9 natuurlijke middelen tegen rosacea

Lijd je aan rosacea? Om de symptomen te verlichten, kun je deze tropische behandeling gebruiken. En er zijn bepaalde voedingsmiddelen die de roodheid verminderen.
9 natuurlijke middelen tegen rosacea

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Rosacea is een rode huidverkleuring die op je wangen verschijnt. Maar het kan ook op je voorhoofd, kin, oren, het gebied rond je ogen, nek en zelfs op de borst voorkomen. In zeldzame gevallen kan het puistjes en ontstekingen veroorzaken. Voor de meeste mensen echter is het geen groot probleem. Wanneer je er wel problemen mee hebt zijn er natuurlijke middelen tegen rosacea.

Er is geen specifieke aanleiding voor deze aandoening, maar over het algemeen komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, die een blanke huid hebben, als:

  • Ze veel trainen
  • Ze zich schamen
  • Er veranderingen in de omgeving zijn
  • Ze te veel in de zon hebben gezeten en verbrand zijn
  • Ze zich in een stressvolle situatie bevinden

Als je denkt dat je rosacea hebt, kun je deze middelen tegen rosacea toepassen.

9 natuurlijke middelen tegen rosacea

1. Kokosolie

We hebben allemaal vetten in ons voedingspatroon nodig om onze cellen gezond te houden, maar niet alle vetten zijn goed. Zonder twijfel is kokosolie beter voor je dan bewerkte oliën.

Als je aan rosacea lijdt, is het mogelijk dat je gezicht rood wordt omdat je te veel dierlijke vetten eet. Daarom kun je deze vetten beter vervangen door kokosolie. Dat zal de ontstekingen verminderen.

Lees ook:

Hoe je kokosolie kunt gebruiken als verzorgingsproduct

2. Zalm

Zalm

Deze en andere vette vissoorten zijn een goede manier om de symptomen van rosacea te verminderen. Dit komt omdat ze rijk zijn aan omega 3 vetzuren.

Onze lichamen reageren slecht op sommige soorten eiwitten en raken ontstoken als gevolg van het eten van deze eiwitten. Als je je voedingspatroon op eiwitten baseert, raden we je aan om een tijdje vis te proberen. Het kan lastig zijn als je meer van vlees houdt, maar je huid zal je dankbaar zijn voor deze verandering.

3. Honing

Breng een honingmasker aan als je voelt dat de rosacea verergert. Honing heeft een antimicrobiële werking en ontstekingsremmende eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat de karakteristieke verkleuring niet optreedt. Tegelijkertijd breng je vocht aan in je huid en maak je deze gladder.

We raden aan om één keer per week een honingmasker te gebruiken. Op deze manier kun je van de symptomen die je hebt afkomen. Je kunt ook andere symptomen hiermee voorkomen.

4. Lavendelolie

Sommige huidtypes raken geïrriteerd als je lavendelolie direct op je gezicht aanbrengt, maar lavendel heeft antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen. Deze bereiken de bloedvaten in je gezicht en maken ze kleiner en minder zichtbaar.

Door lavendelolie te gebruiken, reduceer je de roodheid en de overmatige verkleuring. Als je slecht op deze olie reageert is er niks om je zorgen over te maken. De irritatie duurt slechts een paar uur.

5. Komkommermasker

Komkommer

Komkommer heeft hele goede eigenschappen om je huid te hydrateren. Dit helpt om je poriën te openen en de omvang van je bloedvaten in je gezicht te verminderen. Dit betekent dat de rode verkleuring die door rosacea veroorzaakt wordt langzaam afneemt.

Het is het beste om tweemaal per week dit masker aan te brengen als je ernstige symptomen hebt. Als je minder symptomen hebt, zou je het eenmaal in de maand aan moeten brengen.

6. Aloë vera

Aloë vera is een goede remedie voor het verminderen van ontstekingen in elk deel van je lichaam. Bij rosacea kalmeert aloëveragel de rode verkleuring. Tegelijkertijd vermindert het de ontsteking en de secondaire reacties.

Daarom is het een goed idee om altijd een aloëveraplant of -gel bij de hand te hebben. Het is zo gemakkelijk als wat om dit op je huid te smeren als de symptomen de kop op steken.

7. Groene thee

Groene thee bevat catechinen en andere goede stoffen. Als je deze combineert, heb je een super goed natuurlijk middel tegen rosacea.

Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen, phyto-beschermende bestanddelen en een hoog gehalte aan antioxidanten. Deze verminderen de irritatie en zorgen ervoor dat je huid er beter uit ziet.

Je kunt op twee manieren van deze thee profiteren:

  1. Drink één of twee koppen thee per dag.
  2. Breng een afgekoeld theezakje aan op het aangedane gebied.

8. Drop

Zoethout

Dropextract heeft het vermogen om irritatie en verkleuring te verminderen. Tegelijkertijd stimuleert het ook de regeneratie van je huid en bevordert het de genezing.

Met dropextract kun je je bloedvaten klein houden en het verkleint de kans dat je puistjes krijgt.

9. Kurkuma

Kurkuma is één van de krachtigste ontstekingsremmende ingrediënten die je in de natuur kunt vinden. Het vermindert de ontstekingen in je hele lichaam. En ook de antioxidanten geven je vele voordelen.

Om deze voordelen te verkrijgen, hoef je alleen maar kurkuma te eten. Je kunt het zo eten of met een beetje honing als je de smaak niet zo lekker vindt.

Misschien ook interessant om te lezen:

4 indrukwekkende ontstekingsremmende remedies met kurkuma

Maak je geen zorgen als je rosacea krijgt

Deze middelen tegen rosacea helpen je om lichte symptomen van rosacea te bestrijden. Als je denkt dat je een zwaardere vorm hebt, kun je het beste met je dokter overleggen. Die kan je vertellen wat de beste behandeling en middelen tegen rosacea er voor jou zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.