Bevroren citroen is goed voor de gezondheid

Bevroren citroen is zo gezond, omdat dit een simpele manier is om juist dat deel van de citroen te gebruiken dat de meeste voordelen biedt: de schil.
Bevroren citroen is goed voor de gezondheid
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 29 januari, 2019

We hebben het op ons blog al meerdere keren gehad over de geweldige voordelen die de gewoonte om ’s ochtends warm water met citroensap te drinken kan bieden. Wist je echter dat bevroren citroen ook geneeskrachtige eigenschappen heeft?

Het bevriezen van citroenen is tegenwoordig een zeer populaire methode om citroenen te consumeren, waarbij je volledig kunt profiteren van alle gezonde eigenschappen die deze geweldige vrucht te bieden heeft.

Het geheim waarom het zo gunstig is om citroenen eerst te bevriezen, is dat je daardoor op een eenvoudige en heerlijke manier dat deel van de citroen kunt gebruiken dat de meeste voordelen biedt, namelijk de schil. Wil je weten hoe? We leggen het hieronder even uit.

Waarom is bevroren citroen zo geneeskrachtig?

Soms wordt deze methode ook wel bevroren citroen therapie genoemd. Dit komt doordat veel patiënten die moeten vechten tegen kanker bevroren citroen gebruiken als ‘aanvulling’ op hun chemotherapie.

Dit doen zij omdat de antioxidante werking die citroenen hebben kan helpen om kwaadaardige cellen te bestrijden en het immuunsysteem te beschermen.

Kankerpatiënten moeten, zoals je waarschijnlijk wel weet, zeer zware en agressieve behandelingen ondergaan, waarbij hun immuunsysteem hard word aangevallen. Daarom is bevroren citroen in deze gevallen zeer handig om te gebruiken.

We kunnen echter niet zeggen dat dit middel op zichzelf 100% effectief is tegen kanker.

Bevroren citroen is, zoals we eerder al hebben aangegeven, een aanvullende therapie die behulpzaam kan zijn in deze gevallen, zowel om de ontwikkeling van tumoren te voorkomen als om de invloed die chemotherapie op het lichaam heeft tegen te gaan.

De kracht die citroenen hebben om kanker te bestrijden is echter niet het enige voordeel dat deze methode biedt. In dit artikel zullen we daarom nog een paar pluspunten behandelen. Waarom probeer je het niet eens een keertje?

1. Een natuurlijke schat aan vitamines

De schil van citroenen bevat minstens tien keer meer vitamines dan het sap!

Het is zeer interessant om te weten dat juist in het buitenste gedeelte van deze geneeskrachtige vrucht de meeste voedingsstoffen verborgen zitten, voedingsstoffen die we doorgaans meestal mislopen omdat de meesten van ons de schil niet consumeren. We gooien de schil weg en gebruiken alleen het sap.

Wil je weten van welke soort vitamines je je lichaam allemaal zult voorzien door bevroren citroen te consumeren?

  • Pectine
  • Vitamine C
  • Flavonoïden als tangeretine
  • Meer dan 22 bestanddelen die de celademhaling kunnen vertragen

2. Bescherm en versterk je immuunsysteem

Dit is echt geweldig. Met bevroren citroen kun je veel van de ziektes waar we dagelijks aan worden blootgesteld tegengaan, zoals een klassieke verkoudheid, infecties, griep… Veel mensen maken bijvoorbeeld een rijke infusie van de schil van citroenen voor zichzelf.

Het is echter belangrijk om te weten dat door de schil te koken ongeveer 40% van de gezonde eigenschappen verloren gaat. Wanneer we de citroen daarentegen bevriezen, blijven alle eigenschappen bewaard en kun je de schil ook nog eens hartstikke makkelijk consumeren. Bovendien is het super lekker!

3. Bevroren citroen om af te vallen

Zoals je waarschijnlijk al weet zijn citroenen hartstikke handig om het lichaam mee te ontgiften en de aanwezigheid van lipiden in het bloed tegen te gaan. Lipiden veroorzaken slecht cholesterol en worden in het lichaam opgeslagen in de vorm van vet.

Volgens voedingsdeskundigen moet je 75 gram citroen per dag eten als je gewichtsverlies op een gezonde manier wilt bevorderen, natuurlijk altijd gepaard met een gezond dieet.

Probeer het zelf eens!

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoest verzachten met een thee van tijm, citroen en honing

Hoe bereid je bevroren citroen?

Citroen en Rasp

Het bereiden van bevroren citroen is zo simpel dat deze natuurlijke remedie al snel onmisbaar voor je zal worden in je dagelijkse routine. Niet alleen omdat het zo simpel te bereiden is, maar ook vanwege de smaak en de originele gerechten die je ermee kunt maken. Let op wat je moet doen:

Wat heb ik nodig?

  • 2 citroenen
  • Een rasp

Hoe bereid ik bevroren citroen?

Het is zo makkelijk. Leg simpelweg twee citroenen in je vriezer en laat ze de daar minstens één hele dag liggen. Er zitten verder helemaal geen addertjes onder het gras.

Sommige mensen snijden de citroenen liever van te voren doormidden, zodat je ze makkelijker kunt raspen wanneer ze bevroren zijn. Toch raden wij aan om de citroenen in hun geheel in te vriezen.

Hoe consumeer ik mijn bevroren citroen?

Fruitcocktails

Zoals we eerder al aangaven, kun je het beste 75 gram bevroren citroen per dag eten. Het is de bedoeling dat je de citroenen raspt wanneer ze bevroren zijn, zodat je ze volledig kunt consumeren. Tijdens het raspen zul je meteen al de heerlijke natuurlijke geur opvangen.

Je kunt de citroenrasp vervolgens toevoegen aan verschillende gerechten om ze een unieke touch te geven, die echt heerlijk is.

We geven je even een paar voorbeelden van hoe je de citroenen kunt gebruiken:

  • Voeg 25 gram bevroren citroenrasp toe aan je yoghurt, zonder toegevoegde suikers.
  • Voeg 25gram bevroren citroenrasp toe aan je salade voor bij de lunch, die je kunt maken van spinazie, noten, verse kaas, een paar stukjes zalm en een paar cherrytomaatjes.
  • Je kunt bevroren citroenrasp toevoegen aan allerlei soorten verse infusies, zoals koude groene thee of een andere koude natuurlijke drank. Dit is ideaal voor in de namiddag.
  • Bevroren citroen gaat heel goed samen met praktisch alle soorten fruitsalades die je kunt maken. Een heerlijke optie is bijvoorbeeld een fruitsalade met een paar stukjes ananas, drie aardbeien, een halve kiwi, een paar gehakte noten en ongeveer 25 gram bevroren citroen om het af te maken.

Zoals je kunt zien kan de bevroren citroen methode ons helpen om gebruik te maken van de voordelen die de citroenschil biedt, het deel van de citroen dat we normaal gesproken vrijwel altijd weggooien.

Onthoud dat je vanaf nu geen excuus meer hebt: jij en je gezin kunnen dankzij dit heerlijke en eenvoudige middel vanaf nu allemaal genieten van een ijzersterke gezondheid. Waarom leg je dus niet nu gelijk even twee citroenen in je vriezer? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.