Het ketogeen dieet en alcohol: alles dat je moet weten

We leggen hieronder uit waarom het helemaal niet aan te raden is om alcohol te nuttigen in de context van een ketogeen dieet.
Het ketogeen dieet en alcohol: alles dat je moet weten
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Alcohol is een giftige stof die gevaarlijk kan zijn in de context van het ketogeen dieet, dus het is het beste om het helemaal te vermijden. Anders kunnen na verloop van tijd schadelijke effecten op het centrale zenuwstelsel optreden.

Het zal ook andere organen, zoals de lever, ongunstig beïnvloeden. Desondanks is de inname ervan tegenwoordig zeer genormaliseerd, waardoor het de meest populaire drug is. Wat zijn de schadelijke effecten ervan? Laten we ze eens gedetailleerd bekijken.

Het gevaar van alcohol bij het ketogeen dieet

In de context van het ketogeen dieet wordt alcoholgebruik echt gevaarlijk, omdat het de kans op een ketoacidose toestand kan vergroten. Ook hypoglykemie zal eerder ontstaan, omdat het bedwelmende middel de glucose homeostase in het lichaam kan wijzigen.

Om deze redenen moet het zo veel mogelijk vermeden worden, ook al hebben we het over alcoholische dranken die weinig of geen koolhydraten in zich hebben. Daarnaast moet men bedenken dat alcohol een zeer grote hoeveelheid lege calorieën levert.

Deze elementen veranderen de energiebalans van het patroon, wat kan leiden tot ongewenste gewichtstoename door vet. Het is van cruciaal belang te voorkomen dat vetweefsel wordt bevorderd, anders kunnen chronische en complexe pathologieën optreden, zoals blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Current Obesity Reports (Engelse link).

Er moet ook rekening mee gehouden worden dat alcoholinname de diurese verhoogt, wat de elektrolytenbalans in het lichaam kan beïnvloeden en kan leiden tot verhoogde uitscheiding van belangrijke mineralen zoals natrium.

Deze verliezen moeten vermeden worden om ernstige veranderingen zoals hyponatriëmie te voorkomen. Daarom moeten hydratatiemaatregelen geoptimaliseerd worden en moeten diuretische stoffen vermeden worden, vooral bij warm weer.

iemand heeft te veel gedronken
Ketoacidose, hypoglykemie en uitdroging zijn enkele van de gevolgen van het drinken van alcohol tijdens een ketogeen dieet.

Andere gevaren van alcohol

Zoals we al gezegd hebben, is alcohol niet alleen gevaarlijk in de context van het ketogeen dieet. In dit geval zijn er enkele extra bijwerkingen, maar dat zijn niet de enige. Alcohol veroorzaakt een progressieve degeneratie van de functie van het centrale zenuwstelsel.

Volgens een studie gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences (Engelse link) kan regelmatig alcoholgebruik leiden tot de ontwikkeling van pathologieën zoals de ziekte van Parkinson.

Het gevaar is nog groter in het geval van adolescenten. Hoge consumptie van dit bedwelmende middel kan de neuronale verbindingen en het aantal cellen waaruit het centrale zenuwstelsel bestaat aantasten, waardoor de functies ervan belemmerd worden.

Om deze schade te ondervinden is het niet nodig een punt van alcoholvergiftiging te bereiken, maar is slechts een matige inname voldoende. Er zij onder meer op gewezen dat de aanwezigheid van deze stof in de voeding een van de belangrijkste risicofactoren is voor het ontstaan van leverproblemen.

Alcoholische cirrose kan men ondervinden van overmatige consumptie, maar andere soorten ontstekingsveranderingen treden op bij matige consumptie. Onderzoek gepubliceerd in de Annals of Hepatology (Engelse link) bevestigt dit.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Antidepressiva en alcohol: welke effecten heeft de combinatie ervan?

Alternatieven voor alcohol bij het ketogeen dieet

Als je alternatieven zoekt om je alcoholgebruik te verminderen, kan bruisend water een goede optie zijn. Veel mensen vinden het verfrissend en het bevredigt de behoefte om een koolzuurhoudende frisdrank te consumeren, in dit geval zonder toegevoegde suikers.

Sprankelend water breekt ketose niet af en brengt het lichaam geen schade toe, zolang je het met mate consumeert. Alleen mensen met een neiging tot darmpijn of gasvorming kunnen last hebben van dit soort drank.

Het is echter belangrijk om altijd het etiket te controleren. Koolzuurhoudend water is niet hetzelfde als bruisend water, dat eenvoudige suikers bevat die de toestand van ketose afbreken. Dit is een vloeistof die je in de context van bijna elk dieet zou moeten vermijden.

Vrouw drinkt water
Water is de beste drank om het lichaam te hydrateren bij elk soort dieet.

Pas op met alcoholgebruik bij het ketogeen dieet

Zoals je gezien hebt is alcohol een gevaarlijke en giftige stof voor je gezondheid die je moet vermijden, en nog meer in de context van het ketogeen dieet, want het kan leiden tot een aantal bijbehorende complicaties.

Het beste is te zorgen voor een goede staat van hydratatie, door mineraalwater te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de elektrolytenbalans op peil blijft zonder de ketose te beïnvloeden. Dit wordt belangrijker in warme periodes of bij regelmatige lichamelijke activiteit.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alpert, M. A., Omran, J., & Bostick, B. P. (2016). Effects of Obesity on Cardiovascular Hemodynamics, Cardiac Morphology, and Ventricular Function. Current obesity reports5(4), 424–434. https://doi.org/10.1007/s13679-016-0235-6
  • Peng, B., Yang, Q., B Joshi, R., Liu, Y., Akbar, M., Song, B. J., Zhou, S., & Wang, X. (2020). Role of Alcohol Drinking in Alzheimer’s Disease, Parkinson’s Disease, and Amyotrophic Lateral Sclerosis. International journal of molecular sciences21(7), 2316. https://doi.org/10.3390/ijms21072316
  • Campollo O. (2019). Alcohol and the Liver: The Return of the Prodigal Son. Annals of hepatology18(1), 6–10. https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.7854

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.