3 tips voor het verminderen van de natriuminname

Is er bij jou hypertensie vastgesteld en is je aangeraden om je natriuminname te verminderen? Hier zijn 3 tips om dit te doen.
3 tips voor het verminderen van de natriuminname
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Voor veel mensen is het verminderen van hun natriuminname onvermijdelijk, omdat hun cardiovasculaire gezondheid ervan afhangt. Dit mineraal is een van de meestvoorkomende in het lichaam en vervult functies die net zo belangrijk als de overdracht van zenuwimpulsen zijn.

Een hoge inname wordt echter met een slechte prognose bij mensen met hypertensie geassocieerd. We gaan je daarom in dit artikel verschillende aanbevelingen geven om het in je dieet te verminderen. Als je ze in de praktijk toepast, dan zul je merken dat je gezondheid op middellange en lange termijn verbetert.

Deze tips mogen echter alleen door degenen die problemen hebben met dit mineraal worden gevolgd. Voor atleten of mensen die aan veel zweten worden blootgesteld, kunnen de indicaties ook verschillen. Raadpleeg bij vragen een arts.

Hoe je je natriuminname kunt verminderen

Hieronder zullen we dieettechnieken bespreken die je zullen helpen om het natrium in je dieet te verminderen. Onthoud dat als je over het verminderen van je natriuminname twijfelt, de beste optie altijd is om een specialist te raadplegen, die je bij het samenstellen van een optimaal dieet kan helpen.

1. Pas op voor ingeblikt voedsel

Groenten in blik

Augurken of ingeblikt voedsel zijn een goede keuze voor producten buiten het seizoen of voor producten met een langere houdbaarheidsdatum. Ze zijn een aantrekkelijke en handige manier om bepaalde groenten het hele jaar door te consumeren.

Ingeblikte peulvruchten worden bijvoorbeeld als gezond verwerkt voedsel geclassificeerd. Hun regelmatige inname garandeert een voldoende vezelinname, wat direct met een betere darmgezondheid verband houdt.

Dit wordt door onderzoek dat is gepubliceerd in het International Journal of Clinical Practice bevestigd (Engelse link), waar ze bij het verminderen van problemen met de bloedsomloop bij oudere volwassenen ondersteunen.

Augurken en olijven bevatten echter vaak een hoog natriumgehalte, wat voor bepaalde mensen schadelijk kan zijn. Deskundigen koppelen de inname van dit mineraal via de voeding aan een stijging van de bloeddruk.

Hoewel de nieuwste wetenschappelijke artikelen op dit punt enige discrepantie vertonen (Engelse link). Totdat het tegendeel is bewezen, is het medische voorschrift het verminderen van zout bij hypertensieve patiënten.

2. Verlaag de natriumopname door sauzen

Sauzen bevatten meestal grote hoeveelheden zout. Bij het verminderen van de natriuminname is het gunstig om deze voedingsmiddelen uit je gebruikelijke dieet te schrappen.

Het ergste van deze producten is echter niet hun mineraalgehalte, maar hun overmatige calorische bijdrage. In sommige gevallen is de aanwezigheid van trans-type lipiden in hun samenstelling een andere negatieve factor.

Deze vetten zijn aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische ontstekingsziekten gekoppeld, aldus een artikel gepubliceerd in het tijdschrift BMJ (Engelse link). Als je ooit saus wilt eten, dan kun je deze het beste zelf maken. Zo weet je wat de ingrediënten zijn en waar ze vandaan komen.

Wanneer je industriële saus koopt, dan is het essentieel om naar het etiket te kijken en degene te vermijden die grote hoeveelheden natrium, lipiden en trans-type additieven bevatten (Engelse link). Het is goed om jezelf hierover te informeren en de voedingstabellen die bij de verpakking horen te bevestigen.

3. Vermijd fastfood

Drie hamburgers

Fastfoodindustrieën voegen vaak grote hoeveelheden zout aan voedingsmiddelen toe om de smaak te verbeteren. Dit is dus de reden waarom hun natriumgehalte hoog is.

Maaltijden uit fastfoodketens bevatten ook chemische toevoegingen die schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Deze voedingsmiddelen worden meestal gefrituurd of toegetakeld, waardoor hun voedingskwaliteit verder wordt verminderd (Spaanse link).

Als je een uitgebalanceerd en gezond dieet overweegt, dan moet je vers voedsel in je dieet opnemen. Tegelijkertijd is het raadzaam om de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen te verminderen (Spaanse link), om de bijdrage van stoffen die schadelijk voor het cardiovasculaire systeem kunnen zijn te vermijden.

Als onderdeel van de strategie om een hoge bloeddruk aan te pakken, adviseerden voedingsdeskundigen (Spaanse link) om de consumptie van fastfood drastisch te verminderen. Op deze manier zorgen ze ervoor dat de patiënt geen directe toegang tot voedsel heeft dat de interne vochtbalans bemoeilijkt, wat tot verhoogde spanningswaarden leidt.

In een aantal gevallen kan een verlaging van de natriuminname nodig zijn

Als je een hoge bloeddruk hebt, dan zal een specialist je waarschijnlijk aanraden om de natriuminname in je dieet te verminderen om complicaties als gevolg van de progressie van deze aandoening te voorkomen. Om aan die richtlijn te voldoen, is het belangrijk om rekening te houden met het advies dat we je in dit artikel hebben gegeven.

Bedenk dat de basis van een gezond voedingspatroon afwisseling is en vooral het overwicht van verse producten en groenten. Het streeft ernaar om goede voeding met regelmatige lichaamsbeweging te combineren om een goede gezondheid te bevorderen.

Tenslotte, als je een atleet bent, raadpleeg dan een voedingsdeskundige voordat je besluit om je natriuminname via de voeding te verminderen. Anders zou je de elektrolytische balans en dus je atletische prestaties in gevaar kunnen brengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Emmanuel A., Mattace Raso F., Neri MC., Petersen KU., et al., Constipation in older people: a consensus statement. Int J Clin Pract, 2017.
  • Pathak CM., Ix JH., Anderson CAM., Woodell TB., et al., Variation in sodium intake and intra individual change in blood pressure in chronic kidney disease. J Ren Nutr, 2018. 28 (2): 125-128.
  • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.
  • Castro-Martínez, María Guadalupe, et al. “Ácidos grasos trans de la dieta y sus implicaciones metabólicas.” Gaceta Médica de México 146.4 (2010): 281-288.
  • Pastor-Zarandona, Omar Alonso, and Juan Manuel Viveros-Paredes. “Ingesta de comida rápida y su influencia en la producción de N-aciletanolaminas involucradas en el ciclo hambre-saciedad.” Revista mexicana de trastornos alimentarios 8.2 (2017): 171-184.
  • Soto, Juan Ramón. “Tratamiento no farmacológico de la hipertensión arterial.” Revista Médica Clínica Las Condes 29.1 (2018): 61-68.
  • Sánchez, Ramiro A., et al. “Guías latinoamericanas de hipertensión arterial.” Revista chilena de cardiología 29.1 (2010): 117-144.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.