Deze 7 voedingsmiddelen mag je nooit opnieuw verwarmen

14 mei 2016
Van veel voedingsmiddelen komen gifstoffen vrij wanneer ze worden opgewarmd. Het is beter om ze in salades of koude gerechten te gebruiken om gezondheidsrisico's te voorkomen.

In je eigen huis laat je voedsel meestal niet verpieteren. Elke dag wordt er heel veel voedsel weggegooid, terwijl in andere delen van de wereld mensen van de honger sterven omdat er niet genoeg voedsel is.

Het wordt altijd aangeraden om voedsel in de koelkast te bewaren en het één of twee dagen later opnieuw te verwarmen, zodat het niet in de vuilnisbak belandt.

Veel mensen zijn zich er echter niet van bewust dat er een aantal voedingsmiddelen zijn die je nooit opnieuw mag opwarmen, omdat dat gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Weet jij welke voedingsmiddelen dat zijn?

Verwarm de volgende voedingsmiddelen nooit opnieuw

Kip

Kip is een van de meest voorkomende voedingsmiddelen die in de koelkast worden bewaard, omdat het goed houdbaar is en lekker smaakt als het is opgewarmd. Het moet echter altijd vers gekookt of koud gegeten worden.

Ook al zou je het misschien niet zeggen, het opnieuw verwarmen van kip verandert de eiwitsamenstelling, wat kan leiden tot problemen met de spijsvertering. Als het niet direct na bereiding wordt gegeten, kan het worden opgewarmd, maar alleen bij een lage temperatuur.

Paddenstoelen

Paddenstoelen

Er zijn zo veel verschillende manieren om paddenstoelen te bereiden en ze opwarmen klinkt als een goed idee. Je kunt ze echter het beste eten als ze vers zijn bereid, dus wanneer ze nog steeds al hun heilzame eigenschappen en voordelen voor de gezondheid bevatten.

Als er een paar zijn overgebleven is het beter om ze koud te eten. Paddenstoelen ondergaan ook veranderingen in de samenstelling wanneer ze opnieuw worden opgewarmd en dat kan buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Aardappelen

Aardappelen zitten vol voedingsstoffen en hoewel je ze een paar dagen in de koelkast kunt bewaren, moet je ze nooit opnieuw opwarmen. Dat verandert hun smaak en ook hun eigenschappen en het kan ze zelfs giftig maken.

Het beste wat je kunt doen met de overgebleven aardappelen is ze gebruiken in puree of koude salades.

Spinazie

Spinazie

Deze groene groente wordt altijd aanbevolen voor je dieet, maar je moet spinazie niet opwarmen. Het bevat namelijk een hoog percentage nitraat, dat wanneer het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen kan worden omgezet in nitrieten. Nitrieten zijn niet gezond en kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Je kunt spinazie beter altijd vers eten.

Bieten

Bieten bevatten ook nitraten die kunnen veranderen in schadelijke nitrieten wanneer ze worden opgewarmd. Dit is een ander voedingsmiddel waarvan je het opnieuw opwarmen moet vermijden als je geen gezondheidsproblemen wilt krijgen. Om van de maximale voordelen van bieten te genieten, moeten ze eigenlijk alleen worden gegeten in salades en smoothies.

Selderij

Selderij

Als je soep selderij bevat, vermijd dan het opnieuw opwarmen om schade aan je lichaam te voorkomen. Net als bij de bovenstaande voedingsmiddelen, bevat selderij nitraten die veranderen in nitrieten wanneer het opnieuw wordt opgewarmd.

Dit betekent dat het kan veranderen in een potentieel kankerverwekkend voedsel wanneer het opnieuw wordt opgewarmd. Daarom moet je proberen om de bleekselderij uit je soep te halen voordat je hem opnieuw opwarmt.

Eieren

Eieren worden meestal niet opnieuw opgewarmd, omdat het hun aroma en smaak verandert. Maar voor het geval dat je het toch overweegt, is het belangrijk om te weten dat het opwarmen van eieren schadelijk voor de gezondheid kan zijn als de verbindingen die ze bevatten giftig worden als ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen.

Hoe kan ik voedsel veilig opnieuw verwarmen?

Voedsel Opwarmen

Hoewel de hierboven genoemde voedingsmiddelen beter niet opnieuw zouden moeten worden opgewarmd, betekent dit niet dat je geen andere restjes kunt opwarmen.

Om voedsel veilig te verwarmen kun je deze volgende tips in het achterhoofd houden:

  • Het opwarmen moet snel worden gedaan om de temperatuur in het midden van het voedsel tot 65°C te brengen.
  • Verwarm alleen het gedeelte dat je gaat eten.
  • Gekookt voedsel mag niet in contact komen met rauw voedsel om kruisbesmetting te voorkomen.
  • Vergeet niet dat alle ingrediënten verschillend zijn en niet op dezelfde manier warm worden. Als je meer dan één soort voedsel verwarmt, dek het dan af, zodat alle soorten gelijkmatig zullen opwarmen.
  • Als je niet denkt dat je in staat bent om het voedsel binnen vier dagen op te eten, is het beter om het in te vriezen.
Bekijk Ook