Wordt het consumeren van digestieven aanbevolen?

Hoewel mensen over het algemeen van mening zijn dat digestieven goed voor je zijn, zullen we je in dit artikel vertellen waarom het geen goed idee is om ze na zware maaltijden te drinken.
Wordt het consumeren van digestieven aanbevolen?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vandaag gaan we kijken of het consumeren van digestieven verstandig is. Digestieven worden geassocieerd met het vermogen om de spijsvertering lichter te maken en dit proces te verbeteren. Deze mogelijkheid is gebaseerd op de veronderstelde kracht van alcohol bij het stimuleren van maagafscheiding.

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor. Geen enkele studie toont het gunstige vermogen van alcohol voor spijsverteringsprocessen aan. Enkele van de meest populaire zijn onder andere:

  • Patxaran
  • Orujo
  • Kruidendestillaat
  • Koffielikeur

Alcohol is nooit aan te raden

Alcoholische dranken (Engelse link) zijn meestal de coup de grace na een stevige en overvloedige maaltijd. Ondanks traditionele opvattingen hebben alcoholische dranken geen enkel gunstig effect op de gezondheid.

Noch wijn noch digestieven kunnen organische processen verbeteren en hebben ook geen antioxidante eigenschappen. Een constante consumptie van alcoholische dranken is zelfs een gevaar voor de gezondheid.

Alcoholinname belast (Engelse link) de lever, het orgaan dat verantwoordelijk is voor de stofwisseling. Het verhoogt ook het risico op orale of gastro-intestinale kanker. Alcoholgebruik hangt bovendien samen met de ontwikkeling van andere vormen van kanker en complexe ziekten.

Ondanks dat het een drank is met een belangrijke culturele achtergrond, moet je je ervan bewust zijn dat geen van de soorten op welke manier dan ook het lichaam ten goede komt. De WHO noemt alcohol een schadelijke stof. En zo moet er dan ook mee omgegaan worden.

Vermijd het drinken van alcohol of doe dit slechts af en toe op een gecontroleerde manier. Elke dag alcoholische dranken drinken, zelfs in kleine doses, is op middellange en lange termijn een groot gezondheidsrisico.

Digestieve voedingsmiddelen

Verschillende cocktails

Het idee dat digestieven de werking van het maag-darmkanaal verbeteren, heeft geen wetenschappelijke ondersteuning. Bepaalde voedingsmiddelen hebben echter wel het vermogen om de spijsvertering te verbeteren of het lichter te maken.

Een voorbeeld is ananas, die het enzym bromelaïne bevat. Dit enzym is verantwoordelijk voor de afbraak van eiwitten en de opname ervan. Ananas heeft bovendien een vochtafdrijvend effect dat helpt het vasthouden van vocht te verminderen.

Voedingsmiddelen rijk aan vezels en water helpen ook om de spijsvertering te verbeteren. Ze verhogen de inhoud van de fecale bolus en stimuleren de darmperistaltiek.

Het is daarom meestal een goede optie om maaltijden, vooral zware maaltijden, met een stuk fruit af te sluiten. Er zijn daarnaast bepaalde effectieve farmacologische behandelingen om dergelijke situaties te verlichten of te voorkomen.

Het is belangrijk om zware maaltijden te vermijden

Een van de gouden voedingsregels is om te voorkomen dat je meer eet dan je nodig hebt. Het vermijden van grote maaltijden is dus vaak een betere optie dan het consumeren van digestieve voedingsmiddelen om hun impact op je lichaam te verminderen.

Overmatig vet voedsel vertraagt het spijsverteringsproces. Het is daarom een goed idee om groenten in je maaltijden op te nemen. Je moet ze met gegrilde of gebakken eiwitten aanvullen. Tot slot kun je indien nodig een portie complexe koolhydraten toevoegen.

Het is belangrijk om sauzen en verwerkt, gebakken en gepaneerd voedsel te vermijden. Deze voedingsmiddelen vertragen en verergeren de spijsvertering en hebben een lage voedingswaarde.

Prioriteit geven aan vers voedsel verbetert de spijsvertering en je dieet in het algemeen. Je moet bovendien je maaltijden met water begeleiden. Koolzuurhoudende dranken kunnen een onaangenaam opgeblazen gevoel veroorzaken dat de spijsvertering kan belemmeren.

Conclusie over het consumeren van digestieven

Chocoladelikeur

Hoewel digestieven onder de algemene bevolking over het algemeen worden geaccepteerd, zijn ze niet gunstig. Het is geen goed idee om alcoholische dranken te consumeren, of ze nu digestief zijn of niet.

In het ideale geval zou je zwaar en overdreven vet voedsel moeten vermijden, maar de beste optie na het consumeren is om te voorkomen dat je een alcoholische drank drinkt. Regelmatige consumptie van dergelijke dranken schaadt de gezondheid en verhoogt het risico op complexe ziekten. Ze verbeteren ook de spijsvertering niet.

Het is een veel betere optie om na het eten van dit voedsel een stuk fruit te eten. Ananas kan de afbraak van eiwitten en de assimilatie in de dunne darm bevorderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Braillon A., Alcohol: cardiovascular disease and cancer. J Am Coll Cardiol, 2018. 71 (5): 582-583.
  • Maurel DB., Boisseau N., Benhamou CL., Jaffre C., Alcohol and bone: review o dose effects and mechanisms. Osteoporos Int, 2012. 23 (1): 1-6.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.