6 gewoonten die helpen om kanker te voorkomen

Gezonde voeding is een van de basispijlers van een gezond leven, maar het is ook de sleutel tot het voorkomen van kanker. Door goed gevoed te worden, blijft het immuunsysteem goed functioneren.
6 gewoonten die helpen om kanker te voorkomen
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Deskundigen schatten dat een gezonde levensstijl de helft van alle soorten kanker kan voorkomen. In dit artikel laten we je een lijst met gezonde gewoonten zien die volgens de wetenschap bij het voorkomen van kanker helpen. Noteer deze gewoonten en breng ze in praktijk om je leven te verbeteren en je gezondheid te beschermen.

Wat moeten we over kanker weten?

Kankercellen die het lichaam aanvallen

Kanker is een multifactoriële ziekte, die van zowel genetica als omgevingsfactoren afhankelijk is. Een van de meest besproken ziekten op dit moment is kanker.

Dit is begrijpelijk aangezien volgens de schattingen van de Spaanse Vereniging voor Medische Oncologie (SEOM) in dit land meer dan 200.000 gevallen van kanker worden gediagnosticeerd (Spaanse link). De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt ook dat in 2022 alleen al in Spanje ongeveer 250.000 mensen aan kanker zullen lijden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het verschijnen van een aantal kwaadaardige cellen in het lichaam onvermijdelijk is. Ze worden echter geen kanker als het lichaam in balans is en we het niet met ‘triggers’ stimuleren die de ziekte aanmoedigen om zich te vestigen.

Het is daarom van fundamenteel belang om op de potentiële tumorcellen en de cellen eromheen te reageren, die de tumorachtige micro-omgeving vormen. Op dezelfde manier moeten we de factoren die aan de ontwikkeling van kanker kunnen bijdragen, begrijpen en vermijden.

Volgens onderzoekers van het Anderson Cancer Center in Houston (Spaanse link) zijn genetische factoren verantwoordelijk voor 5-10% van de kankers. Tegelijkertijd zijn omgevingsoorzaken goed voor ongeveer 90% van de gevallen. We kunnen daarom concluderen dat het beoefenen van gezonde gewoonten een aanzienlijk deel van de kankers kan voorkomen.

Gewoonten die helpen om kanker te voorkomen

Bij een gezonde levensstijl is voeding van levensbelang. Dat geldt echter ook voor lichaamsbeweging en het onder controle houden van stress. Laten we de beste tips eens bekijken.

1. Zorg voor een gezond lichaamsgewicht

Vrouw heeft allerlei gezonde voedingsmiddelen

Slechte eetgewoonten zijn met ziekten zoals obesitas of hypertensie in verband gebracht, die aan kanker kunnen bijdragen. Zorg gedurende je hele leven voor een gezond gewicht, aangezien overgewicht en obesitas het risico op kanker en terugval vergroten (Spaanse link).

Deskundigen hebben beide met laaggradige systemische ontsteking in verband gebracht die door verhoogde inflammatoire cytokinen wordt gekenmerkt. Aangezien het een verandering van het immuunsysteem veroorzaakt, hebben experts deze aandoening met de ontwikkeling van ziekten in verband gebracht.

Misschien ook interessant om te lezen:
Het juiste dieet voor mensen met kanker

2. Gezond eten en het helpen voorkomen van kanker

Gezonde voeding is een basispijler van een gezond leven. Het is echter ook de sleutel tot het voorkomen van kanker. Door goed gevoed te worden, blijft het immuunsysteem goed functioneren.

Studies naar de positieve effecten van het eten van groenten en fruit beweren (Engelse link) dat ze in de strijd tegen kanker belangrijk zijn. Waarom is dat?

Het komt omdat groente en fruit voedingsstoffen bevatten die bij het herstellen van beschadigde cellen helpen. Je moet daarom minstens vijf porties per dag consumeren.

We moeten ook het eten van overmatige hoeveelheden rood vlees en bewerkte voedingsmiddelen vermijden. We moeten ons bovendien tot specifieke tijden beperken. Deze suggesties zijn van het American Institute for Cancer Research afkomstig (Engelse link).

3. Rook niet

Een van de meest schadelijke gewoonten voor de gezondheid is roken. Dat komt omdat het verschillende ziekten veroorzaakt, waaronder kanker.

