Water drinken op de juiste manier

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water ligt tussen de anderhalf en twee liter. Als je moeite hebt om zes tot acht glazen water per dag te drinken, probeer je water dan op smaak te brengen met wat citroensap of drink water dat al een smaakje heeft.
Water drinken op de juiste manier
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 18 januari, 2019

We worden er constant aan herinnerd dat we voldoende water moeten drinken zodat we ons lichaam kunnen zuiveren en onze gezondheid kunnen onderhouden. Weet jij echter hoe water drinken op de juiste manier eruit ziet? De hoeveelheid water die je drinkt is natuurlijk belangrijk, maar het is ook belangrijk om te weten op welke tijden van de dag je het beste water kunt drinken.

In dit artikel leggen we daarom uit hoe je het meeste voordeel kunt halen uit het drinken van water en hoe dit je kan helpen bij meerdere gezondheidsproblemen.

Het belang van water

Water is een essentieel onderdeel van onze lichaamsvloeistoffen (urine, zweet, spijsverteringssappen, speeksel, tranen, enzovoorts). Onze lichaamscellen hebben echter ook water nodig om naar behoren te kunnen functioneren.

Misschien weet je al dat hoewel het belangrijk is om water te drinken, je ook bepaalde hoeveelheden water binnenkrijgt via het voedsel dat je eet – met name via groenten en fruit.

Water drinken op de juiste manier

Wat voor water moet je drinken?

Als het kraanwater in je huis van goede kwaliteit is, dan is dit altijd de meeste gezonde, goedkope en milieuvriendelijke keuze. Maar dan moet je er wel zeker van zijn dat het kraanwater niet alleen bij de bron goed schoon is, maar ook nadat het via de leidingen uit je kraan komt.

Water uit een fles is een goed alternatief; deze komt vaak uit een bron. Tot slot kun je er ook voor kiezen om een osmotische filter of andere soorten filters te gebruiken. Het water dat je drinkt zou in ieder geval geen vreemde smaak of geur moeten hebben.

Hoeveel water moet je drinken?

Over het algemeen ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water die je moet drinken tussen de anderhalf en twee liter, gelijk aan zes tot acht glazen. Als je de adviezen in dit artikel opvolgt, zul je merken dat dit helemaal niet zo moeilijk te verwezenlijken is.

Toch is het ook belangrijk om te kijken naar je persoonlijke situatie en omstandigheden. Zo heeft je lichaam bijvoorbeeld gedurende de winter minder water nodig dan gedurende de zomer en zo ook behoeft je lichaam meer water wanneer je regelmatig aan lichaamsbeweging doet dan wanneer je een overwegend sedentaire leefstijl hebt.

Begin door geleidelijk aan de hoeveelheid water die je drinkt te vergroten – drink elke twee à drie dagen een glas meer, totdat je op de acht glazen per dag zit. Wanneer je dit doet, zul je al gauw veranderingen waarnemen in je algehele gezondheid.

Je kunt meer energie hebben of merken dat je huid er beter uitziet. Misschien zul je wat meer zweten. Dit komt echter alleen doordat je je lichaam beter in staat stelt gifstoffen efficiënt te verwijderen, waardoor je lichaam schoner en vitaler zal zijn.

Glas Water

Drink ‘s ochtends water

Het beste moment om water te drinken is ’s ochtends op een lege maag. Je kunt tot wel vier glazen water drinken voor het ontbijt, zolang je rustig aan drinkt en niet vergaat van de honger.

Probeer de hoeveelheid water die je ’s ochtends drinkt geleidelijk aan te vergroten en je zult zien dat je lichaam er op een gegeven moment haast naar snakt. Deze eenvoudige truc kan helpen alle organen in je lichaam een goede start te geven.

Naast bovenstaande tips raden we je aan dat je goed let op de temperatuur van je water. Als je vaak last hebt van constipatie, drink dan warm water. Heb je juist last van diarree of dunne ontlasting, drink dan fris water. Zorg er echter voor dat het water nooit koud is. Als algemene regel geldt dat warm water altijd het beste is.

Voor je maaltijden

Als je graag wilt voorkomen dat je te veel of te snel eet, probeer dan eens om ongeveer vijftien minuten voor je maaltijd een glas water te drinken.

Kamillethee

’s Avonds

Het is ook geen slecht idee om ’s avonds vlak voor het slapengaan een glas water te drinken, zolang dit er maar niet voor zal zorgen dat je ’s nachts wakker wordt om naar het toilet te gaan en zo je nachtrust verstoord wordt.

Tips om meer water te drinken

  • Probeer water te drinken waar smaak aan toe is gevoegd, bijvoorbeeld door middel van vruchtensappen of kruiden.
  • Drink kruidenthee.
  • Maak zelf limonade van water, citroensap, munt en stevia.
  • Zorg ervoor dat je altijd een fles water bij je hebt. En probeer er thuis een gewoonte van te maken om altijd een glas of fles water te hebben in de kamer waar je in zit.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Malagelada, J.R., Go, V.L., Summerskill, W.H. (1979) Different gastric, pancreatic, and biliary responses to solid-liquid or homogenized meals. Dig Dis Sci, 24(2). PMID: 371939

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.