Witte aronskelken: hoe ze te verzorgen?

Deze soort, afkomstig uit Zuid-Afrika, heeft zeer mooie bloemen, maar hoe stimuleer je de bloei?
Witte aronskelken: hoe ze te verzorgen?

Laatste update: 08 juni, 2023

Zantedeschia aethiopica, beter bekend als calla-lelies of de witte aronskelken, is een inheemse soort uit zuidelijk Afrika, met een unieke esthetiek. Zijn bloeiwijzen – spadix genoemd – en zijn karakteristieke grote komvormige bloemen maken het tot een plant die veel als sierplant wordt gebruikt.

Het is een plant die de voorkeur geeft aan gematigde klimaten, hoewel hij heel goed bestand is tegen verschillende temperaturen. Op plaatsen waar vorst voorkomt kun je hem echter het beste binnen houden. Welke andere aandacht heeft hij nodig? Ontdek het hier.

Kenmerken en herkomst van witte aronskelken

Witte aronskelken hebben talrijke bijnamen, maar hun wetenschappelijke naam is zoals gezegd Zantedesch ia aethiopica (Engelse link); ze zijn een kruidachtige vaste plant uit de Araceae-familie. Ze worden gekenmerkt door hun grote schutbladeren, die een soort witte beker vormen.

Hierdoor is het een sierplant geworden, waardoor het veel voorkomt in de bloementeelt. Hij bloeit in het voorjaar, maar voor zijn specifieke verzorging moeten bepaalde aanbevelingen worden opgevolgd, zoals vorstvrij houden en zorgen voor schaduw en veel water.

Het is een soort die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt, waar hij van nature groeit op plaatsen met veel water. Maar hij wordt ook gekweekt in vele delen van de wereld met een gematigd of tropisch klimaat. De witte aronskelk is populair in Australië, Amerika en Europa. In Ethiopië is het de nationale bloem.

Wat symboliseren witte aronskelken?

Witte aronskelken
Witte aronskelken worden gewaardeerd in de tuinbouw vanwege de schoonheid van hun bloemen.

Het is een zeer symbolische soort. Een van zijn bijnamen – “wieg van Mozes” – brengt hem zelfs in verband met het Bijbelse verhaal over deze profeet.

Men gelooft dat de oevers van de Nijl, waar Mozes werd geplaatst om hem te beschermen tegen Egyptische vervolging, versierd waren met deze plant. Daarom kan ze hebben gefunctioneerd als “wieg” voor het kind dat de bevrijder van het Hebreeuwse volk werd.

Wat betreft het dagelijks gebruik wordt de witte aronskelk geassocieerd met zuiverheid, geluk en een sterke spiritualiteit. Daarom wordt hij meestal cadeau gegeven bij geboortes en communies van kinderen. Paradoxaal genoeg is hij ook zeer aanwezig op begraafplaatsen, omdat hij vaak wordt gegeven als offer aan de overledene.

Specifieke verzorging van witte aronskelken

Door de optimale ontwikkeling van witte aronskelken te bevorderen, kun je genieten van het bloeiseizoen (Engelse link). Zijn karakteristieke witte bloemen duren ongeveer drie maanden en kunnen meerdere keren per jaar verschijnen.

Met de volgende verzorging kan hij uitgroeien tot een hoogte van 10 centimeter tot een halve meter, afhankelijk van het exemplaar en de grootte van de pot. Hij is geschikt voor zowel binnen als buiten.

Licht

Een van de belangrijkste aspecten van witte aronskelken verzorging is dat hij geen direct zonlicht verdraagt – zeker niet als dit intens en langdurig is. Daarom is het aan te bevelen hem op een verlichte plaats te zetten, maar zonder directe zonnestralen. Bijvoorbeeld bij een raam of, indien buiten geplaatst, in de schaduw van een boom.

Water geven

Hij heeft veel water nodig, hoewel dit afhangt van de tijd van het jaar. Als de bloei in het voorjaar nadert, is het aan te bevelen om meer water te geven, zelfs tot tweemaal daags sproeien.

Als de herfst en de koude maanden naderen, moet de frequentie van het water geven geleidelijk worden verminderd. Aan de andere kant is het belangrijk om het substraat vochtig te houden, want het verdraagt geen droge omstandigheden.

Bemesting

Het is raadzaam om meststof te geven, maar slechts een paar keer per jaar. Dit is nodig tijdens de groeimaanden, dus in de late zomer en vroege lenteweken. Een goede optie is de toepassing van organische meststof.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
8 sierplanten die groeien in kleigrond

Voortplanting van witte aronskelken

Witte aronskelken
Witte aronskelken groeien gemakkelijk in een gematigd klimaat. Het wordt aanbevolen om de grond vochtig te houden.

Het kweken van deze plant is heel eenvoudig en er zijn verschillende manieren om dat te doen – door middel van uitlopers, bollen of zaailingen.

  • Zaailingen. Een van de meest gebruikelijke manieren is het afsnijden van een jonge scheut met een beetje wortel van de oorspronkelijke plant. Kweek die vervolgens in een andere pot met behoud van constante vochtigheid.
  • Bollen. Bollen kunnen in elke gespecialiseerde winkel worden verkregen. Ze moeten in de pot met substraat worden gestoken en water krijgen tot ze gevuld zijn met water. Na een paar dagen zullen de stengels beginnen te groeien.
  • Zaden. De zaden worden verkregen nadat het bloeistadium voorbij is. Als de bloemen vervagen, is het mogelijk ze te oogsten.

Temperatuur en vochtigheid

Het andere belangrijke aspect van de verzorging van de witte aronskelk is de vochtigheidsgraad. Ze heeft constante bevochtiging nodig, zowel in de zomer als in de winter. Om dit te bereiken moet je de bladeren elke dag besproeien of een luchtbevochtiger toepassen die de omgevingsomstandigheden verbetert.

Dit kan effectief zijn, vooral in de winter. In het koude seizoen moet hij, ondanks de lage temperaturen, vochtig blijven als het gebruik van verwarming de neiging heeft de kamer uit te drogen.

Bovendien is het raadzaam om hem bij erg koud weer buiten, onder de 10 graden, naar binnen te verplaatsen. De witte aronskelk is een warmweerplant; zijn ideale temperatuur varieert van 18 tot 25 graden Celsius. Hij kan hogere waarden verdragen, maar niet veel lager.

Plagen en ziekten

De belangrijkste plagen die witte aronskelken treffen zijn slakken, die hun intrek nemen in hun grote, dikke bladeren. Het beste is om te voorkomen dat ze verschijnen, maar ze kunnen worden behandeld met zelfgemaakte oplossingen of pesticiden.

Aan de andere kant, als de bladeren een gelige tint beginnen te krijgen, heeft de plant waarschijnlijk meer water nodig. Als hij in een erg koude omgeving staat, moet hij naar een warmere plek worden verplaatst.

Pas op voor de giftigheid van witte aronskelken

In tegenstelling tot andere planten voor gastronomisch gebruik heeft de witte aronskelk de eigenschap giftig te zijn voor menselijke consumptie. Daarom mag hij niet rauw of gekookt worden geconsumeerd, omdat hij gastro-enteritis kan veroorzaken. Bovendien moet contact met het sap, dat de huid en lippen kan irriteren, worden vermeden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.