Een energierijk ontbijt met chiazaad en havermout

Chiazaad en havermout zijn heel gezond, vooral als ontbijt. Je kunt dit simpele meer heerlijke gerecht van te voren klaarmaken.
Een energierijk ontbijt met chiazaad en havermout

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het stilt niet alleen de honger en helpt bij het verliezen van gewicht, maar chiazaad en havermout bieden veel energie, zodat je je dag op de best mogelijke manier begint.

Het wordt ons regelmatig verteld dat het ontbijt een van de belangrijkste maaltijden van de dag is. Een ontbijt van goede kwaliteit bepaalt hoe je lichaam gedurende de rest van de dag functioneert. Het breekt je nachtelijke vasten en voorziet het lichaam met de nodige energie, zodat het zijn taken gedurende de eerste uren van de dag kan vervullen.

Ondanks dit alles zijn er bepaalde neigingen en gewoonten die de kwaliteit van het ontbijt verminderen of waardoor je niet van de voordelen van ontbijt kunt genieten.

Sommige mensen rennen liever de deur uit naar hun werk of ze denken dat het overslaan van het ontbijt kan helpen bij het verliezen van gewicht. Weer anderen denken dat ze niet hoeven te ontbijten omdat ze gewoon geen honger hebben.

Gelukkig zijn er meer en meer mensen die na gaan denken over het ontbijt en die veel moeite doen om er zeker van te zijn dat het gezond is en veel voedingsstoffen bevat.

Met dit in gedachten willen we een interessant recept met je delen dat chiazaad en havermout bevat en dat je de dag van tevoren al kunt maken. Zo heb je geen excuus om het ontbijt over te slaan.

Heb je interesse?

Een gezond ontbijt met chiazaad en havermout

De combinatie van chiazaad en havermout is een steeds populairder wordend recept, omdat het een geweldige optie is voor het ontbijt. Beide ingrediënten bevatten de voedingsstoffen die je nodig hebt aan het begin van je dag, zodat je veel energie hebt, en het verbetert ook nog eens je metabolisme.

Sommige mensen gebruiken het als aanvulling om af te vallen, want het zorgt ervoor dat je je langer vol voelt, het bevat weinig calorieën en het bevordert de spijsvertering. 

En alsof dat nog niet genoeg is, is het een geweldig alternatief voor de typische koffie met een boterham, waardoor je je alleen nog maar hongeriger voelt aan het begin van de dag.

De voordelen van chiazaden

Chiazaad

Chiazaden zijn een van de populairste “superfoods”, omdat ze rijk zijn aan vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Als je ze regelmatig eet, helpt het bij het afvallen. Het stopt namelijk de drang om te eten en het stimuleert functies die helpen bij het elimineren van overmatig vet.

Ze bevatten veel omega 3-vetzuren en twee maal de hoeveelheid eiwitten die andere zaden bevatten.

Ze hebben een uitstekende voedingswaarde en bieden onder andere de volgende voordelen:

 • Verbetering van de lichamelijke en mentale prestaties
 • Vermindering van het bloedsuikerniveau
 • Beheersing van cholesterolniveau
 • Onderdrukking van het verlangen om te eten
 • Stimulering van ontgifting van het lichaam
 • Bestrijding van constipatie

Voordelen van havermout

Haver

Veel mensen vinden havermout de meest complete graansoort die er is. Het is een geweldige bron aan beta-glucanase, oplosbare vezels en polyfenolen, die het natuurlijke reinigingsproces van het lichaam stimuleren. 

Het bevat een aanzienlijke hoeveelheid vezels, wat helpt bij het beheersen van het cholesterolniveau en de ophoping van afvalstoffen in de darmen. Het is geweldig voor het activeren van de darmbeweging en voor het voorkomen van constipatie.

Het is ook een van de meest vullende en energierijke voedingsmiddelen die de natuur ons te bieden heeft.

Misschien ook interessant om te lezen:

Drie middelen met lijnzaad tegen constipatie

Recept voor een ontbijt met chiazaad en havermout

Dit recept bevat extreem gezonde voedingsstoffen die je zullen helpen de dag te beginnen met zo veel mogelijk energie. Het voornaamste voordeel is echter dat je het de avond van te voren kunt bereiden, zodat je niet meer kunt zeggen dat je geen tijd hebt om iets gezonds te maken.

En het beste van alles is dat het zijn goede eigenschappen niet verliest gedurende de nacht. En het smaakt heerlijk!

Ingrediënten

 • 300 ml magere melk
 • 25 gram honing
 • 60 gram chiazaden
 • 20 gram havermout
 • Een halve banaan

Aanwijzingen

 • Meng eerst de melk en de honing in een kom.
 • Voeg vervolgens de chiazaden en de havermout toe.
 • Roer daarna de ingrediënten goed door elkaar en dek de kom af.
 • Zet het een uur in de koelkast en roer het dan opnieuw door.
 • Je zal merken dat het dikker begint te worden omdat de zaden de melk beginnen te absorberen, waardoor er een gel ontstaat.
 • Bedek de kom opnieuw, bewaar het in de koelkast en wacht tot de volgende morgen.

Consumptie

 • De hoeveelheid die je hebt gemaakt is genoeg voor twee porties.
 • Verdeel het over twee koppen en maak het af met plakjes banaan.
 • Je kunt het ook eten als toetje of als snack.
 • Als je niet van melk houdt of niet tegen lactose kunt, kun je ook plantaardige melk gebruiken of zelfs sinaasappelsap.

We raden aan om dit recept in gedachten te houden voor die dagen dat je niet veel tijd hebt om gezond eten te bereiden. Je vindt het vast heerlijk! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Marcinek, K., & Krejpcio, Z. (2017). Chia Seeds (Salvia Hispanica): Health Promoting Properties and Therapeutic Applications – a Review. Rocz Panstw Zakl Hig, 68(2), 123–129. Retrieved from http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.