Zeven voordelen van naakt slapen

Wist je dat naakt slapen je bloedcirculatie kan verbeteren en infecties kan voorkomen? In een koele omgeving kunnen bacteriën niet overleven.
Zeven voordelen van naakt slapen

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wetenschap heeft bewezen dat slaap belangrijk is voor een goede gezondheid. Goed zorgen voor je lichamelijke welzijn betekent dat je ook meer waarde moet hechten aan slaap – het gaat niet alleen over dieet en beweging. Met betrekking tot slapen hebben wetenschappers ontdekt dat naakt slapen zeer voordelig kan zijn

Hoewel naakt slapen gerelateerd kan zijn aan een actief seksleven, is dat een veel voorkomende misvatting. We zullen laten zien waarom het positieve gevolgen kan hebben om onze pyjama’s in de la te laten liggen.

Minder is meer: de voordelen van naakt slapen

1. Meer rust

De voordelen van naakt slapen

Het maakt niet uit hoe dun het is, kleding beperkt je bewegingsvrijheid. Zonder kleding, aan de andere kant, kun je zo vrij bewegen als je wilt.

Hoewel dit effect vaak over het hoofd wordt gezien, produceert het dragen van een pyjama een onbewuste reactie die je ervan weerhoudt zo goed te slapen als je zou moeten.

2. Het bestrijdt het risico op infectie

Als je slaapt zonder kleding, is je lichaamstemperatuur lager dan wanneer je wel een pyjama draagt. Als resultaat hebben bacteriën het moeilijker om dat warme huis te vinden dat ze nodig hebben om te overleven in je lichaam. 

Dit is waarom we naakt slapen aanraden, zelfs in de winter: je dekens bieden genoeg warmte en je voorkomt op die manier dat de bacteriën gaan broeden in een warme omgeving.

3. Verbrandt meer calorieën

Als je een goede warmteregulering hebt, koelt je lichaam af op een manier die hormonen activeren om lichaamswarmte te genereren. Op deze manier verbrandt je energie door middel van een proces dat bijdraagt aan gewichtsverlies.

Daarbij zorgt een goede nachtrust ook voor vermindering van bezorgdheid. Als je gestrest bent, heb je de neiging om meer te eten en naakt slapen zorgt er zo dus voor dat je minder eet.

4. Het houdt je jong

Naakt slapen houdt je jong

Zoals we net al zagen, zijn de voordelen van naakt slapen sterk gerelateerd aan het verlagen van de lichaamstemperatuur. We hebben al vaker in ons blog gezegd dat kou je cellen beschermt en het verouderingsproces vertraagt.

Dit gebeurt dankzij melatonine, een hormoon dat verantwoordelijk is voor het voorkomen van de veroudering van cellen.

Aan de andere kant verbetert het ook de kwaliteit van je slaap. Het werkt zo goed, dat we het vaak “de natuurlijke slaappil” noemen.

5. Het versterkt spieren en botten

Als je lichaam zijn temperatuur probeert te reguleren, wekt dat je hormonale systeem op, inclusief groeihormonen. Het voordeel van naakt slapen hierin is dat dit hormoon het functioneren van de spieren en botten verbetert.

6. De circulatie verbetert

We hebben het gebrek aan bewegingsvrijheid al genoemd en het zal nu duidelijk zijn dat kleding je bloedcirculatie onderdrukt, wat ook effect heeft op je hart- en vaatsysteem. Op deze manier kun je slaap beschouwen als een proces om een gezonde bloedstroom te herstellen.

7. Het verbetert je zelfvertrouwen

Naakt slapen verbetert je zelfvertrouwen

Als je lichaam in direct contact komt met je lakens, gaat je oxytocineniveau – het liefdeshormoon – omhoog. De directe consequentie is dat je je sensueler voelt, of je nu gezelschap in bed hebt of niet.

De voordelen van naakt slapen in bed gaan verder dan seksuele activiteit, want het roept een intern gevoel van welzijn op dat er, als je wakker wordt, voor zorgt dat je een aantrekkelijker persoon wordt, zodat je het huis met meer zelfvertrouwen verlaat.

Een tip om de voordelen van naakt slapen te verbeteren: neem een douche voordat je naar bed gaat

De reden hiervoor is simpel: de verschillende temperaturen die je lichaam ervaart zorgen ervoor dat je lichaamstemperatuurregulatie eerder begint te werken.

Nu heb je geen excuus meer om het niet te proberen! Doe je pyjama weg en ga naar bed zonder kleding – je zal zien dat het je leven verandert. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Benoit, O. (1980). Le sommeil. Enfance. https://doi.org/10.3406/enfan.1980.3399
  • Fundación Iberoamericana de Seguridad y Salud Ocupacional. (2012). Dormir bien para un mejor rendimiento en el trabajo. Dormir Bien Para Un Mejor Trabajo Mejora El Rendimiento.
  • Parga, N. (2010). Dormir Bien. Consejo Editorial de Educación Pública Del Royal College of Psychiatrists. https://doi.org/10.1517/13543784.7.5.803

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.