Vermijd deze 7 tuinierfouten en laat je planten bloeien in het voorjaar

De lente is hier en daarmee komen er veel belangrijke en mooie veranderingen in je tuin. Er zijn echter enkele cruciale fouten waar je op moet letten. Leer ze hier kennen.
Vermijd deze 7 tuinierfouten en laat je planten bloeien in het voorjaar

Laatste update: 24 april, 2023

Wat kun je doen om je tuin er in het voorjaar mooi uit te laten zien? Of, beter gezegd: wat moet je vermijden als het gaat om tuinieren in het voorjaar? Soms maak je uit onwetendheid tuinierfouten die hun tol eisen van je planten.

De lente is inderdaad aantrekkelijk voor vogels, brengt de beste eigenschappen van bloemen naar voren, en biedt in het algemeen een verheugende sfeer van harmonie na de kou. Maar nog waarachtiger is dat het niet verzorgen van je tuin zoals het verdient, afbreuk doet aan de schoonheid van de lente.

Dus wat zijn de beste tips om je planten in dit seizoen te laten gedijen? In dit artikel gaan we daar nader op in. Maar laten we eerst eens kijken naar de relevantie van een lenteklare natuurlijke ruimte.

Is het waar dat planten hunkeren naar de lente?

Ja, planten kijken inderdaad uit naar de komst van de lente. Dit is geen mythe, maar een door de wetenschap bestudeerd feit.

Phys ORG bespreekt (Engelse link) onderzoek ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Texas, waarin ze verzekeren dat plantensoorten dit seizoen herkennen, omdat ze zich “herinneren” dat ze een lange koude periode hebben doorgebracht.

Ze identificeren dit proces als vernalisatie en het verwijst naar de competitie van planten om te bloeien na een koude periode. Revista Espejo voegt er in dit verband aan toe (Spaanse link) dat zodra de bloemen de warmte voelen, ze beginnen uit te lopen. En ze verduidelijken dat het niet zo is dat planten niet leven in de winter, maar dat ze in deze fase profiteren en “slapen.”

Er zijn exemplaren die gewend zijn aan een gematigd klimaat en de kou zou onopgemerkt kunnen blijven. Sommige soorten hebben gematigde temperaturen nodig. Dit hangt in hoge mate af van hun genetische en moleculaire factoren.

Kortom, planten wachten op het lenteseizoen. Als het om de hoek staat, is het noodzakelijk om je erop voor te bereiden en vooral fouten te voorkomen die de bloei kunnen belemmeren.

Wees voorzichtig en vermijd deze tuinierfouten, zodat je planten in het voorjaar bloeien

Zodra de vorst voorbij is en de grond geacclimatiseerd, begint men met de voorbereiding van de lenteomgeving in de tuin. Het is noodzakelijk dat je de bodemgesteldheid aanpakt als voorbereiding op de bloei. Vergeet niet dat de verwoestingen van de vorst zowel planten als plantplaatsen beschadigen.

Ruim dus op, wied onkruid en controleer op invasies van plagen. De lente brengt vaak late koudegolven, dus je kunt het beste wat dekens bij de hand houden om planten die dat nodig hebben te beschermen.

Wat zijn nu de meestvoorkomende tuinfouten die de bloei belemmeren? We onthullen ze hieronder.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
10 oranjebloeiende tuinplanten en hun verzorging

1. Het licht vergeten

Planten in de zon
Probeer je planten op een plaats te zetten waar ze voldoende zonlicht krijgen.

Een artikel in Scientific American belicht (Engelse link) de “show” die bomen in de lente opvoeren, als ze “uitbarsten met schitterend gebladerte om het einde van de winter te vieren.” Dit groen worden van de bladeren is te danken aan de golflengten die door hun cellen worden geabsorbeerd en verwerkt in de fotosynthese.

Zo’n reis is onontkoombaar bij elke plant. Ook al doen sommige het goed in de schaduw of halfschaduw, totale duisternis is geen optie.

Zoek uit welke soorten blootstaan aan direct of indirect zonlicht, en welke het op prijs stellen om binnenshuis geplaatst te worden. Vergeet echter nooit dat alle planten verlichting nodig hebben om te gedijen en te bloeien.

