Ziekte opsporen via je mond doe je zo

Als je het gevoel hebt dat je tanden steeds losser beginnen te zitten, dan kan dit het gevolg zijn van paradontitis. Als er geen sprake is van een infectie, dan kunnen losse tanden een teken zijn van osteoporose.
Ziekte opsporen via je mond doe je zo

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je mond is de poort naar je lichaam voor voedingsstoffen uit voedsel, water en al het andere dat je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Je mond speelt echter ook een belangrijke rol voor je gezondheid. Micro-organismen komen namelijk via de mond het lichaam in en kunnen zo mogelijk tot ziekten leiden.

Je probeert waarschijnlijk elke dag al een goede mondhygiëne te onderhouden om virussen en bacteriën te elimineren die gebitsproblemen en een slechte adem kunnen veroorzaken.

Dit is echter niet het enige probleem waar je je zorgen over zou moeten maken. Je mond kan je namelijk ook duidelijke waarschuwingstekens geven die wijzen op andere gezondheidsproblemen. Weet je wat deze tekenen zijn?

Ziekte opsporen via je mond aan de hand van kies- of kaakpijn

Ziekte opsporen via je mond aan de hand van kies- of kaakpijn

Als je pijn ervaart in de onderkaak en deze pijn gepaard gaat met vermoeidheid of borstpijn die uitstraalt naar je armen, dan kan dit een teken zijn van een hartaanval.

Als de pijn zich juist voordoet in het bovenste gedeelte van de mond, dan kan dit wijzen op een sinusinfectie.

Een sinusinfectie ontstaat wanneer de natuurlijke holten rondom de neusholten ontstoken raken. Zo veroorzaken ze pijn die doorgaans invloed heeft op de kaak, tanden en het hoofd. Veelal is deze pijn te danken aan spanning in de spieren, doordat je ’s nachts je tanden op elkaar klemt.

Ziekte opsporen aan de hand van zweren en aften

Aften, koortsblaasjes, leukoplakie en schimmelinfecties zijn de meest voorkomende zweren die zich voordoen in de mond.

Elk van deze zweren wordt op zeer verschillende manier veroorzaakt. Het is dan ook belangrijk om goed op te letten waar je precies last van hebt. De zweren kunnen namelijk een duidelijk teken zijn van een verborgen ziekte, infectie, hoge koorts of irritatie in de mond.

Ziekte opsporen aan de hand van een slechte adem

Ziekte opsporen via je mond aan de hand van een slechte adem

Ongeveer 90% van de gevallen van een slechte adem ontstaat in de mond en is geassocieerd met een bepaalde bacterie op het achterste gedeelte van de tong of een tandvleesaandoening.

Wordt jouw slechte adem hier niet door veroorzaakt en behoor je dus tot de overige 10%, dan heb je wellicht reden om je zorgen te maken, vooral wanneer je plots last hebt gekregen van een slechte adem. In dit geval kan je slechte adem een teken zijn van bijvoorbeeld:

Ziekte opsporen aan de hand van verandering in je tandvlees

Als je merkt dat je tandvlees een witte kleur begint te krijgen, dan is dit een duidelijk teken van bloedarmoede. Wanneer het aantal rode bloedcellen omlaag gaat, dan zorgt dit ervoor dat je tandvlees een bleke kleur krijgt. Misschien merk je ook dat je tong rood, gezwollen en glanzend is.

Is je tandvlees juist rood en ontstoken, dan is dit waarschijnlijk een teken van gingivitis of een bacteriële infectie.

Ziekte opsporen aan de hand van losse tanden

Ziekte opsporen via je mond aan de hand van losse tanden

Als je ineens het gevoel krijgt dat je tanden los beginnen te zitten en dit gevoel gepaard gaat met felrood tandvlees, dan is het belangrijk dat je langsgaat bij de tandarts om paradontitis uit te sluiten. In het geval van paradontitis is de gingivitis zo vergevorderd dat het weefsel dat je tanden op hun plek houdt wordt aangetast.

Als er echter geen sprake is van een infectie en je last hebt van tandbederf, dan kan dit een vroeg teken zijn van osteoporose. Vooral vrouwen die al door de overgang zijn gegaan, zouden goed op deze tekenen moeten letten. In deze fase is er namelijk al sprake van licht botverlies en zou het ervoor kunnen zorgen dat de ziekte sneller vordert.

Ziekte opsporen aan de hand van bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees komt vaak voor wanneer je last hebt van een wondje of een infectie in de mond. Wanneer je echter vaak en veelvuldig last hebt van bloedend tandvlees, dan zou dit een waarschuwingsteken kunnen zijn van leukemie.

Gaat bloedend tandvlees gepaard met neusbloedingen, dan kan het ook wijze op leverschade. Je lever produceert namelijk stoffen die ervoor zorgen dat je bloed makkelijker stolt. Als je lever dus niet goed functioneert, dan kan dit ervoor zorgen dat je last krijgt van bloedend tandvlees en neusbloedingen.

In beide gevallen is het belangrijk dat je meteen je dokter raadpleegt. Wanneer je deze tekenen negeert, kunnen ze namelijk leiden tot ernstigere problemen.

Het kan ook zijn dat je vaker last hebt van bloedingen wanneer je een aspirine slikt of in de overgang zit. Hier hoef je je echter geen zorgen over te maken – let gewoon nauwkeurig op je symptomen en spoel je mond goed schoon met wat water en een beetje baking soda om je mond te desinfecteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Soria-Hernández, M. A., Molina-F, N., & Rodríguez-P, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta Pediatrica Mexicana. https://doi.org/10.1007/s11081-008-9050-6.

  • Nota informativa N°318. (2012). OMS | Salud bucodental. https://doi.org/10.1016/S1567-4231(09)70193-5.

  • Pardo López, B., Villafranca, F. de C., Fernández Mondragón, M. P., García Suárez, Á., & Cobo Plana, M. (2005). Higiene Bucodental. In Manual del técnico superior en higiene bucodental.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.