8 ongelooflijke voordelen van bosbessen

Bosbessen bevatten, net zoals andere soorten bessen, veel antioxidanten. Maar wist je dat ze ook eigenschappen hebben die kanker en ontstekingen kunnen helpen voorkomen?
8 ongelooflijke voordelen van bosbessen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Bosbessen zijn kleine vruchten. Ze groeien aan een struik die met nog 400 andere soorten tot de klasse van de Vaccinium behoort. Ze komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De Verenigde Staten zijn de grootste producent en verbruiker van deze vruchten.

Opvallend aan bosbessen is hun typische smaak. Ze zijn dan ook geweldig om te gebruiken in cake, jam, wijn en vele andere recepten. Bovendien worden ze heel erg gewaardeerd omwille van hun vele belangrijke voedingsstoffen. Wanneer je ze regelmatig eet, zijn ze erg goed voor je lichaam.

Ze zijn misschien wel klein, maar bevatten toch erg veel antioxidanten. Ons lichaam heeft die nodig om beschadiging van de cellen te voorkomen. Die schade wordt veroorzaakt door vrije radicalen.

De vitaminen en mineralen in dit fruit helpen om ziekten te voorkomen en te behandelen.

Veel mensen weten niet hoe positief goed bosbessen voor je zijn. In dit artikel bespreken we de top acht voordelen van deze vruchtjes.

1. Bosbessen kunnen helpen kanker bestrijden

Kankercellen

De antioxidanten in bosbessen zijn heel krachtig. Er lijkt bewijs te zijn dat ze het risico op de ontwikkeling van verschillende soorten kanker verminderen.

Ze kunnen ook de lichaamscellen beschermen tegen beschadiging door vrije radicalen en door giftige stoffen uit de omgeving. Dat is een doeltreffende manier om de groei van tumoren te voorkomen.

Ze bevatten ook foliumzuur. Deze voedingsstof helpt om het DNA te herstellen en te verbinden. Tegelijkertijd remt dit zuur ook de ontwikkeling van kwaadaardige cellen af.

2. Sterke beenderen en tanden

In deze kleine vrucht zitten belangrijke mineralen. Ze beschermen de botdichtheid en zorgen voor een gezond gebit.

Het regelmatig eten van bosbessen helpt om osteoporose en tandinfecties te voorkomen. Men beveelt deze bessen ook aan om de opname van calcium en vitamine D in het lichaam te verbeteren, want ze bevatten de volgende bestanddelen:

 • kalium
 • ijzer
 • magnesium
 • zink
 • mangaan
 • vitamine K

3. Een gezond hart

Bosbessen voor een gezond hart

Bosbessen bevatten dus grote hoeveelheden kalium en magnesium. Dit zijn twee belangrijke mineralen die ontstekingen in het lichaam onder controle houden. Bovendien verminderen ze het risico op hartaandoeningen.

Deze voedingsstoffen zorgen voor een evenwichtig vochtgehalte in de lichaamsweefsels. Daardoor is er minder kans dat je last zal hebben van een hoge bloeddruk of dat je een hartaanval zal krijgen.

Ze zijn ook een uitstekend middel voor een gezonde bloedsomloop en een goede zuurstofvoorziening van de cellen. Dat komt omdat ze voorkomen dat je hart zich te veel inspant.

4. Bosbessen voorkomen diabetes

Heb je een erg hoge bloedsuikerspiegel of loop je het risico op diabetes? Dan kan dit fruit helpen om deze aandoeningen te voorkomen.

Bosbessen bevatten vezels en antioxidanten. Na opname door het lichaam doen ze de bloedsuikerspiegel dalen. Ze versnellen ook het metabolisme om zo sneller de suiker als energiebron te gebruiken.

5. Een betere werking van het geheugen

Hersenverbindingen

Regelmatig bosbessen eten, heeft een gunstig effect op het geheugen. Dit wordt door onderzoeken bevestigd.

Onderzoek lijkt erop te wijzen dat de antioxidanten in deze vrucht de oxidatieve stress en de beschadiging van de cellen kunnen verminderen. Die kunnen problemen met het denkvermogen veroorzaken.