De WHO schat (Spaanse link) dat 22% van de sterfgevallen door kanker zijn oorsprong in deze slechte gewoonte vindt. Het is niet gemakkelijk om met roken te stoppen, maar het is een verstandige keuze die velen moeilijk kunnen maken.

Roken doet veel meer dan alleen sterfgevallen door kanker veroorzaken. Het veroorzaakt ook hartaanvallen, cardiovasculaire problemen, chronische vermoeidheid en nog veel meer schadelijke aandoeningen.

4. Lichaamsbeweging om te helpen kanker te voorkomen

Sporten kan helpen om kanker te voorkomen

Lichaamsbeweging levert voor het lichaam grote voordelen op. Onder deze valt de preventie van kanker op dankzij het effect op het immuunsysteem. Lichaamsbeweging is een van de gezondste gewoonten die we in ons leven kunnen toepassen.

De cardiovasculaire gezondheid verbetert en we verbranden overtollige calorieën. Lichaamsbeweging helpt bovendien ook veel ziekten te voorkomen, waaronder kanker. Het uitvoeren van 3 tot 5 sessies per week (30-60 minuten) is ideaal om de voordelen voor gezondheid en kankerpreventie op te merken.

5. Voorkom de proliferatie van tumorcellen

Een ander interessant feit is dat we omstandigheden kunnen creëren zodat tumorcellen zich niet vermenigvuldigen. Een voorbeeld is om stoffen in je dieet op te nemen die bij celherstel helpen. Er zijn bijvoorbeeld antioxidanten.

Van verschillende groenten is bewezen dat ze het grootste remmende effect op de groei van kanker hebben. Dit zijn bijvoorbeeld kruisbloemige groenten (soorten kool, broccoli, boerenkool, enz.), andere donkere bladgroenten en knoflook. Dit is aan de polyfenolen te danken die deze planten bevatten (Spaanse link).

Caroteenrijke groenten en fruit zoals wortelen, zoete aardappelen, tomaten, dadelpruimen en abrikozen bevatten provitamine A. En in een aantal gevallen bevatten ze ook lycopeen. Beide stoffen remmen de deling van schadelijke cellen.

6. Beoefen een ontspanningstechniek

Streven om stress op afstand te houden is de sleutel. Onder de omgevingsfactoren zijn er psycho-emotionele factoren. Door het slechte beheer van stress kunnen deze het ziekteproces op gang brengen.

Het is daarom erg belangrijk om praktijken aan te nemen die helpen om het beheer van deze staat te verbeteren. Mindfulness, lichaamsbeweging of meer contact met de natuur zijn bijvoorbeeld allemaal erg nuttig.

Het belang van gezonde gewoonten

Het is duidelijk dat enkele van de risicofactoren voor kanker onmogelijk te beheersen zijn. Er zijn bijvoorbeeld ook genetica en omgevingsfactoren. Er zijn echter nog steeds gewoonten die je kunt volgen om kanker te helpen voorkomen.

We hopen dat deze informatie nuttig voor je is geweest en dat je er rekening mee houdt. Onthoud dat het volgen van deze gewoonten, evenals het regelmatig bezoeken van je arts en een gezond leven leiden, je kan helpen om kanker te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Gallbladder Cancer. 2015. Available at http://www.wcrf.org/sites/default/files/Gallbladder-Cancer-2015-Report.pdf
  • Teras LR, Kitahara CM, Birmann BM, et al. Body size and multiple myeloma mortality: a pooled analysis of 20 prospective studies. British Journal of Haematology 2014; 166(5):667-676.
  • Goodwin PJ. Obesity and breast cancer outcomes: How much evidence is needed to change practice? Journal of Clinical Oncology 2016; 34(7):646-648. Epub 2015 Dec 28. doi: 10.1200/JCO.2015.64.7503.
  • Chen Y, Wang X, Wang J, Yan Z, Luo J. Excess body weight and the risk of primary liver cancer: an updated meta-analysis of prospective studies. European Journal of Cancer2012; 48(14):2137-2145.
  • Steinmetz KA, Potter JD. Vegetables, fruit, and cancer prevention: A review. Journal of the American Dietetic Association. 1996.
  • Red meat (beef, pork, lamb). (). Retrieved from https://www.aicr.org/cancer-prevention/food-facts/red-meat-beef-pork-lamb/
  • Tabaco. Retrieved from https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/tobacco

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.