7 voedingsmiddelen die je niet opnieuw moet opwarmen

Van veel voedingsmiddelen komen gifstoffen vrij wanneer ze worden opgewarmd. Het is beter om ze in salades of koude gerechten te gebruiken om gezondheidsrisico's te voorkomen.
7 voedingsmiddelen die je niet opnieuw moet opwarmen

Laatste update: 23 september, 2018

In je eigen huis laat je voedsel meestal niet verpieteren. Elke dag wordt er heel veel voedsel weggegooid, terwijl in andere delen van de wereld mensen van de honger sterven omdat er niet genoeg voedsel is. Daarom warmen wij ons eten vaak opnieuw op. Het is echter belangrijk om te weten welk voedsel je niet opnieuw kan opwarmen.

Het wordt altijd aangeraden om voedsel in de koelkast te bewaren en het één of twee dagen later opnieuw te verwarmen, zodat het niet in de vuilnisbak belandt.

Veel mensen zijn zich er echter niet van bewust dat er een aantal voedingsmiddelen zijn die je beter niet opnieuw moet opwarmen, omdat dat gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Weet jij welke voedingsmiddelen dat zijn?

Voedingsmiddelen die je nooit opnieuw moet opwarmen

Kip

Kip is een van de meestvoorkomende voedingsmiddelen die in de koelkast wordt bewaard, omdat het goed houdbaar is en lekker smaakt als het is opgewarmd. Je kan het echter beter vers gekookt of koud eten.

Meer lezen: 11 etenswaren die je nooit in de koelkast mag bewaren

Ook al zou je het misschien niet zeggen, het opnieuw opwarmen van kip verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot problemen met de spijsvertering. Als het niet direct na bereiding wordt gegeten, kan het worden opgewarmd, maar alleen bij een lage temperatuur.

Paddenstoelen

Paddenstoelen in een gerecht

Er zijn erg veel verschillende manieren om paddenstoelen te bereiden en ze opwarmen klinkt als een goed idee. Je kunt ze echter het beste eten als ze vers bereid zijn, dus wanneer ze nog steeds al hun heilzame eigenschappen en voordelen voor de gezondheid bevatten.

Als er een paar zijn overgebleven is het beter om ze koud te eten. Paddenstoelen ondergaan ook veranderingen in de samenstelling wanneer ze opnieuw worden opgewarmd en dat kan buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Aardappelen

Aardappelen zitten vol voedingsstoffen en hoewel je ze een paar dagen in de koelkast kunt bewaren, moet je ze nooit opnieuw opwarmen. Dat verandert hun smaak en hun eigenschappen. Het kan ze zelfs giftig maken.

Het beste wat je kunt doen met de overgebleven aardappelen is ze gebruiken in puree of koude salades.

Spinazie

Spinazie opnieuw verwarmen

Deze groene groente wordt altijd aanbevolen voor je dieet, maar je moet spinazie niet opwarmen. Het bevat namelijk een hoog percentage nitraat. Bij hoge temperaturen verandert nitraat in nitriet. Nitriet is niet gezond en kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Je kunt spinazie beter altijd vers eten.

Bieten

Bieten bevatten ook nitraten die kunnen veranderen in schadelijke nitrieten wanneer ze worden opgewarmd. Dit is een ander voedingsmiddel waarvan je het opnieuw opwarmen moet vermijden als je geen last gezondheidsproblemen wilt hebben. Om van de maximale voordelen van bieten te genieten, kan je ze beter alleen gebruiken in salades en smoothies.

Selderij

Selderij in soep

Als je soep selderij bevat moet je het opnieuw opwarmen vermijden om schade aan je lichaam te voorkomen. Net als bij de bovenstaande voedingsmiddelen, bevat selderij nitraten die veranderen in nitrieten wanneer het opnieuw wordt opgewarmd.

Dit betekent dat het kan veranderen in potentieel kankerverwekkend voedsel wanneer het opnieuw wordt opgewarmd. Daarom moet je proberen om de bleekselderij uit je soep te halen voordat je het opnieuw opwarmt.

Eieren

Eieren worden meestal niet opnieuw opgewarmd, omdat het hun aroma en smaak verandert. Maar voor het geval dat je het toch overweegt, is het belangrijk om te weten dat het opwarmen van eieren schadelijk voor de gezondheid kan zijn, omdat de verbindingen die ze bevatten giftig worden als ze blootgesteld worden aan hoge temperaturen.

Hoe kan ik voedsel veilig opnieuw opwarmen?

Veilig voedsel opwarmen

Naast de hierboven genoemde voedingsmiddelen zijn er natuurlijk nog genoeg die je wel opnieuw kan opwarmen.

Om voedsel veilig te verwarmen kun je deze volgende tips in het achterhoofd houden:

  • Warm het voedsel snel op om de temperatuur in het midden tot 65°C te brengen.
  • Verwarm alleen het gedeelte dat je gaat eten.
  • Gekookt voedsel mag niet in contact komen met rauw voedsel om kruisbesmetting te voorkomen.
  • Vergeet niet dat alle ingrediënten verschillend zijn en niet op dezelfde manier warm worden. Als je meer dan één soort voedsel verwarmt, dek het dan af, zodat alle soorten gelijkmatig zullen opwarmen.
  • Je kan voedsel beter invriezen als je denkt dat je het niet binnen vier dagen op zal eten

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Knize, M. G., Salmon, C. P., Pais, P., & Felton, J. S. (1999). Food heating and the formation of heterocyclic aromatic amine and polycyclic aromatic hydrocarbon mutagens/carcinogens. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-1-4615-4853-9_12

  • Hord, N. G., Tang, Y., & Bryan, N. S. (2009). Food sources of nitrates and nitrites: The physiologic context for potential health benefits. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.2008.27131


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.