In combinatie met de andere vitaminen en mineralen zorgen deze elementen voor een betere werking van de hersenen en van het centrale zenuwstelsel. Dat betekent dus dat ze het risico op dementie kunnen verminderen.

6. Ze bestrijden infecties van de urinewegen

Het natuurlijke sap van bosbessen heeft een alkalische zuurtegraad en bevat veel antibacteriële bestanddelen. Daardoor is dit sap heel nuttig om infecties van de urinewegen te voorkomen en te behandelen.

Wanneer je ze eet, dan verandert de omgeving waarin micro-organismen zich vermenigvuldigen. Bovendien werken ze ook ontstekingsremmend en kalmeren ze de pijn.

Een ander effect is dat ze de urineproductie stimuleren. Bovendien zorgen ze voor een vlottere verwijdering van afvalstoffen via de nieren.

7. Gezonde ogen

Gezond oog

Deze vruchten bevatten ook carotenoïden en grote hoeveelheden vitamine E. Beide elementen verbeteren je zicht en voorkomen dat je last krijgt van oogziekten.

De krachtige antioxidanten beschermen het netvlies tegen vlekken. Dit zal de kans op ziekten zoals cataract en maculaire aftakeling verminderen.

Je kan ze zelfs gebruiken als een natuurlijke behandeling van minder ernstige visuele problemen, zoals roodheid en droge ogen als gevolg van stress.

8. Ze voorkomen vroegtijdige veroudering

Bosbessen hebben een effect op de symptomen van veroudering. Als je deze vrucht regelmatig eet, dan zal je een aantal interessante voordelen merken. Ze voorkomen vroegtijdige veroudering zowel in het lichaam als aan de buitenkant.

Hun antioxidanten verminderen het risico op chronische ziekten als gevolg van overmatige ontsteking. Tegelijkertijd vertragen ze ook de cellulaire schade die de huid sneller doet aftakelen.

Je kan zowel de vruchten als het natuurlijke sap van deze vruchten gebruiken. Voeg ze toe aan je verzorging tegen rimpels en onvolmaaktheden die optreden wanneer je ouder wordt.

Er zijn dus ongetwijfeld genoeg redenen om bosbessen te eten, vind je niet? Probeer ze dus eens in de supermarkt te kopen. Geniet van hun lekkere smaak en laat je lichaam profiteren van deze hoogwaardige voedingsstoffen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ames B. M, Shigenaga M. K, et al. Oxidants, antioxidants, and the degenerative diseases of aging. PNAS. Septiembre 1993. 90 (17): 7915-7922.
 • Butamante, J. (2010). Arándanos. Informe Centro de Competitividad Del Maule.
 • A, I. B., & Baumann, L. (2009). Antioxidantes. Rev. Chilena Dermatol.
 • Calero Romero, O., Rojas, G. Q., Rojas, M. R., Barreto, I. R., Centeno, J., & Solís, N. P. (2009). Envejecimiento prematuro de la piel. Universitas.
 • Carey A, Gomes S, et al. Blueberry supplementation improves memory in middle-aged mice fed a high-fat diet. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2014. 62 (18): 3972-3978.
 • Cassidy A, Mukamal K. j, et al. High anthocyanin intake is associated with a reduced risk of myocardial infarction in young and middle-aged women. Circulation. Enero 2013. 127 (2): 188-96.
 • Huang H, Chen G, et al. Effects of berries consumption on cardiovascular risk factors: a meta-analysis with trial sequential analysis of randomized controlled trials. Scientific Reports. 2016. 6: 23635.
 • Johnson S. A, Arjmandi B. H. Evidence for anti-cancer properties of blueberries: a mini-review. Anticancer Agents in Medicinal Chemistry. Octubre 2013. 13 (8): 1142-8.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Vitamina C. U. S. Department of Health and Human Services. Diciembre 2019.
 • Ofek I, Goldhar J, et al. Anti-Escherichia coli adhesin activity of cranberry and blueberry juices. The New England Journal of Medicine. Mayo 1991. 324 (22): 1599.
 • Stull A. J, Cash K. C, et al. Bioactive in blueberries improve insulin sensivity in obese, insulin-resistant men and women. The Journal of Nutrition. Octubre 2010. 140 (10): 1764-1768.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.