Zo beïnvloedt fastfood de gezondheid van de lever

Een recente studie waarschuwt dat regelmatige consumptie van fastfood schadelijk is voor de gezondheid van de lever. Het heeft met name invloed op de ontwikkeling van niet-alcoholische leververvetting.
Zo beïnvloedt fastfood de gezondheid van de lever
Maria Patricia Pinero Corredor

Beoordeeld en goedgekeurd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Geschreven door Editorial Team

Laatste update: 04 oktober, 2023

De negatieve effecten van het eten van fastfood zijn al enkele jaren gedocumenteerd (Engelse link). Veel consumenten zijn zich bewust van de effecten die het kan hebben op zowel lichaamsgewicht als gezondheid. Nu waarschuwt een recente studie voor de gevolgen voor de gezondheid van de lever.

Het onderzoek (Engelse link) gepubliceerd via het medische tijdschrift Clinical Gastroenterology and Hepatology, ontdekte dat het regelmatig eten van fastfood het risico op het ontwikkelen van niet-alcoholische vette leverziekte verhoogt. Dat geldt vooral voor mensen met onderliggende ziekten zoals obesitas en diabetes.

Fast food consumptie beïnvloedt de gezondheid van de lever

Fastfood
Fastfood heeft negatieve effecten op meerdere aspecten van de menselijke gezondheid. De lever is een van de aangetaste organen.

Een team van onderzoekers van de Keck School of Medicine, Universiteit van South Carolina (VS), bracht het regelmatig eten van fastfood in verband met een verminderde gezondheid van de lever. Vooral bij risicogroepen, zoals patiënten met obesitas en diabetes.

Gegevens over voeding en metingen van leververvetting bij 4000 volwassenen werden geanalyseerd. Zo stelden deskundigen vast dat degenen die 20% of meer van hun dagelijkse calorieën consumeren in fastfood een hoger risico hebben op niet-alcoholische vette leverziekte dan degenen die minder of geen fastfood eten.

Patiënten met stofwisselingsziekten zijn het meest kwetsbaar (Engelse link) voor deze complicatie. Toch zijn ook gezonde mensen niet vrijgesteld van risico.

Hierover had Ani Kardashian, hepatoloog bij Keck Medicine en hoofdauteur van de studie, het volgende te zeggen: Gezonde levers bevatten een kleine hoeveelheid vet, gewoonlijk minder dan 5%, en zelfs een matige toename van vet kan leiden tot niet-alcoholische vette leverziekte.

Van de onderzochte groep patiënten gaf 52% aan wel eens fastfood te consumeren. Daarvan consumeerde 29% een vijfde of meer van hun dagelijkse calorieën uit fastfood. Juist bij deze laatste groep werd een aanzienlijke toename van de leververvetting geconstateerd.

  • Pizza’s, hamburgers, friet en hotdogs, die vaak in ketenrestaurants worden verkocht, werden gecategoriseerd als fastfood.
  • Andere gerechten met een overvloed aan transvetten en suikers kunnen in deze categorie worden opgenomen.

Met deze bevindingen moedigen de auteurs van de studie mensen aan om op zoek te gaan naar gezondere voedselkeuzes.

Daarnaast wijst Dr. Kardashian op de noodzaak van volksgezondheidsbeleid dat de toegang tot voedzaam voedsel vergemakkelijkt. Dit is vooral belangrijk, omdat tijdens de pandemie meer mensen zich tot fastfood wenden. Ook is de prijs van voedsel het afgelopen jaar door de inflatie dramatisch gestegen.

Wellicht ben je ook  geïnteresseerd in dit artikel:
Maaltijdpakketten: voordelen en nadelen

Over niet-alcoholische vette leverziekte

Een leverziekte
De ophoping van vetweefsel in de lever tast de functie ervan aan, wat mogelijk leidt tot ernstigere ziekte

Niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD) omvat een spectrum van leveraandoeningen die verband houden met stofwisselingsstoornissen. Het belangrijkste kenmerk is een verhoogd vetgehalte in de lever zonder noemenswaardige alcoholinname.

Volgens informatie (Engelse link), gerapporteerd in het Journal of Family Medicine and Primary Care, is het de meestvoorkomende chronische leveraandoening ter wereld.

