjes doen zich meestal voor in de talgklieren die zich aan de rand van het ooglid bevinden, aan het begin van de wimpers of in de zweetklieren.
  • Inwendige strontjes zijn de strontjes die zich aan de binnenkant van het ooglid voordoen.

Deze infecties gaan meestal gepaard met een rood bultje op het aangetaste oog. Deze bultjes zijn gevuld met water en pus en zouden niet uitgeknepen moeten worden. Dit komt doordat de bacteriën in het bultje zich dan kunnen verspreiden naar andere delen van het oog en zo nog meer strontjes kunnen veroorzaken.

Het probleem hiermee is dat deze nieuwe strontjes meestal pijnlijker zijn. Het goede nieuws is dat strontjes niet gevaarlijk zijn voor het oog of de algehele gezondheid.

Een strontje verdwijnt meestal na een week. Wanneer je immuunsysteem de bacteriën heeft geneutraliseerd, breekt het strontje vanzelf af zonder beschadiging te veroorzaken.

Er doen zich maar zelden complicaties voor. In het geval er wel sprake is van complicaties, kan het netvlies geïrriteerd raken of kan er een infectie of misvorming in het ooglid ontstaan.

De symptomen die op de ontwikkeling van een strontje kunnen wijzen zijn:

  • het gevoel alsof je ooglid hangt
  • roodheid langs de wimperlijn
  • gevoeligheid voor licht
  • overmatig knipperen
  • voortdurend tranen
  • wazig zien

Waarom ontstaan strontjes?

Ogen schoonmaken

De voornaamste oorzaak van dit probleem zijn bacteriële infecties. Deze infecties worden veroorzaakt doordat de talgklieren in het oog verstopt raken.

Wanneer deze klieren verstopt raken, zorgt dit ervoor dat er een infectie kan ontstaan, net als het geval is bij acne op:

  • het gezicht
  • de borst
  • in de nek

Andere factoren die het ontstaan van strontjes kunnen veroorzaken zijn:

  • gebrek aan hygiëne
  • slechte eetgewoontes
  • te veel aan je oog zitten
  • vieze handdoeken gebruiken
  • uitdroging
  • problemen met het immuunsysteem

Huismiddeltjes om strontjes te behandelen

Knoflook

Hoewel sterke mengsels over het algemeen juist irritaties kunnen veroorzaken wanneer ze in aanraking komen met je ogen, kan knoflooksap juist helpen om infecties snel te verzachten. Knoflook zal er dankzij de antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen voor zorgen dat de infectie snel geneest.

Stamp gewoon een paar knoflooktenen fijn en breng het sap dat eruit komt aan op het aangedane ooglid. De eigenschappen van het sap zullen door de huid geabsorbeerd worden en zelfs op inwendige strontjes een gunstig effect hebben.

Zorg er wanneer je het knoflooksap op je ooglid aanbrengt voor dat het sap niet in je oog zelf terecht komt. Het is daarom misschien verstandig om een wattenstaafje te gebruiken.

Aardappelen

Doordat aardappelen verschillende samentrekkende eigenschappen hebben, kunnen ze helpen om ontstekingen te remmen en zwelling te verminderen. Zwelling zorgt er tegelijkertijd voor dat bloed niet goed bij het aangedane deel van de ogen kan komen.

Het enige wat je hoeft te doen is een aardappel raspen, een beetje geraspte aardappel op een stukje gaas doen en dit zachtjes tegen het aangedane oog aandrukken. Hierdoor zal het strontje zo verdwijnen.

Onderhoud een goede hygiëne

Strontje op het ooglid

Een slechte hygiëne is de voornaamste oorzaak van strontjes. Als je op dit moment een strontje op voelt komen of als je voortdurend last hebt van strontjes, zorg er dan voor dat je het deel rondom je oog goed schoon houdt.

Hierdoor kun je er zeker van zijn dat viezigheid en bacteriën zich niet kunnen verzamelen.

Groene thee en kamillethee

Gooi de theezakjes na het drinken van een kopje groene thee of kamillethee niet weg, maar bewaar ze in plaats daarvan in de koelkast. Houd de zakjes vervolgens wanneer ze koud zijn direct tegen je oog aan.

De antioxidanten die deze theesoorten bevatten zullen helpen om de infectie snel tegen te gaan en je strontje te laten verdwijnen.

Aloëvera

Aloëveragel tegen strontjes

Aloëvera is tegenwoordig over de hele wereld zeer bekend, waardoor je waarschijnlijk ook al op de hoogte bent van de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die deze plant heeft.

De gel die in de bladeren van deze plant verborgen zit is erg behulpzaam wanneer je het direct op het aangedane ooglid aanbrengt. Het enige wat je hoeft te doen, is je oog een paar keer per dag insmeren met deze geweldige gel, totdat je oog geheel hersteld is.

Uien

Ondanks het nadeel dat je van uien altijd moet huilen, zit dit bolgewas vol antioxidanten en heeft het een hoop antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen om bacteriën snel te elimineren.

Het enige wat je hoeft te doen, is een paar schijfjes ui op een stukje gaas leggen en dit gaas vervolgens voorzichtig tegen het aangedane ooglid aanduwen. Schrik niet als je een beetje moet huilen, dit betekent juist dat de ui zijn werk doet.

Peterselie

Peterselie om strontjes te behandelen

De actieve bestanddelen in dit kruid kunnen helpen om de bacteriën en het pus snel te elimineren. Hierdoor zal je strontje sneller genezen en zal de ontsteking en zwelling verminderen.

Doe een beetje water en een handje peterselieblaadjes samen in een pannetje en breng het water aan de kook. Laat het mengsel vervolgens afkoelen en breng het dan aan op je aangedane oog.

Kurkuma

Ook kurkuma heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen die zeer gunstig zijn voor je ogen.

  • Meng een beetje water met wat kurkuma en breng dit samen aan de kook.
  • Na afloop zul je een goed middel hebben dat je met behulp van een schone katoenen doek op je oog kunt aanbrengen.
  • Door dit twee of drie keer per dag te doen zal je strontje een stuk sneller genezen.

Hoewel strontjes in de meeste gevallen ongevaarlijk zijn, kunnen we niet ontkennen dat ze zeer vervelend en in sommige gevallen zelfs zeer ingewikkeld zijn.

Als je dus merkt dat je vrij vaak last hebt van strontjes, dan is het verstandig om even een oogarts de raadplegen om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van een ernstig probleem. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.