Voedingsstoffen die rosacea kunnen verminderen

Om rosacea te verminderen, is het belangrijk om te weten welke voedingsstoffen een reactie veroorzaken. Je kunt deze voedingsstoffen dan namelijk uit je dieet elimineren. In dit artikel leer je alles dat je moet weten. 
Voedingsstoffen die rosacea kunnen verminderen
Sofía Quintana Alonso

Beoordeeld en goedgekeurd door de fysiotherapeut Sofía Quintana Alonso.

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 22 september, 2022

Om het uiterlijk van rosacea te verminderen hoef je geen make-up te gebruiken. Een aantal veranderingen van je dieet kunnen namelijk ook al voor verbetering zorgen. In dit artikel leggen we je uit welke voedingsstoffen jouw rosacea verminderen.

Rosacea is een aandoening die je huid aantast. Deze huidaandoening is vooral in het gezicht zichtbaar. Rosacea veroorzaakt namelijk een ontsteking in de adertjes onder je huid. 

In sommige gevallen gaat rosacea gepaard met oogaandoeningen. Sommige mensen hebben daarom ook last van symptomen in de ogen. Een paar voorbeelden van mogelijke symptomen zijn:

 • droogte
 • rode kleur
 • jeuk

Rosacea kan daarnaast ook zorgen voor een droge, rode huid met huidletsel dat overeenkomt met acne. Dokters weten nog steeds niet zeker wat de oorzaken van deze aandoening zijn.

Er zijn echter wel een aantal dingen die het risico op rosacea kunnen vergroten. Als je bijvoorbeeld lichte huid, ogen en haar hebt en daarnaast een vrouw van ouder dan 30 bent, heb je een grote kans om rosacea op te lopen.

Rosacea kan niet genezen worden

 

 

rosacea kan niet genezen

Op dit moment bestaat er geen geneesmiddel voor rosacea. De behandeling voor deze aandoening komt daarom neer op het verlichten van de symptomen. In sommige gevallen schrijven dokters je medicatie voor en in andere gevallen is er misschien een operatie nodig.

Rosacea komt vaak met vlagen die worden veroorzaakt door bepaalde voedingsstoffen. Sommige producten zijn namelijk in staat om de aandoening erger te maken. Daarom is het belangrijk om te weten welke voedingsstoffen niet goed voor je huid zijn.

Het beste dieet om rosacea te verminderen

Om rosacea te verminderen, is het belangrijk om een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet te volgen. Er zijn echter eindeloze opties waar je uit kunt kiezen.

Veel experts geven aan dat er bepaalde voedingsstoffen zijn die uitbraken van rosacea kunnen veroorzaken. We raden je daarom aan om te achterhalen welke voedingsstoffen jou helpen bij het verminderen van rosacea en welke het erger maken. 

In dit artikel laten we je een aantal voedingsstoffen zien die je aan je dieet kunt toevoegen. Zo zal jij je rosacea onder controle kunnen krijgen.

Voedingsstoffen die rosacea kunnen verminderen

voedingsstoffen die rosacea verminderen
 • Vitamines en mineralen uit groenten. Net als in ieder ander dieet zijn groenten erg belangrijk. Deze producten voorzien je lichaam namelijk van de nodige vitamines en mineralen. Probeer spinazie, tomaten en avocado’s echter te vermijden.
 • Vezels. Vezels helpen je bij het elimineren van verschillende gifstoffen uit je lichaam. Dit heeft voordelen voor je huid en kan je daardoor ook helpen bij het verminderen van rosacea. Pasta, zilvervliesrijst, quinoa en volkoren granen bevatten veel vezels.
 • Magere eiwitten. Kip en vis zijn erg goed als je rosacea wilt verminderen. Ze zijn namelijk gezond en bevatten niet zoveel vet.
 • Omega 3-vetzuren. Voedingsstoffen die veel omega 3-vetzuren bevatten, zoals vis, hebben ontstekingsremmende eigenschappen die zwellingen tegengaan. Noten, zalm, makreel en tarwekiemen bevatten veel omega 3-vetzuren.
 • Klein rood fruit. Bosbessen, kersen en bramen hebben een vasoconstrictieve werking. Dit gaat ontstekingen in de aderen in de huid tegen. Ze zorgen er ook voor dat je huid minder rood wordt.
 • Ui en knoflook. Als je je gerechten kruidt met ui en knoflook, help je om je darmen en bloed vrij te houden van gifstoffen. Voeg deze twee producten dus aan je dieet toe!
 • Vitamine A. Deze vitamine is essentieel als je je huid gezond wilt houden. Rode paprika, wortels, papaja en meloen bevatten deze vitamine en kunnen je helpen de klachten te verminderen.

Voedingsmiddelen die rosacea erger maken

Nu je weet welke voedingsstoffen je kunnen helpen bij het verminderen van rosacea, is het ook een goed idee om te leren over de voedingsstoffen die rosacea erger maken. We zetten ze voor je op een rij:

 • rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees.
 • voedingsstoffen met veel suiker, zoals koekjes, cakejes, snoepjes en chips.
 • tomaten- en sinaasappelsap.
 • pittige producten zoals pepers, chili, pittige marinades, gember, soja, mosterd en dergelijke.
 • alcohol.
 • chocolade.
 • koffie.

We hopen dat deze informatie je zal helpen bij het verbeteren van je dieet. Zo kun je je rosacea onder controle houden. Heb jij verbeteringen gemerkt na het veranderen van je dieet? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gil Díaz, M. J., Boixeda de Miguel, J. P., Truchuelo Díez, M., & Morais-Cardoso, P. (2011). Rosácea: revisión y nuevas alternativas terapéuticas. Semergen. https://doi.org/10.1016/j.semerg.2010.08.004
 • Bhargava, R., Chandra, M., Bansal, U., Singh, D., Ranjan, S., & Sharma, S. (2016). A Randomized Controlled Trial of Omega 3 Fatty Acids in Rosacea Patients with Dry Eye Symptoms. Current Eye Research. https://doi.org/10.3109/02713683.2015.1122810
 • Ramírez, V. G., Hernández, A. T., Rojas, R. F., Inés, J., & Rueda, V. (2011). Rosácea: enfoque dermatológico y oftalmológico. Med UNAB.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.