Hoe met leugenaars om te gaan

27 januari 2020
Het confronteren van iemand die tegen ons liegt, bewijst niet alleen hem een dienst, maar ook onszelf. Het is een manier om de normen en waarden te demonstreren waar we naar willen leven.

Het omgaan met leugenaars en dus met iemand die de neiging heeft om te liegen is nooit gemakkelijk. Het is onmogelijk om te weten wanneer we moeten geloven wat ze zeggen en wanneer we het moeten afwijzen. Op dezelfde manier is het onmogelijk om ze al onze geheimen toe te vertrouwen, of ze nu groot of klein zijn.

Het probleem is echter dat er soms gewoon geen alternatief is. Het is soms onmogelijk om te voorkomen dat we met dit soort mensen om moeten gaan, hoe graag we dit ook zouden willen.

Het is een goed idee om leugenaars zoveel mogelijk te vermijden, omdat hun leugens als een emotionele zwendel zijn. Ze veroorzaken veel ongemak. Dat komt omdat het slachtoffer teleurgesteld en niet te vergeten gemanipuleerd is. Dergelijke gevoelens zijn natuurlijk geen geweldige manier om een band met iemand te creëren of te behouden.

 • Sommige mensen liegen omdat ze gewoon dingen willen verzinnen.
 • Anderen doen het omdat ze zich schamen of bang zijn om zichzelf te laten zien zoals ze werkelijk zijn.
 • Er zijn ook mensen die leugens vertellen met het uitdrukkelijke doel anderen te bedriegen.

Zoals we hebben gezien, liegen mensen dus om verschillende redenen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat geen van deze redenen ook echt geldig is.

Omgaan met iemand die liegt is nooit gemakkelijk. Er zijn echter een paar dingen die we in gedachten moeten houden wanneer we in een dergelijke situatie belanden. Let bij het omgaan met leugenaars goed op de volgende zaken die we hieronder zullen toelichten.

Gebruik bewijzen om met leugenaars om te gaan

Iemand die liegt

Als je eenmaal weet dat iemand die je kent regelmatig liegt, dan zijn er verschillende manieren om verder te gaan. Een daarvan is eenvoudigweg zo ver mogelijk van die persoon weg te blijven. Dat is echter niet altijd een optie. Als de persoon in kwestie een medewerker is, onze baas of onze partner, er is vaak geen keuze.

In elk geval kan het een goed idee zijn om te besluiten degene die tegen je liegt te confronteren. De beste manier om met iemand die liegt om te gaan is door hem te confronteren. Om dit te doen, is het noodzakelijk om onweerlegbaar bewijs te verzamelen.

Hoewel het misschien een beetje overdreven lijkt, is het een goed idee om kennis te nemen van alle leugens die iemand je vertelt. Zoek naar bewijs dat wat ze je vertellen niet waar is en houd alle informatie bij de hand. Als je eenmaal voldoende bewijs hebt verzameld, is het tijd om de volgende stap te nemen.

Presenteer je bevindingen

In dit stadium vereist het omgaan met iemand die liegt een grote hoeveelheid tact. Het is geen goed idee om simpelweg de informatie die je hebt meteen te onthullen. Dit kan zelfs contraproductief zijn.

 • In dergelijke gevallen kun je het beste verstandig en begripvol zijn. Onthoud dat elk mens een tweede kans verdient.
 • Een goede eerste stap is om de persoon in kwestie uit te nodigen om privé met je te praten. Laat ze dan op een kalme toon gewoon weten welke informatie je hebt verzameld en hoe het in tegenspraak is met de dingen die ze je hebben verteld. Het idee is om de leugenaar de kloven te laten begrijpen tussen wat ze je hebben verteld en de duidelijke realiteit.
 • Leg uit dat je niet wilt veroordelen, maar gewoon probeert om het te begrijpen. Dit is een delicate situatie die volwassen moet worden benaderd. Het doel is om een volwassen tweerichtingsgesprek te voeren, in plaats van een aanval op de persoon in kwestie uit te voeren.

