6 dingen die je moet vermijden als je rosacea hebt

Uitbraken van rosacea kunnen door contact met irriterende stoffen in cosmetische producten optreden. Ze kunnen zelfs als gevolg van stress optreden. Ontdek in dit artikel wat je moet vermijden als je rosacea hebt.
6 dingen die je moet vermijden als je rosacea hebt
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Rosacea is een veelvoorkomende huidaandoening die roodheid en zichtbare bloedvaten in het gezicht veroorzaakt. Als je rosacea hebt dan kan dat ook kleine, rode bultjes veroorzaken die zich in een aantal gevallen met etter kunnen vullen.

Deze aandoening kan bij elke persoon voorkomen. Het treft echter meestal vrouwen van middelbare leeftijd met een lichte huid. De symptomen kunnen over een periode van weken tot maanden oplaaien en daarna een tijdje afnemen.

Soms worden de symptomen met acne, een allergische reactie of andere huidproblemen verward. Hoe voorkom je uitbraken als je rosacea hebt? Een aantal veranderingen in levensstijl kunnen helpen.

Dingen die je moet vermijden als je rosacea hebt

Als je rosacea hebt, dan is het je misschien opgevallen dat een aantal producten je huid irriteren en verergeren. Zelfs degenen die beweren voor een gevoelige huid te zijn, kunnen nadelige effecten hebben.

Hoewel de huid van elk persoon anders reageert en niet alle ingrediënten er evenveel invloed op hebben, gaan we zes dingen delen die je moet vermijden, zodat dit probleem niet erger wordt. Ontdek ze hieronder!

1. Alcoholen

Wang met rosacea

Volgens een publicatie van de National Rosacea Society (Engelse link) was alcohol in een onderzoek onder 1066 deelnemers in 66% van de bestudeerde gevallen een irriterende factor.

In dit opzicht is het belangrijk om ze te vermijden, omdat ze uitdrogen en de beschermende huidbarrières beschadigen. In feite kunnen ze voorkomen dat het op natuurlijke wijze regenereert, wat nog meer irritatie veroorzaakt.

Alcohol wordt in lotions voor de vette of acnegevoelige huid gebruikt en wordt vaak als ingrediënten zoals gedenatureerde alcohol, SD-alcohol of propanol vermeld. Het is daarom altijd raadzaam om de etiketten te lezen.

2. Bepaalde exfoliërende ingrediënten

De exfoliëringen waarvoor een borstel, een handdoek of het aanbrengen van een product zoals suiker op de huid nodig zijn, worden bij deze huidaandoening niet aanbevolen.

Van hun kant kunnen een aantal exfoliërende ingrediënten die op chemisch niveau werken, zonder de huid te beschadigen, helpen om dode huidcellen op een delicate manier te verwijderen.

Houd er rekening mee dat de onderstaande producten niet geschikt zijn voor de gevoelige huid en nog veel minder voor mensen die aan rosacea lijden:

  • Houtskoolpoeder. Het maakt geen onderscheid tussen dode cellen en gezond huidweefsel, waardoor het een zeer agressief exfoliërend middel is, vooral voor rosacea.
  • Grapefruitpitten-extract. Zorgt ervoor dat de bloedvaten dichter bij het oppervlak komen, waardoor roodheid en meer gevallen van irriterende contactdermatitis ontstaan.
  • Alfa-hydroxyzuren of AHA’s. Hoewel het veel voorkomende chemische exfolianten zijn, zijn ze voor de gevoelige huid of huid met rosacea schurend. Een aantal van hen zijn citroenzuur, melkzuur of glycolzuur.

3. Parfums en geuren

Vrouw spuit parfum op

Als jij een van die mensen bent die van producten met aroma’s houdt, dan staat je een onaangename verrassing te wachten. Dit komt doordat de geurstoffen die aan producten worden toegevoegd, of ze nu synthetisch of van natuurlijke oorsprong zijn, vaak de huid irriteren.

Volgens de publicatie die we hierboven noemden, zijn geurstoffen een van de belangrijkste oorzaken van allergische contactdermatitis. Deze veroorzaken meer huidproblemen dan contact met enig ander ingrediënt. Om geurstoffen te fixeren en hun aroma te behouden, bevatten een aantal producten bovendien alcohol, een ander irriterend element.

4. Stress

Stress is ook een veel voorkomende activator van rosacea. Het is belangrijk om technieken voor stressmanagement te volgen, zoals ontspanning, yoga, diep ademhalen of tai chi, onder andere. Deze activiteiten kunnen het stressniveau helpen verlagen en de symptomen onder controle houden.

5. Zonlicht

Zonlicht is een van de gebruikelijke oorzaken van rosacea. Als je deze huidaandoening hebt, dan is het belangrijk om waar mogelijk een zonnebrandcrème van minimaal 30 SPF te dragen, zelfs als het bewolkt is.

Misschien ook interessant om te lezen:
9 natuurlijke middelen tegen rosacea

6. Dieet

Darm- en huidgezondheid gaan hand in hand. In dit verband suggereert een studie gepubliceerd in het British Journal of Dermatology (Engelse link) dat er een verband zou kunnen bestaan tussen een aantal gastro-intestinale aandoeningen en het optreden van rosacea.

Je moet daarom je consumptie van bepaalde voedingsmiddelen beperken, zoals onder andere alcohol, gekruid voedsel, grote maaltijden, transvetten en geraffineerde producten.

Hoe weet je of je rosacea hebt?

Deze aandoening moet door een dermatoloog worden beoordeeld. Deze professional zal je huid onderzoeken en bepalen of het rosacea of een andere huidaandoening is. Ze geven bovendien de geschikte behandeling aan, afhankelijk van het geval. Hoewel er geen remedie voor deze aandoening is, kunnen deze tips je helpen om je symptomen te verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bodom RD, James WG, Berger T. Andrew’s Diseases of the Skin. Dermatology. 9th ed. Philadelphia, Pennsylvania: WB Saunders Company; 2004. p. 300-3.
  • Vin-Christian K. Acne rosácea as a cutáneos manifestation of VIH infection. J Am Acad Dermatol. 1994;(30):139.
  • Plewig G, Jansen T. Rosácea. En: Fitzpatrick. Dermatología en Medicina General. 6ta ed. Santa Fe de Bogotá: Editorial Médica Panamericana; 2005.
  • Egeberg, A., Weinstock, L. B., Thyssen, E. P., Gislason, G. H., & Thyssen, J. P. (2017). Rosacea and gastrointestinal disorders: a population-based cohort study. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.14930

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.