Depressie bij een vriend, hoe het te detecteren

Het wordt vaak beschreven als de epidemie van de 21e eeuw. Een depressie kun je aantreffen bij vrienden en andere mensen om je heen. Het is dus handig om waarschuwingssignalen te kennen die je aanwijzingen kunnen geven over de aanwezigheid van deze aandoening bij mensen van wie je houdt.
Depressie bij een vriend, hoe het te detecteren

Laatste update: 30 mei, 2020

Kun je depressie bij een vriend detecteren? Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het wereldwijd een veel voorkomende aandoening. Het treft zelfs meer dan 300 miljoen mensen en zal in 2020 de belangrijkste oorzaak van ziekte zijn in ontwikkelde landen.

Gezien de prevalentie in de wereld, is het niet vreemd dat depressie zo dicht bij ons staat. Het is de op één na meest voorkomende doodsoorzaak bij jongvolwassenen, dus het is belangrijk om bekend te zijn met de kenmerken ervan. Dit is niet alleen om voor jezelf te zorgen, maar ook om het bij je vrienden en kennissen te kunnen detecteren.

Ja, er zijn effectieve behandelingen voor stemmingsstoornissen, maar de waarheid is dat de meeste mensen geen aandacht zoeken of krijgen. Of het nu komt door stigmatisering, vooroordelen, onwetendheid van symptomen of een gebrek aan professionals die geschikt zijn voor dit probleem, depressie wordt zelden of helemaal niet gediagnosticeerd.

Vaak weten mensen met een depressie niet dat ze een probleem hebben en daarom geloven ze niet dat ze ondanks hun ongemak hulp nodig hebben. Het grote publiek moet zich dus bewust zijn van wat depressie is en ook wat de waarschuwingssignalen zijn.

Dit kan mensen met een depressie helpen om op een veel snellere en dus effectieve manier begrepen en geholpen te worden. Een handje helpen, hulp bieden, geduld hebben en bepaald gedrag niet toeschrijven aan de ‘slechtheid’ van de getroffen persoon zijn maatregelen die je alleen kunt nemen als je dit probleem bij iemand herkent.

Depressie – een ongelijk probleem

Depressie

Voordat we laten zien hoe je depressie bij een vriend, partner of familielid kunt detecteren, moet je onthouden dat er niet één type depressie is, maar veel verschillende. Het artikel van vandaag gaat dus over een depressieve stoornis of depressieve episodes.

Houd er dus rekening mee dat er andere stemmingsstoornissen zijn, zoals premenstruele dysfore stoornis of een aanhoudende depressieve stoornis. We zullen die stoornissen in een ander artikel bespreken.

Sleutels om depressie bij een vriend te detecteren

Hieronder vind je een aantal symptomen of kenmerken die voor kunnen komen bij iemand die mogelijk is getroffen door een depressie. Sommige van deze symptomen kunnen in meer of mindere mate voorkomen, afhankelijk van de persoon, of het nu centraal of secundair is.

Overgegeneraliseerde, vage en diffuse herinneringen

Het is heel typisch voor iemand met een depressie om een veranderd autobiografisch geheugen te hebben. Wanneer we een gebeurtenis oproepen, doen we dat specifiek (tijd en plaats) of op een overgegeneraliseerde manier (vaag en diffuus). Dit komt vaak voor bij:

Het is ook heel typerend voor depressiestoornissen. Met dit type herinneringen generaliseren deze mensen meer en hebben ze de neiging om de inhoud van hun herinneringen te vervormen.

Al het slechte overkomt jou

Depressie bij een vriend

Negatieve gebeurtenissen hebben interne, stabiele en globale oorzaken. Dit betekent dat alles wat er gebeurt volgens hen de schuld is van de persoon met een depressie. Bovendien denken ze vaak dat al het slechte dat er gebeurt, er altijd zal zijn.

Dit komt ook omdat ze denken dat goede dingen alleen bij anderen gebeuren en als het hen overkomt, is het slechts tijdelijk en zal het niet van lange duur zijn. Als je dit soort causale attributies opmerkt, is het goed om aan de mogelijkheid van een depressie te denken. Houd er echter rekening mee dat deze gedachten ook kunnen voorkomen bij autismespectrumstoornissen.

Dysfore en onaangename symptomen

Depressie bij een vriend kan zich ook manifesteren door dysfore symptomen, die het meest opvallend kunnen zijn. Dysforie is het tegenovergestelde van euforie.

Het verwijst daarom naar een emotionele mismatch die resulteert in vervelende of onaangename emoties. Dysfore symptomen komen niet alleen voor bij depressie, maar ook bij aandoeningen zoals:

 • schizofrenie
 • morfodysforie
 • gegeneraliseerde angststoornissen

Dysforie kan optreden als gevolg van de aandoening zelf. Je kunt het zien aan het soort gevoelens dat wordt gekenmerkt door verdriet of huilen.

Deze mensen zijn erg verdrietig, zien er droevig uit en zijn somber. Bovendien lijden veel mensen met een depressie aan anhedonie, wat het onvermogen is om te genieten van wat ze doen, hoewel het hen in het verleden plezier bezorgde.

Je vriend zou depressief kunnen zijn als hij niet meer lijkt te genieten van een activiteit zoals wandelen, dineren of iets drinken in een restaurant.

