5 oefeningen voor mensen met hoge bloeddruk

Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, is het verhogen van de hartslag van patiënten met hoge bloeddruk niet schadelijk. Lichaamsbeweging helpt de arteriële druk te verminderen, verbetert de lichamelijke conditie en vermindert de risicofactoren die tot chronische ziekten leiden.
5 oefeningen voor mensen met hoge bloeddruk
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Volgens informatie die is gepubliceerd door de Spaanse Hartstichting (Spaanse link), is lichaamsbeweging ideaal voor de behandeling van mensen met hoge bloeddruk. Dit is te danken aan het feit dat lichaamsbeweging de arteriële druk verlaagt.

In 1989, na verschillende onderzoeken, bevestigden deze experts ook dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de International Society of Hypertension voor het eerst lichaamsbeweging noemden als een niet-farmacologisch middel om deze aandoening te helpen voorkomen.

Voordat je met een oefenprogramma begint, is het cruciaal om eerst een arts te raadplegen. Een professional kan namelijk aanvullende maatregelen voorstellen op basis van de gezondheid van elke individuele patiënt. Hieronder vind je verschillende fysieke oefeningen die mensen met hoge bloeddruk kunnen uitvoeren.

Wat is hypertensie?

5 oefeningen voor mensen met hoge bloeddruk

Hypertensie is een verhoging van de bloeddruk op een continue en aanhoudende manier. Om het beter te begrijpen, is het belangrijk om het te definiëren. Wanneer het hart spanning uitoefent op de slagaders, leiden ze het bloed naar verschillende organen van het menselijk lichaam. Deze actie staat bekend als arteriële druk.

Elke samentrekking behaalt een maximale druk, ook wel systolische druk genoemd. Tegelijkertijd zorgt elke relaxatie voor de minimale druk, of diastolische druk.

Ook interessant om te lezen:
Wist je dat walnoten de bloeddruk verlagen?

De voordelen van sporten voor mensen met hoge bloeddruk

Hoewel het misschien niet logisch lijkt, is het verhogen van de hartslag bij mensen met hypertensie niet contraproductief. Het is belangrijk om te benadrukken dat lichaamsbeweging de arteriële spanning vermindert.

Bovendien verbetert het de fysieke fitheid en vermindert het risicofactoren die tot chronische ziekten leiden. De Spaanse Hypertensievereniging  (Spaanse link) publiceerde een studie die het volgende aantoonde over lichaamsbeweging en hoge bloeddruk:

  • Mensen met hoge bloeddruk voelen zich geleidelijk gezonder en genieten een betere fysieke fitheid.
  • Patiënten zullen ook een gezond lichaamsgewicht behouden, waardoor obesitas wordt voorkomen.
  • Op dezelfde manier helpt lichamelijke activiteit het hart beter te functioneren, waardoor het aantal slagen per minuut afneemt.
  • Daarnaast helpt het om angst, depressie en stress te voorkomen.
  • Tot slot houdt lichaamsbeweging de arteriële druk onder controle, evenals het cholesterol- en glucosegehalte.

Hoe en welke oefeningen te doen

De sleutel ligt in het consequent beoefenen van matig intensieve oefeningen onder toezicht van een specialist. Mensen met hoge bloeddruk die geen last hebben van hartfalen, kunnen 3 of 4 keer per week matige oefeningen doen. Denk bijvoorbeeld aan joggen in een goed tempo met intervallen van 20 tot 24 minuten.

Ritmische en aerobe oefeningen waarbij verschillende spiergroepen betrokken zijn, zijn ook zeer effectief voor mensen met hoge bloeddruk. Denk hier bijvoorbeeld aan wandelen, dansen, hardlopen, zwemmen en fietsen. Laten we er een paar bekijken, samen met hun specifieke voordelen.

Oefeningen die mensen met hoge bloeddruk kunnen doen

1. Fietsen

Fietsen is goed voor mensen met hoge bloeddruk

Fietsen is een ideale vorm van weerstandstraining. Het versterkt het cardiovasculaire systeem, het metabolisme en het immuunsysteem. Bovendien versterkt het de spieren in de benen en rug zonder de gewrichten te overbelasten. De arteriële druk neemt toe aan het begin van deze activiteit, hoewel deze na verloop van tijd kan dalen tot een lager niveau.

2. Dansen

Deze activiteit is een positieve aanvulling op behandelingen die kunnen helpen bij het verminderen van hypertensie. Het verbetert de cardiovasculaire capaciteit en verlaagt het cholesterolgehalte. Bovendien vermindert het stress, wat een van de katalysatoren is voor hoge bloeddruk.

3. Wandelen

Een onderzoek (Spaanse link) door specialisten van de HBP en Cardiovascular Risk Unit suggereert een reden achter de incidentie van hypertensie in de algemene bevolking van vandaag. Volgens de onderzoekers is er veel bewijs dat suggereert psychologische factoren achter de huidige hoge bloeddrukcijfers zitten.

De voordelen van wandelen voor onze gezondheid zijn onmiskenbaar. Wandelen draagt bij aan het verbranden van calorieën, aan verhoogde spierspanning en het behoud van botmassa.

Stress en angstgevoelens zijn de belangrijkste oorzaken van hoge bloeddruk en daarom helpt wandelen om deze onder controle te houden. Het verbetert de stemming van mensen, gaat paniekaanvallen tegen en kalmeert de zenuwen.

4. Hardlopen

Dit soort lichaamsbeweging wordt alleen aanbevolen voor patiënten die geen hartfalen hebben. Deze activiteit versnelt namelijk de hartslag. Wat goed is, is dat het het goede cholesterolgehalte verhoogt, de stolling van bloed vermindert, het metabolisme versnelt en het risico op hoge bloeddruk verlaagt.

5. Zwemmen is goed voor mensen met hoge bloeddruk

Zwemmen is goede lichaamsbeweging

De borstcrawl, schoolslag, vlinderslag en rugslag zijn zwemstijlen die zich aan elke persoon aanpassen en uitstekend zijn voor mensen met hoge bloeddruk.

De algemene voordelen van zwemmen zijn onder meer verhoogde cardiorespiratoire weerstand, verbeterde bloedcirculatie en verlaging van de hartfrequentie. Tegelijkertijd helpt het meerdere baantjes zwemmen per dag om de stemming te verbeteren omdat het stressniveaus vermindert.

Over het algemeen nemen de effecten en het ongemak van hoge bloeddruk af als je besluit te kiezen voor een gezonde levensstijl die fysieke activiteit combineert met een goed dieet. Raadpleeg in elk geval een arts voordat je een beslissing neemt over je gezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.