2. Bestuivers wegjagen

Schrik bijen, vlinders en andere bestuivers niet af! De lente is het perfecte excuus om ze naar de tuin te lokken. Plant zaden, bollen en groenten in plantenbakken, bloembedden of direct in de grond.

Installeer vogelvoeders en waterfonteinen. Deze tips veranderen tuinen in gastvrije en frequente gebieden voor bestuivers, die essentieel zijn voor de cyclus van een plant.

3. Watergeefschema

De Universiteit van Illinois heeft het (Engelse link) over de waterstress die planten ondervinden van wateroverlast of natte plekken. Als suggestie noemen ze het belang om de grond zo voor te bereiden dat deze niet wordt aangetast door te veel water of te veel droogte. Dit geldt zelfs in het voorjaar.

Een andere blunder is om alles wat geplant wordt gelijke irrigatie te bieden. Zoek per plant uit of ze in staat zijn water op te slaan of dat ze regelmatig water nodig hebben.

Handelen uit onwetendheid zou ze uitdrogen of laten rotten. Op basis van dit uitgangspunt geef je in het voorjaar water volgens de eisen van de soort.

4. Ongecontroleerd snoeien

Het is een vergissing om fruitbomen te snoeien als ze beginnen te bloeien; doe het eerder om de opbrengst te vergroten. Wat het gecontroleerd snoeien van gazons en struiken betreft, is het midden van het voorjaar een goede tijd om het te doen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
9 cosmetische planten die je in je tuin en in potten kunt hebben

5. Slechte plaatsing is een van de tuinfouten

Tuinieren
De meststof heeft nauwkeurige aanwijzingen. Misbruik van de hoeveelheid en het kiezen van het verkeerde tijdstip van gebruik kan de bloei bederven.

Er zijn binnen- en buitenplanten. Omkering van de standplaats zou contraproductief zijn. In het geval van appartementen functioneren balkons als dat exterieur dat in andere omstandigheden een patio vormt.

Maar het essentiële is, ongeacht het soort specimen, dat de eisen en gewoonten ervan worden gerespecteerd. Dit betekent dat, als ze gewend raken aan een plek en alles krijgen wat ze nodig hebben, het verplaatsen naar een andere positie ze ziek zou kunnen maken.

Een tip om de ideale positie voor planten te kennen is om hun eigenschappen te leren kennen. Zo leer je of ze de voorkeur geven aan zon of schaduw en of het beter is om ze binnen of buiten te laten groeien.

6. Te veel of de verkeerde meststof gebruiken

Hoezeer je ook verlangt naar een geweldige voorjaarsbloei, met het misbruiken van meststoffen zal dat niet lukken. Dit is een veelgemaakte tuinierfout.

De Universiteit van Minnesota benadrukt (Engelse link) het belang van verstandig gebruik van deze producten en het volgen van de aanwijzingen op het etiket om planten en het milieu niet te beschadigen.

In het voorjaar hebben veel planten niet zoveel meststoffen nodig, omdat ze de reserve van de koude periode nog hebben. Bemest zo nodig aan het eind van de bloei en de dosering.

7. Niet voorbereiden op de komst van het seizoen

Wacht niet tot de lente om de tuin voor te bereiden. Schoonmaken, verwelkte bloemen verwijderen en potten vervangen zijn zaken die met enige anticipatie kunnen worden opgelost.

Bonustip: het maken van een tuinkalender voorkomt fouten in de lente

Net zoals het helpt om een tuinkalender te maken om te weten wat je moet planten voor de komst van de lente, helpt het ook om een agenda te hebben waarin je de soorten planten, de frequentie van water geven en de bijzondere eisen van elke soort organiseert.

Als suggestie raden we aan een lijst te maken met taken die betrekking hebben op de verzorging van de bloemen en de grond, evenals het verwisselen van potten, het toevoegen van voedingsstoffen en het schoonmaken.

Streep de voltooide activiteiten af en vergeet niet in je verslag te noteren als je een afwijking aan de plant waarneemt, want dit draagt bij aan het aanvallen van mogelijke ziekten veroorzaakt door ongedierte en schimmels.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.