Een dieet tegen uitdroging: wat je moet overwegen

Het is bewezen dat ons lichaam elke dag voldoende vocht nodig heeft om actief te blijven en het risico op uitdroging te vermijden. Welk voedsel moet je consumeren? Ontdek in dit artikel een dieet tegen uitdroging.
Een dieet tegen uitdroging: wat je moet overwegen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Uitdroging gebeurt wanneer het lichaam niet genoeg water heeft om zijn functies correct uit te voeren. Om dit probleem (dat ook op middellange en lange termijn gezondheidsgevolgen kan hebben) te voorkomen, kun je een speciaal dieet tegen uitdroging invoeren.

Iedereen moet gedurende de dag een bepaalde hoeveelheid water drinken (afhankelijk van zijn of haar leeftijd, gewicht en geslacht). Deze inname moet niet alleen uit glazen water komen, maar ook uit voeding. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet 20% van onze dagelijkse behoeften afkomstig zijn van groenten en fruit.

Sommige mensen moeten meer aandacht besteden aan manieren om uitdroging te voorkomen, omdat ze er eerder last van hebben als ze niet de overeenkomstige maatregelen nemen. Om de een of andere reden verbruikt hun lichaam namelijk meer vloeistof door zweten, de frequentie van urineren, enzovoort. De meest kwetsbaren zijn:

Deze mensen moeten hun consumptie van water in de gaten houden en nog meer van voedsel dat rijk is aan deze vloeistof.

Een dieet tegen uitdroging

Dieet tegen uitdroging: voedingsmiddelen die je moet consumeren

Voedsel maakt ongeveer 30% uit van de vloeistofopname van het lichaam. De overige 70% wordt beschouwd als afkomstig van geconsumeerde dranken. Het is belangrijk om te weten welke vaste voedingsmiddelen het meeste water bevatten om tot een uitgebalanceerd dieet te komen.

Groenten

Groenten bevatten veel vitamines en voedingsstoffen, die belangrijk zijn voor de gezondheid. Sommige groenten zorgen voor meer water dan andere soorten. Sla is bijvoorbeeld een van de meest gunstige in een dieet om uitdroging te voorkomen. 95% is namelijk water en door de frisheid van sla is het de beste bondgenoot van zomerse salades.

Andere groenten, zoals broccoli, spinazie en wortelen bevatten ook veel water. Het beste is om ze te stomen, zodat ze hun eigenschappen niet verliezen. Op basis van deze ingrediënten kun je veel hele gezonde en smakelijke recepten vinden.

Fruit

Fruit bevat ook water

Watermeloen, citrusvruchten en ander seizoensfruit zijn bronnen van water. Naast hun voedingswaarde, helpen ze bij het reguleren van de bloeddruk in een dieet tegen uitdroging. Fruit kan worden geconsumeerd als desserts, snacks of sappen.

Sommige mensen voelen zich prettiger bij het drinken van vruchtensap, ook omdat ze eraan gewend zijn geraakt. Er zijn veel alternatieven zodat je ook leuke recepten kunt maken.

Voeding op waterbasis

Sauzen en soepen zijn andere recepten waarmee het lichaam vocht binnen kan krijgen. Hetzelfde geldt voor onder andere ijsjes, smoothies en shakes. Het is belangrijk om een dieet te volgen met verschillende opties, zodat het niet saai wordt.

Pasta en rijst

Rijst neemt veel water op tijdens het koken, wat het lichaam ten goede kan komen. Voor het grootste deel bevatten pasta’s naar schatting 70% vloeistof. Het voordeel is dat je ze zowel warm als koud kunt eten, naar eigen voorkeur.

Tips om uitdroging te voorkomen

Groene thee helpt ook je lichaam te hydrateren

Zelfs als je geen dorst hebt, betekent dit niet dat het lichaam geen vloeistof nodig heeft. Daarom moet je altijd een fles water bij de hand hebben om gedurende de dag af en toe wat te drinken.

Als je er niet aan gewend bent, is een goede manier om meer water te drinken te kiezen voor infusies, thee of andere dranken die je lekker vindt. Zo kun je eraan wennen om vloeistoffen in je dagelijkse routine op te nemen.

Je hoeft niet uitsluitend water te drinken. Experts hebben zelfs bewezen dat mensen meer vloeistoffen drinken als ze dranken kiezen die ze lekker vinden. Zoete en cafeïne houdende dranken kunnen ook een goede optie zijn in een dieet tegen uitdroging.

Experts raden aan dat volwassenen ongeveer twee liter water per dag drinken om uitdroging te voorkomen.

Wat zijn de symptomen van uitdroging?

Kortom, om uitdroging te voorkomen, moet je een goede levensstijl hebben, ongeacht de tijd van het jaar. Tijdens de warmste seizoenen klopt het dat je meer moet letten op de hoeveelheid water die je drinkt. Zoals bij alles, is preventie altijd de beste manier om negatieve gezondheidseffecten te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.