Moet je fruit met of zonder schil eten?

In dit artikel laten we je zien waarom het een goed idee is om fruit met de schil te eten en hoe je het goed moet doen zonder hygiënische risico's te lopen.
Moet je fruit met of zonder schil eten?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De schil van fruit is vanuit voedingsoogpunt een zeer interessant element. Een aantal deskundigen adviseert dat we geen fruit met schil mogen eten, vanwege de mogelijke aanwezigheid van zware metalen of mogelijk schadelijke chemicaliën.

De schil is echter rijk aan voedingsstoffen en elementen die je nodig hebt om in goede gezondheid te blijven. Hieronder laten we je zien wat deze voedingsstoffen zijn en welke maatregelen je moet nemen om fruit met de schil te eten zonder jezelf in gevaar te brengen.

De schillen van fruit zorgen voor veel vezels

Hoewel niet alle fruitschillen eetbaar zijn, bevatten ze allemaal een aanzienlijke hoeveelheid vezels. Vezels zijn positief voor de preventie van darmkanker, voor het verbeteren van de gastro-intestinale doorvoer en voor het verminderen van de incidentie van andere complexe ziekten.

De regelmatige consumptie van vezels verbetert bovendien de kwaliteit van de microbiota en de biodiversiteit. Dit kan een positieve invloed op veel andere lichaamsfuncties hebben.

Je moet niet vergeten dat een voldoende inname van vezels de spijsvertering en dus de opname van suikers vertraagt. Het produceert daarom een lagere insulinepiek en veroorzaakt het minder stress op de alvleesklier. In een wereld waar diabetes een endemische ziekte is geworden, is elke strategie om dit te voorkomen welkom.

De schil van fruit bevat ook voedingsstoffen

Fruitschillen bevatten meestal veel vitamines en mineralen en het consumeren ervan verbetert je inname van micronutriënten. In sommige culturen en landen worden de schillen gebakken om ze geschikt te maken voor consumptie of zelfs om er thee van te maken, waardoor de vitamines die ze bevatten naar het water kunnen gaan.

Dit komt omdat de meeste vitamines in fruit in water oplosbaar zijn. Ze kunnen daarom van de schil naar het warme water gaan. Op dezelfde manier is het vrij gebruikelijk om citroenschil te gebruiken om salades mee te op te leuken.

Aan de andere kant zijn de schil van sommige soorten fruit rijk aan antioxidanten. Deze stoffen zijn essentieel om oxidatie en veroudering te voorkomen en de vorming van vrije radicalen te bestrijden.

Een regelmatige inname van antioxidanten is ook essentieel om een goede gezondheid te garanderen. Je mag daarom de schil van fruit niet weggooien, omdat het geweldige bronnen van deze stoffen zijn.

Het risico op pesticiden

De deskundigen die pleiten voor de consumptie van geschild fruit baseren zich op de mogelijke aanwezigheid van chemicaliën (Engelse link) op de schil. Om de inname van deze stoffen te voorkomen, is het noodzakelijk om het fruit grondig te wassen voordat het geschikt is voor consumptie.

Het is daarom een goed idee om het stuk fruit onder de kraan te leggen en een beetje in te wrijven om een goede hygiëne te garanderen. Zelfs afvegen met een vochtige doek kan voldoende zijn.

Deskundigen adviseren zwangere vrouwen om de schil van fruit niet te consumeren om mogelijke vergiftiging door toxoplasmose te voorkomen (Engelse link). Als ze het toch willen eten, moeten ze het fruit desinfecteren met een product dat de mogelijke bacteriën doodt.

Een andere reden waarom je fruit grondig moet wassen voordat je het consumeert, is om was te verwijderen. Normaal gesproken worden deze stoffen gebruikt om de visuele kwaliteit van het product op de markt te verbeteren.

Wassen worden meestal met spuitbussen op oneetbare fruitschillen aangebracht. Het is echter het beste om ze allemaal te wassen om de inname van ongewenste chemicaliën te voorkomen.

Toch heeft het altijd de voorkeur om ecologische of vertrouwde soorten te kiezen in plaats van die die in supermarkten of grote ketens worden verkocht. Op deze manier heb je toegang tot vaak schonere en gezondere producten die minder chemicaliën bevatten en een betere organoleptische kwaliteit hebben.

Fruit met of zonder schil eten: conclusie

Man wast zijn groente

Je moet dus in principe altijd fruit met de schil eten. De schil van fruit bevat noodzakelijke stoffen voor je lichaam zoals:

  • Vezels
  • Vitamines
  • Antioxidanten

Je moet het fruit echter eerst schoonmaken voordat je het consumeert, om ongewenste opname van chemicaliën te voorkomen. Koop fruit van vertrouwde plaatsen die hun kwaliteit garanderen en was het met water voordat je het consumeert om de aanwezigheid van pesticiden op de schil te verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Simpson HL., Campbell BJ., Review article: dietary fibre microbiota interactions. Aliment Pharmacol Ther, 2015. 42 (2): 158-79.
  • Mebdoua S., Lazli M., Ounane SM., Tellah S., et al., Evaluation of pesticide residues in fruits and vegetables from algeria. Food Addit Contam, 2017. 10 (2): 91-98.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.