Aarden: de voordelen van verbinding met de aarde

Aarden bestaat uit het buiten op blote voeten lopen en het terugkeren naar de oorspronkelijke staat van de mensheid. Men gelooft dat het regelmatig oefenen van aarden kan helpen bij het bevorderen van je welzijn. Lees dit artikel om er meer over te weten te komen!
Aarden: de voordelen van verbinding met de aarde
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

In het leven zijn er maar weinig pleziertjes die zo eenvoudig en geweldig zijn als degene die we krijgen door te aarden. Weinig mensen kunnen ontkennen hoe aangenaam het is om ‘s morgens op blote voeten in het zand op het strand te lopen of het kriebelen van het met dauw bevlekte gras te voelen.

Deze aangename ervaringen kosten vaak weinig of niets, maar de voordelen zijn enorm groot. Aarden betekent niets minder dan verbinding maken met de aarde, en het activeert niet alleen de zenuwuiteinden van de voetzolen. Het is ook iets dat je ziel kan genezen.

Wat is aarden?

Een vrouw strekt haar armen uit tussen de bomen

Het woord “aarden” komt van het woord “aarde,” dat verwijst naar onze planeet en ook naar modder of grond. Het wordt beschouwd als een verbinding met de aarde.

Aarden bestaat uit het in contact brengen van je lichaam met de aarde en de elektrische energie die daaruit voortkomt. Bepaalde studies (Engelse link) geven aan dat de praktijk van lichamelijk contact met de aarde voordelen kan opleveren voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je gemoedstoestand.

Degenen die aan aarden doen, herinneren ons eraan dat de mensen oorspronkelijk in contact bleven met de aarde dankzij het feit dat ze de hele tijd op blote voeten rondliepen. Met de modernisering van de wereld zijn we dat contact echter kwijtgeraakt.

Volgens de verdedigers van het aarden heeft de moderniteit ons geïsoleerd van onze voorouderlijke connectiviteit, door middel van schoenen, vloerkleden en andere isolerende materialen die ons in een staat van volledige ontkoppeling houden.

Onderzoek over dit onderwerp voegt eraan toe dat mensen die zich opnieuw met de aarde hebben verbonden hun lichamelijke functies aanzienlijk hebben kunnen verbeteren. Er wordt ook gesproken over een mogelijke vermindering van vermoeidheid, pijn en zelfs depressie.

Mensen die aarden beweren dat ze minder spierspanning en een spirituele rust voelen als gevolg van de terugkeer naar de gezondheid die Moeder Aarde biedt.

Door je schoenen uit te trekken en je opnieuw te verbinden met de aarde kunnen de elektrische verbindingen van de natuur op je lichaam inwerken. Deze overtuiging heeft ervoor gezorgd dat deze trend meer en meer aanhangers in de gezondheidswereld heeft gekregen.

De promotor van dit idee was de therapeut Clint Ober, die beweerde dat na dertig minuten op blote voeten, de elektrische ladingen in je lichaam in balans zijn en dit heeft een positieve invloed op je gezondheid.

De voordelen

Een vrouw strekt haar armen achter zich in de buitenlucht

Mensen schrijven veel verschillende voordelen toe aan aarden, die tot nu toe niet voldoende onderzocht zijn. Daarom moet je in gedachten houden dat de voordelen komen van anekdotisch bewijs en studies die nog steeds meer bewijs nodig hebben om ze te ondersteunen.

De meest prominente voordelen zijn:

 • Verminderen van de ontstekingen. Mensen die aan aarden doen, zeggen dat contact met de aarde ontstekingen en schade aan bepaalde cellen kan verminderen.
 • Antioxidante voordelen. Ze beweren ook dat de verbinding met de elektrische energie van de aarde een antioxiderende werking kan hebben, hoewel daar geen bewijs voor is.
 • Ontspannende effecten. Het kan helpen bij het verminderen van angst, omdat het de rust en het evenwicht van je zenuwstelsel bevordert.
 • Het geeft je energie. Terugkeren naar de oorspronkelijke verbinding met de aarde helpt je om je energieker en vitaler te voelen.
 • Het helpt bij het synchroniseren van je lichaam met het dag- en nachtschema. Hierdoor kun je ‘s nachts beter uitrusten en je overdag goed voelen.
 • Het laat stress los, omdat je je even losmaakt van je dagelijkse verantwoordelijkheden en erg geaard bent in je lichaam.

Hoe kun je aarden?

Als je je  bij deze trend wil aansluiten of het wil uitproberen, hoeft je alleen maar deze zeer eenvoudige stappen te volgen. Dit komt omdat de verbinding tussen de mens en de aarde oeroud is en geen grote inspanning vergt:

 • Loop op blote voeten als je kunt. Je kunt dit doen op modder, gras of zand, omdat het helpt om de energiepunten op de voetzolen te activeren.
 • Raak water aan. Dit helpt je ook om je energie te kanaliseren. Hiervoor raden wij je aan je handen regelmatig te wassen, te gaan zwemmen en te douchen. Voor mensen die aan aarden doen werkt water ook als geleider.
 • Verbind je bed met de grond. Sommige mensen doen dit met behulp van stof, een kabel en metalen draden om hun bed te aarden.
 • Naast deze stappen leggen sommige mensen speciale matten onder hun voeten terwijl ze werken.

De mensen die aarden uitoefenen, houden de vermeende gezondheidsvoordelen in stand. Het is een praktijk die, verre van schadelijk is en zelfs zou kunnen bijdragen aan je algemene welzijn, hoewel er nog steeds meer bewijs nodig is om de voordelen ervan te bevestigen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Chevalier, G., & Mori, K. (2007). The effect of earthing on human physiology part 2: Electrodermal measurements. Subtle Energies & Energy Medicine.
 • Chevalier, G., Patel, S., Weiss, L., Chopra, D., & Mills, P. J. (2019). The Effects of Grounding (Earthing) on Bodyworkers’ Pain and Overall Quality of Life: A Randomized Controlled Trial. Explore.
 • Chevalier, G., Sinatra, S. T., Oschman, J. L., Sokal, K., & Sokal, P. (2012). Earthing: Health implications of reconnecting the human body to the Earth’s surface electrons. Journal of Environmental and Public Health. Sokal, K., & Sokal, P. (2011). Earthing the human body influences physiologic processes. Journal of Alternative and Complementary Medicine.
 • Sokal, P., & Sokal, K. (2011). The neuromodulative role of earthing. Medical Hypotheses.
 •  


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.