De dysfore symptomen hebben ook betrekking op vermoeidheid omdat ze vrij hardnekkig zijn. Depressieve mensen zijn dus misschien constant moe. Daarnaast ervaren ze apathie in plaats van plezier bij veel activiteiten:

 • op seksueel gebied.
 • bij sociale en avontuurlijke activiteiten.
 • enzovoort.

Somatische symptomen – het lichaam geeft je aanwijzingen

Depressieve vrouw

Naast psychologische symptomen, kunnen mensen met een depressie ook fysieke symptomen hebben. Het is dus belangrijk om deze te evalueren, omdat ze mogelijk een biologische oorzaak hebben.

Ondanks het ontbreken van een identificeerbare fysieke oorsprong, lijden mensen met deze aandoening aan lichamelijke condities als gevolg van hun psychische problemen. Daarom moet je alert zijn als je vriend symptomen begint te krijgen als:

 • hoofdpijn
 • slaapproblemen
 • constipatie
 • indigestie
 • gewichtsverlies
 • tachycardie

Deze manifestaties kunnen de sleutel zijn om te bepalen dat er iets niet klopt. Je moet er echter voor zorgen dat dergelijke ongemakken geen duidelijke biologische oorsprong hebben.

Veranderingen in gedrag en communicatie

Mensen met een depressie ‘zondigen’ soms standaard of in overmaat. In het laatste geval kun je depressie bij vrienden detecteren als ze bijvoorbeeld buitensporige klachten verwoorden over een veelheid aan problemen: geld, werk, vrienden, familie, enzovoorts. Ze klagen voortdurend, ongeacht het onderwerp.

In dit geval vermoed je misschien dat ze aan een depressie lijden, zolang je die klachten of ontevredenheid niet kunt toeschrijven aan een lichtzinnige zoektocht naar aandacht of aan hun verlangen om de dingen wat op te stoken.

Met een depressieve vriend is er meestal wrijving. Dit komt omdat ze zich niet bewust zijn van hun toestand en denken dat ze gewoon slecht, zwak en passief zijn. Ze denken dat ze alleen maar zeuren en klagen. Dit is echter helemaal verkeerd en kan erg gevaarlijk en stigmatiserend zijn. Dit gedrag wordt gemotiveerd door:

 • Bescherming en risicofactoren
 • Irrationele gedachten
 • Negatieve attributiestijl
 • Emotionele verzadiging
 • Erge gevoelens van verdriet en eenzaamheid

Naast hun gedragsoverschrijdingen zijn er ook schuldgevoelens en wangedrag tegenover anderen, samen met veelvuldig huilen en besluiteloosheid.

Gedragstekorten

Bied steun aan

Als vriend of familielid moet je in de gaten houden of iemand in je omgeving moeilijkheden heeft bij het uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten. Dit omdat het een goede sleutel is om depressie te detecteren.

Het opsporen van gedragstekorten is meestal ingewikkelder dan excessen, omdat er geen patronen zijn. Als je echter het vorige persoonlijkheidstype kende van iemand waarvan je vermoedt dat hij of zij een depressie heeft, kun je misschien zien wat er ontbreekt.

Mensen met een depressie hebben meestal een minimale sociale participatie en kunnen ook een onvermogen demonstreren en om hun dagelijkse routine uit te voeren.

 • Het is erg moeilijk voor hen om hun werk, klusjes en andere dagelijkse activiteiten te doen. Er is daardoor ook meestal sprake van verwaarlozing en een gebrek aan netheid in het algemeen.
 • Ook is er sprake van een psychomotorische vertraging. Deze mensen hebben meestal een langzame, verminderde en eentonige spraak.
 • Tot slot, als gedragstekort dat kenmerkend is voor depressie, is er een gebrek aan vreugde.

Al deze symptomen kunnen je waarschuwen voor een mogelijke depressie bij een vriend. Het betekent niet dat alle mensen die op een bepaald moment apathie ervaren depressief zijn. Het betekent ook niet dat alle bovengenoemde symptomen voorkomen bij alle mensen met een depressie.

Als je echter vermoedt dat er iets aan de hand is met iemand in je buurt, kijk dan naar hun gedrag en beoordeel of je denkt dat het depressie zou kunnen zijn of niet.

Uiteraard kan alleen een professional een diagnose stellen, maar je observaties kunnen helpen om je vrienden te motiveren om hulp te zoeken en in therapie te gaan. Zo kunnen ze30 met een behandeling te beginnen voordat het probleem verergert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Goldberg D. The detection and treatment of depression in the physically ill. World Psychiatry. 2010;9(1):16–20.
 • Gilbody SM, Whitty PM, Grimshaw JM, Thomas RE. Improving the detection and management of depression in primary care. Qual Saf Health Care. 2003;12(2):149–155. doi:10.1136/qhc.12.2.149
 • Kessler D, Bennewith O, Lewis G, Sharp D. Detection of depression and anxiety in primary care: follow up study. BMJ. 2002;325(7371):1016–1017. doi:10.1136/bmj.325.7371.1016
 • Ng CW, How CH, Ng YP. Major depression in primary care: making the diagnosis. Singapore Med J. 2016;57(11):591–597. doi:10.11622/smedj.2016174
 • Recognizing and Treating the Physical Symptoms of Depression in Primary Care. Prim Care Companion J Clin Psychiatry. 2004;6(4):168–177.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.