5 remedies om spierkramp te voorkomen

Spierkrampen worden veroorzaakt door het onvrijwillig samentrekken van de spieren. Het eten van een voedingsmiddel dat rijk is aan magnesium voordat je gaat sporten kan dit helpen voorkomen.
5 remedies om spierkramp te voorkomen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wil je weten hoe je op natuurlijke wijze spierkramp kunt voorkomen? Krampen worden veroorzaakt wanneer een of meerdere spieren plotseling en onvrijwillig samentrekken. Ze hebben vaak invloed op verschillende spiergroepen en veroorzaken pijn, tintelingen en andere ongemakkelijke gevoelens.

De meest getroffen delen zijn meestal het onderste deel van de been- en kuitspieren. Je kunt echter ook krampen in je buikwand en in je bovenste ledematen krijgen. De symptomen kunnen enkele seconden duren, maar kunnen in bepaalde gevallen tot wel 15 minuten aanhouden.

Natuurlijke remedies om spierkramp te voorkomen

Er zijn veel factoren die verband houden met spierkrampen. De belangrijkste oorzaken zijn echter spiervermoeidheid, uitdroging of onevenwichtigheden in het elektrolytenpeil in je lichaam. Gelukkig zijn er verschillende remedies die je kunt gebruiken om spierkramp en de bijbehorende symptomen te voorkomen. Probeer ze uit!

1. Kamille-olie

Flesje kamille-olie om spierkramp te voorkomen

Kamille is een plant met veel verschillende gezondheidseffecten. Dankzij de meer dan 36 flavonoïden die het bevat, is het een ontstekingsremmende olie die je kan helpen om spierkramp te voorkomen. Het is het beste om kamille-olie te mengen met een dragerolie zoals kokosolie of olijfolie om de effecten ervan beter te kunnen sturen.

Hoe kun je het gebruiken?

 • Meng eerst wat kamille-olie met kokos- of olijfolie.
 • Masseer de olie vervolgens in de huid rond de verkrampte spieren.
 • Doe dit 3 tot 5 minuten en rust daarna uit.

Er zijn echter geen wetenschappelijke artikelen die de effecten van deze behandeling hebben aangetoond. Het is een remedie die is gebaseerd op populaire kennis en het is niet precies bekend hoe effectief het is.

Dat gezegd hebbende moet je het volgende onthouden. De beste manier om spierkramp te voorkomen is door het nemen van de juiste preventieve maatregelen.

Je kunt dit doen door goed te hydrateren en mineralen op adequate aan te vullen, zoals wordt aangegeven bij een studie gepubliceerd door de Journal of Sport Rehabilitation (Engelse link).

2. Neem magnesiumsupplementen om spierkramp te voorkomen

Als je terugkerende spierkrampen hebt kun je er het beste voor zorgen dat je voldoende magnesium via je voeding binnenkrijgt. Dit essentiële mineraal speelt een zeer belangrijke rol in de functie van je spieren en zenuwen. Een tekort van magnesium kan het ontstaan van spierkrampen beïnvloeden.

Wat moet je doen?

 • Neem een magnesiumsupplement voordat je gaat sporten.
 • Zorg ervoor dat je voedsel eet dat een hoog magnesiumgehalte heeft zoals bananen, bakbananen, amandelen, peulvruchten en zilvervliesrijst.

3. Kersensap

Kersen en kersensap

Kersensap wordt veel gebruikt door goed presterende sporters om spierkrampen te voorkomen. Door kersensap te drinken kun je mogelijk spierkramp voorkomen na zware fysieke inspanning met hoge impact.

De antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van dit sap helpen om je spieren te ontspannen en spierkramp te voorkomen. Bepaalde studies hebben aangetoond dat het drinken van kersensap de pijn kan minimaliseren na een training of wedstrijd (Engelse link).

Hoe gebruik je het?

 • Drink een glas kersensap na het sporten of een andere veeleisende fysieke activiteit.
 • Drink het eenmaal per dag als je regelmatig last hebt van spierkrampen.

4. Gebruik cayennepeper

Cayennepeper bevat een werkzame stof die bekend staat als capsaïcine. Deze stof werkt als een spierverslapper. In feite kan capsaïcine ook helpen om gewrichtspijn te verminderen. Om die reden raden we het aan als remedie om pijn door spierkrampen te verminderen.

We moeten echter opmerken dat het meer is dan alleen een preventieve maatregel, het is mogelijk ook een remedie om pijn te behandelen. Er is echter nog verder onderzoek nodig.

Hoe kun je het gebruiken?

 • Je kunt cayennepeper toevoegen aan gerechten zoals soepen, stoofschotels of vlees.
 • Je kunt ook thee zetten door een snufje cayennepeper toe te voegen aan een kopje heet water.
 • Om je spieren te ontspannen kun je ze ook masseren met cayennepeperolie of -crème.

5. Bosbessensap om spierkramp te voorkomen

Glas bosbessensap gebruikt om spierkramp te bestrijden

Een andere gezonde drank om spierkrampen en pijn te voorkomen, is bosbessensap. Het antioxiderende potentieel van bosbessen biedt interessante voordelen voor je spieren en gewrichten.

De essentiële voedingsstoffen die het bevat helpen om zowel het elektrolytgehalte in het lichaam te reguleren als om ontstekingen en andere problemen te bestrijden.

Hoe kun je het gebruiken?

 • Maak een glas bosbessensap klaar en drink dit voor en na het doen van een zware training.
 • Je kunt het ook halverwege de middag drinken om nachtelijke krampen te voorkomen.

Wanneer moet je naar een dokter?

Gevallen van lichte spierkrampen hebben geen medische hulp nodig, aangezien ze sporadisch voorkomen, met symptomen die binnen enkele minuten verminderen. In sommige gevallen wordt het probleem echter chronisch en gebeurt het constant en is de pijn intens .

Als dat het geval is, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Spierkrampen kunnen een symptoom zijn van een onderliggende aandoening. De arts kan tests laten doen zoals een bloedanalyse, elektromyografie of myelografie om te bepalen of de krampen verband houden met spierafwijkingen die verdere aandacht vereisen.

Let op je eetpatroon om spierkramp te voorkomen

Je kunt enkele natuurlijke remedies proberen om spierkramp te voorkomen. Je moet deze methoden echter altijd aanvullen met regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet. Bovendien moet je iedere dag genoeg water drinken om ervoor te zorgen dat je lichaam gehydrateerd is.

Als je symptomen erg intens zijn of te vaak voorkomen, kun je het beste naar een arts gaan. Hoewel het niet altijd iets ernstigs aangeeft, kan er een onderliggende oorzaak zijn waarvoor een specifieke behandeling nodig kan zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Murray D., Miller KC., Edwards JE., Does a reduction in serum sodium concentration or serum potassium concentration increase the prevalence of exercise associated muscle cramps? J Sport Rehabil, 2016. 25 (3): 301-4.
 • Chen HY., Cheng FC., Pan HC., Hsu JC., Wang MF., Magnesium enhances exercise performance via increasing glucose availability in the blood, muscle, and brain during exercise. PLoS One, 2014.
 • Kuehl KS., Perrier ET., Elliot DL., Chesnutt JC., Efficacy of tart cherry juice in reducing muscle pain during running: a randomized controlled trial. J Int Soc Sports Nutr, 2010.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.