De oorzaken van alcoholisme: gevolgen en behandeling

Alcohol is schadelijker en verslavender tijdens de adolescentie dan tijdens de volwassenheid. Bovendien kan overmatig alcoholgebruik leiden tot lichamelijke en psychische problemen op lange termijn.
De oorzaken van alcoholisme: gevolgen en behandeling

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Alcoholisme is het overmatig gebruik van alcohol, waarbij iemand de controle verliest over hoeveel hij drinkt. Hieronder zullen we enkele van de oorzaken van alcoholisme en de gevolgen ervan nader toelichten.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven er jaarlijks wereldwijd 3 miljoen mensen aan de gevolgen van alcohol, wat neerkomt op 5,3% van alle sterfgevallen. Bovendien veroorzaakt overmatig alcoholgebruik talrijke ziekten, zoals levercirrose. Er is ook een verband tussen sommige psychische stoornissen en alcohol.

Belang van alcoholisme

Alcoholisme is een chronische ziekte, of, met andere woorden, een levenslange verslaving. Dit betekent echter niet dat het niet met succes kan worden behandeld. Bovendien wordt alcoholisme beschouwd als een progressieve en degeneratieve ziekte. Het kan talrijke gevolgen hebben voor zowel de gezondheid als het sociale leven.

Alcohol is schadelijker en verslavender in de adolescentie dan in de volwassenheid. Alcoholverslaving kan moeilijk te overwinnen zijn en steun van naasten is van fundamenteel belang bij de behandeling. De eerste stap naar herstel is de erkenning van het probleem.

Wat kunnen de oorzaken van alcoholisme zijn?

Een vrouw brengt een fles aan haar mond in een tunnel

Uit studies (Engelse link) blijkt dat genetische factoren een belangrijke rol spelen bij alcoholverslaving. Wetenschappers hebben verschillende genen geïdentificeerd als onderliggende risico’s voor alcoholverslaving, maar verdere studie is noodzakelijk.

Dit betekent niet dat een persoon een verslaving zal ontwikkelen alleen omdat er alcoholisme in zijn familie voorkomt. Er zijn veel mogelijke oorzaken van alcoholisme, waaronder:

 • Een laag gevoel van eigenwaarde.
 • Lijden aan een stemmingsstoornis zoals depressie. Hoge stresslevels en angst kunnen ook een factor zijn.
 • Sociale factoren. De cultuur en de maatschappij waarin je leeft hebben een grote invloed op het risico op alcoholisme. Toegang tot alcohol en culturele aanvaarding zijn ook indicatoren.
 • Soort werk. Mensen die in cafés en nachtclubs werken, hebben een grotere kans om aan alcoholisme te lijden.
 • Langdurige consumptie.

Indicatoren van alcoholmisbruik

Alcohol drinken is een algemeen aanvaard gedrag. Dit kan het moeilijk maken om vast te stellen wanneer het een probleem wordt.

Er zijn bepaalde patronen die wijzen op verslaving, zoals liegen over drinken en in het geheim drinken. Andere kunnen zijn dat iemand zijn persoonlijke verantwoordelijkheden niet nakomt of dat zijn werkethiek afneemt. Het is ook verontrustend als iemand alleen drinkt of in risicovolle situaties.

We kunnen lichamelijke symptomen waarnemen, zoals:

Alcoholisme kan ook het geheugen en de concentratie aantasten. Iemand die aan de ziekte lijdt, kan zelfs prikkelbaar en agressief worden.

Misschien vindt je dit ook interessant:
Alcoholische hepatitis: leer er hier alles over

Wat zijn de gevolgen van alcoholmisbruik?

Een man drinkt een glas bier met flessen op tafel

Zoals gezegd kan alcohol iemand fysiek, intellectueel en sociaal schaden. Alcoholgebruik wordt in verband gebracht met effecten op onder andere:

 • het zenuwstelsel
 • hart- en vaatziekten
 • spijsverteringsaandoeningen

Delirium tremens (Engelse link) wordt veroorzaakt door het alcoholonttrekkingssyndroom. Dit kan ook lichamelijke gevolgen hebben, zoals:

 • hartkloppingen
 • koude rillingen
 • toevallen

Als het niet wordt behandeld, kan alcoholontwenning zelfs tot de dood leiden.

Alcoholisme maakt een groot percentage van de leveraandoeningen uit. Alcoholgebruik verhoogt de hoeveelheid vet in de lever, wat kan leiden tot ontstekingen en uiteindelijk tot levercirrose.

Andere ernstige neveneffecten van alcoholisme zijn:

 • gastritis
 • maagzweren
 • vitaminetekort

Het kan ook invloed hebben op onder andere de volgende zaken:

 • seksuele activiteit
 • gezichtsvermogen
 • de bloedsomloop

Wat je kunt doen

Alcoholmisbruik komt veel voor in de huidige maatschappij. Zoals we hebben gezien, kunnen de oorzaken van alcoholisme ook per persoon verschillen, en het kan iemands sociale leven en geestelijke en lichamelijke gezondheid beïnvloeden.

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan zelfs ernstige schade toebrengen aan de foetus. Daarom is het belangrijk om het probleem zo snel mogelijk te onderkennen. Praat met je huisarts of zoek een steungroep als je aan alcoholisme lijdt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.