Alcoholische hepatitis: leer er hier alles over

Alcoholische hepatitis is gerelateerd aan de ontwikkeling van leversteatose en cirrose.
Alcoholische hepatitis: leer er hier alles over

Laatste update: 17 september, 2020

Alcohol is in de meeste landen een legaal genotmiddel en ook de meest geconsumeerde drug ter wereld. Vaak hebben we de neiging de negatieve impact die het op het lichaam heeft te onderschatten, of we realiseren het ons misschien niet eens. Weinig mensen zijn bijvoorbeeld op de hoogte van alcoholische hepatitis.

Alcoholische hepatitis is een aandoening die wordt gekenmerkt door een ontsteking van de lever als gevolg van het drinken van alcohol. Het is letsel dat asymptomatisch is, maar op de lange termijn onomkeerbare schade aan de lever kan veroorzaken en zelfs in verband wordt gebracht met leverkanker.

Het feit dat het asymptomatisch is, maakt het bijna onmogelijk om de prevalentie van deze ziekte te berekenen. Wel weten we dat bijna 35% van de mensen met alcoholverslaving eraan lijdt. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over alcoholische hepatitis.

Wat is alcoholische hepatitis?

Alcoholische hepatitis bestaat, zoals we al zeiden, uit een ontsteking van de lever. Het wordt meestal veroorzaakt door langdurig en dagelijks alcoholgebruik. Deze ontsteking veroorzaakt schade aan de lever die onomkeerbaar kan worden als je je alcoholgebruik niet stopt.

Wetenschappers schatten (Spaanse link) dat voor het verschijnen van deze aandoening, je een dagelijkse hoeveelheid alcohol moet drinken die per geslacht verschilt. Dat wil zeggen, mannen die gedurende 10 jaar tussen de 30 en 60 gram alcohol per dag drinken (3 tot 6 standaarddranken), deze pathologie waarschijnlijk zullen ontwikkelen.

Bij vrouwen is consumptie van 20 tot 40 gram per dag voldoende (2 tot 4 standaarddranken). Dit verschil is te wijten aan het feit dat vrouwen een lagere tolerantie voor alcohol hebben dan mannen, omdat ze een lager vermogen hebben om het in hun lichaam te metaboliseren.

Houd er echter rekening mee dat het risico relatief is. Als je meer alcohol drinkt, zelfs in een kortere tijd, neemt het risico aanzienlijk toe. Bij tussen de 15 en 40% van de mensen met alcoholische hepatitis ontwikkelt dit zich tot een vergevorderde leverziekte.

Symptomen van alcoholische hepatitis

Wat zijn de symptomen?

Alcoholische hepatitis kan al dan niet symptomatisch zijn, afhankelijk van hoeveel het de lever aantast. Veel mensen zijn asymptomatisch en artsen kunnen deze aandoening alleen detecteren door middel van bloedonderzoek.

Wanneer de ziekte echter symptomatisch is, treedt er vaak geelzucht op. Dit bestaat uit geelverkleuring van de huid omdat bilirubine zich ophoopt in het bloed. Andere veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid en braken of verminderde eetlust.

Dit betekent dat mensen met deze aandoening vaak ondervoed zijn. Ook zorgt alcohol zelf ervoor dat de eetlust afneemt, dus beide factoren versterken elkaar. Een ander veelvoorkomend teken is een gevoel van zwakte en vermoeidheid.

Het probleem is dat naarmate alcoholische hepatitis vordert, het leverfalen kan veroorzaken. He wordt ook geassocieerd met leversteatose (leververvetting), cirrose en zelfs een verhoogd risico op het ontwikkelen van leverkanker.

Hoe diagnosticeren en behandelen artsen alcoholische hepatitis?

Om alcoholische hepatitis te diagnosticeren, moet de arts precies weten hoeveel alcohol die persoon dagelijks gebruikt. Daarnaast voeren ze meestal verschillende tests uit, zoals bloedonderzoek, echografie van de lever of andere beeldvormende tests.

De behandeling bestaat voornamelijk uit het stoppen met drinken. Als dit niet genoeg is, kan een arts in sommige gevallen corticosteroïden aanbevelen om ontstekingen te verminderen. Ook kan zelfs een levertransplantatie nodig zijn.

Leverproblemen diagnosticeren

Alcohol is een zeer schadelijke drug

Waar je rekening mee moet houden is dat alcohol een zeer schadelijke drug voor je lichaam is. Daarnaast, omdat het sociaal acceptabel is om alcohol te gebruiken, hebben we de neiging het effect ervan te bagatelliseren. We moeten echter proberen aandoeningen zoals alcoholische hepatitis te voorkomen.

Om dit te doen, moet je proberen om alcohol met mate te consumeren. Ook, als je hepatitis C hebt, moet je er rekening mee houden dat het drinken van alcohol het risico op een ernstigere leveraandoening verhoogt. Tot slot is het belangrijk om te weten dat er veel therapieën en manieren zijn om alcoholverslaving of afhankelijkheid ervan te overwinnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.