Lees ook:
5 manieren om succesvolle gesprekken te voeren

Begrijp de redenen

Vrouw bij een kapotte spiegel

Als je kunt, is het goed om de leugenaar te laten uitleggen waarom hij gelogen heeft. Je weet maar nooit. Hoewel er cynische leugenaars zijn, zijn er ook anderen die in werkelijkheid zeer gekwelde mensen zijn.

Het kan zijn dat deze persoon liegt omdat hij zichzelf onderschat en de waarheid over zichzelf niet accepteert. Of het kan zijn dat hij of zij gewoon iemand is die graag de mensen om zich heen misleidt. Hoe het ook zij, het is belangrijk om de leugenaar rustig uit te nodigen om zijn gedrag te rechtvaardigen.

 • Mensen die diep van binnen een goed karakter hebben, zullen van de gelegenheid gebruik maken om zich voor het liegen te verontschuldigen.
 • Aan de andere kant zullen sommige mensen gewoon alle bewijzen tegen hen ontkennen en proberen uit de situatie te komen door nog meer te liegen.

Probeer een pact

Het is belangrijk om heel duidelijk te maken dat liegen het vertrouwen volledig ondermijnt. Je moet ervoor zorgen dat je dit rechtstreeks tegen degene zegt die liegt, en duidelijk de consequenties van liegen uitlegt.

Vertel diegene dan hoe het voelt om door iemand te worden misleid en wijs er ook op dat vertrouwen iets is dat niet gemakkelijk kan worden hersteld.

De volgende stap, nadat je hebt laten zien hoe je je door het gedrag voelt, is een oprecht pact uitproberen. Houd er echter rekening mee dat je niet kunt verwachten dat de persoon zich 100% aan zijn kant van de overeenkomst houdt. Van een leugenaar kan niet worden verwacht dat hij van de ene dag op de andere verandert.

Wat echter belangrijk is, is ervoor te zorgen dat de persoon in kwestie oprecht de intentie heeft om het pact na te leven, zelfs als ze het niet meteen kunnen nakomen.

Lees ook:
5 manieren waarop je kunt liegen tegen jezelf

Begrijp dat niemand zomaar een ander persoon kan veranderen

Pinokkio omgaan met leugenaars

Iemand confronteren die liegt is een enorme stap. Het betekent dat degene in kwestie geen andere keuze heeft dan te beseffen dat zijn leugens door anderen worden opgemerkt.

Ze zullen begrijpen dat, hoewel ze soms mensen met hun leugens kunnen misleiden, ze onvermijdelijk vroeg of laat ontdekt zullen worden. Door dit besef zal de persoon de balans opmaken en hopelijk proberen zijn gedrag te veranderen.

Voor degenen die de last op zich nemen om de persoon die liegt te confronteren, kan dit ook een zeer positieve ervaring zijn. Het is een daad van oprechtheid die aan een algemeen belang werkt.

Het laat zien dat je niet iemand bent die kan worden bedrogen en dat je volgens je principes leeft. Op de lange termijn zal de persoon die liegt altijd veel voorzichtiger en oprechter zijn ten opzichte van degene die de moeite nam om hem te confronteren.

Het is echter vooral belangrijk om te beseffen dat uiteindelijk niemand een ander kan veranderen. De waarheid is dat in de meeste gevallen confrontatie en goed advies er niet toe leiden dat iemand zichzelf en zijn gedrag verandert.

Ieder van ons heeft uiteindelijk de verantwoordelijkheid en de keuze om te beslissen hoe we ons gedragen en wijzigingen aan te brengen als we het nodig vinden.

Er zijn pathologische leugenaars die er dankzij deskundige professionele hulp in slagen om te stoppen. Tot slot moeten we niet vergeten dat we alleen verantwoordelijk kunnen zijn voor onze eigen acties, en niet voor die van andere mensen.

 • Ekman, P. (2011). Cómo detectar mentiras. Una Guía Para Utilizar En El Trabajo, La Política y La Pareja.
 • Masip J, & Herrero C. (2015). Nuevas aproximaciones en la detección de mentiras I: antecedentes y marco teórico. Papeles Del Piscologo.
 • Camacho, V. (2005). Mentiras , Relevancia Y Teoria de la Mente. Pragmalingüistica.