Is het goed om elke dag bruisend water te drinken?

Mensen met een hernia diafragmatica of die vaak last hebben van reflux van de slokdarm kunnen beter geen bruisend water drinken.
Is het goed om elke dag bruisend water te drinken?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Mensen gebruiken vaak bruisend water als vervanger voor frisdranken of zelfs alcoholische dranken. Sommigen drinken niet graag gewoon water, en daarom nemen ze hun toevlucht tot bruisend water om goed gehydrateerd te blijven.

Veel mensen vragen zich echter af of het dagelijks drinken van bruisend water negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid. In dit artikel leggen we uit wat de gevolgen van deze gewoonte zijn en welke mensen de consumptie van dit product beter kunnen vermijden.

Bruisend water helpt je gehydrateerd te houden

Het drinken van bruisend water is een effectieve manier om je lichaam gehydrateerd en in optimale conditie te houden. Volgens een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, kan uitdroging fataal zijn (Engelse link).

Water is essentieel voor de cellulaire homeostase, om de temperatuur te regelen, en om een correcte bloedstroom te garanderen. In deze context kan het drinken van bruisend water een correcte staat van hydratatie garanderen. Deskundigen raden echter aan het te combineren met gewoon water.

Ondanks het feit dat het een zeer verfrissende drank is, moet je er niet meer dan twee glazen van drinken bij je maaltijden. Als je echt dorst hebt, kun je beter water zonder bubbels drinken.

Dit artikel kan je interesseren:
Een dieet tegen uitdroging: wat je moet overwegen

Het kan maagproblemen veroorzaken

Een vrouw drinkt een glas water

Een van de nadelen van bruisend water is dat het de spijsvertering kan bemoeilijken bij mensen die bijvoorbeeld last hebben van winderigheid. Exogene gassen kunnen het spijsverteringsproces vertragen. Daarom maakt het drinken ervan maag- of darmklachten waarschijnlijker, wat het voor je lichaam moeilijk maakt om dagelijkse taken uit te voeren.

Deskundigen raden bepaalde mensen af om dit soort water te drinken. Bijvoorbeeld diegenen die lijden aan hernia diafragmatica of frequent reflux-klachten hebben. Volgens een artikel gepubliceerd in het tijdschrift BMC Gastroenterology kunnen ook prikkelbaredarm-patiënten dit product beter vermijden (Engelse link).

Wees voorzichtig met het natriumgehalte

Er zijn verschillende soorten van dit soort water op de markt. Je moet de etiketten zorgvuldig lezen en goed letten op de hoeveelheid natrium die ze bevatten. Een overmatige inname van dit mineraal kan de bloeddruk verhogen, wat een negatieve invloed kan hebben op je cardiovasculaire gezondheid.

Aan de andere kant moet je bruisend water niet verwarren met frisdrank. Dat laatste bevat meestal suiker en diverse hulpstoffen, en daarom raden deskundigen het af. Het valt in de groep van suikerhoudende frisdranken. Drink het daarom slechts sporadisch.

Je kunt het drinken als een manier om te minderen met frisdrank

Een zwangere vrouw drinkt water

Iemand die gewend is suikerhoudende frisdranken te drinken kan baat hebben bij het opnemen van koolzuurhoudend water in zijn dieet. Ze kunnen de consumptie van de ene drank vervangen door een andere, omdat ze organoleptisch vergelijkbaar zijn.

Vergeet niet dat de regelmatige consumptie van frisdranken een averechts effect kan hebben op de gezondheid. Dit is te wijten aan hun hoge gehalte aan suiker en additieven. Om deze reden raden deskundigen aan hun inname te verminderen om de ontwikkeling van ziekten op middellange en lange termijn te voorkomen.

Drink bruisend water… met mate

Bruisend water is een verfrissende drank die kan worden opgenomen in een gezond dieet. Je moet het echter wel met mate drinken om mogelijke maagproblemen te voorkomen die gepaard gaan met de consumptie ervan.

Bepaalde groepen mensen kunnen het beter echter helemaal niet drinken. Patiënten die last hebben van maagproblemen moeten de consumptie van koolzuurhoudende dranken, waaronder bruisend water, vermijden.

Mensen die gewend zijn frisdrank te drinken, kunnen echter baat hebben bij het drinken van bruisend water. Vergeet echter nooit de voedingswaarde op de etiketten te lezen. Het kiezen van producten die weinig natrium bevatten zal toekomstige gezondheidsproblemen helpen voorkomen.

Tenslotte, onthoud dat deze drank niet hetzelfde is als frisdrank. Deze laatste bevat veel suiker. Om deze reden raden deskundigen het af en moet je de consumptie ervan beperken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Armstrong LE., Johnson EV., Water intake, water balance, and the elusive daily water requirement. Nutrients, 2018.
  • Litleskare S., Wensaas KA., Eide GE., Hanevik K., et al., Perceived food intolerance and irritable bowel syndrome in a population 3 years after a giardasis-outbreak: a historical cohort study. BMC Gastroenterol, 2015.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.