De prevalentie wordt geschat op ongeveer een derde van de wereldbevolking. Hoewel de precieze oorzaak niet is vastgesteld, hangt het ontstaan ervan nauw samen met overgewicht, obesitas, insulineresistentie, diabetes type 2 en hoge triglyceriden- en cholesterolwaarden in het bloed.

Bij sommige patiënten veroorzaakt overtollig vet opgeslagen in de levercellen niet-alcoholische steatohepatitis, dat gekenmerkt wordt door ontsteking van de lever. Zonder snelle behandeling kan dit overgaan in ernstigere ziekten (Engelse link), zoals cirrose, leverfalen en leverkanker.

Hoe te zorgen voor de gezondheid van de lever

Het optreden van leveraandoeningen betekent een afname van de kwaliteit van leven. De lever is betrokken bij ongeveer 500 vitale functies (Engelse link). Daaronder zijn de afbraak en eliminatie van in het bloed aanwezige gifstoffen, de opslag van voedingsstoffen, de regulering van de bloedsuikerspiegel, het stollingsproces, enzovoort.

Vandaar het belang van een levensstijl die de gezondheid ervan verbetert en complicaties helpt voorkomen. Hiervoor is het van belang een gezond lichaamsgewicht (Engelse link) te handhaven, een goed dieet te volgen en regelmatig lichaamsbeweging te nemen.

Een studie (Engelse link) die via Hepatobiliary Surgery and Nutrition werd gedeeld, benadrukt dat dieetpatronen, zoals het mediterrane dieet – gekenmerkt door een overvloedige inname van olijfolie, fruit, groenten, volle granen, noten, peulvruchten en vis – de ernst van niet-alcoholische vette leverziekte geleidelijk verbeteren.

In samenhang met het dieet wijst dit document erop dat lichamelijke activiteit de sleutel is tot de preventie en behandeling van deze aandoening. Dit komt omdat het een positief effect heeft op het levermetabolisme. De wekelijkse beoefening van ten minste 150 minuten matig intensieve lichaamsbeweging wordt aanbevolen.

Ook andere acties zijn bepalend voor de verzorging van dit orgaan. Denk aan zaken zoals het verhogen van de waterinname, het vermijden van tabaks- en alcoholgebruik, het beperken van de suikerconsumptie en het vermijden van zelfmedicatie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ahmed MH, Husain NE, Almobarak AO. Nonalcoholic Fatty liver disease and risk of diabetes and cardiovascular disease: what is important for primary care physicians? J Family Med Prim Care. 2015 Jan-Mar;4(1):45-52. doi: 10.4103/2249-4863.152252. PMID: 25810989; PMCID: PMC4367006.
  • Fuhrman J. The Hidden Dangers of Fast and Processed Food. Am J Lifestyle Med. 2018 Apr 3;12(5):375-381. doi: 10.1177/1559827618766483. PMID: 30283262; PMCID: PMC6146358.
  • Kalra A, Yetiskul E, Wehrle CJ, et al. Physiology, Liver. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535438/
  • Kardashian, A., Dodge, J. L., & Terrault, N. A. (2023). Quantifying the Negative Impact of Fast-food Consumption on Liver Steatosis Among United States Adults with Diabetes and Obesity. In Clinical Gastroenterology and Hepatology. Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.cgh.2022.11.040
  • Kudaravalli P, John S. Nonalcoholic Fatty Liver. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541033/
  • Lee YH, Cho Y, Lee BW, Park CY, Lee DH, Cha BS, Rhee EJ. Nonalcoholic Fatty Liver Disease in Diabetes. Part I: Epidemiology and Diagnosis. Diabetes Metab J. 2019 Feb;43(1):31-45. doi: 10.4093/dmj.2019.0011. Erratum in: Diabetes Metab J. 2019 Oct;43(5):731. PMID: 30793550; PMCID: PMC6387876.
  • Trovato FM, Castrogiovanni P, Malatino L, Musumeci G. Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) prevention: role of Mediterranean diet and physical activity. Hepatobiliary Surg Nutr. 2019 Apr;8(2):167-169. doi: 10.21037/hbsn.2018.12.05. PMID: 31098370; PMCID: PMC6503241.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.