Wat te doen na een bijensteek?

Bij de meeste mensen veroorzaken bijensteken slechts een klein ongemak. Ze kunnen echter in sommige gevallen behoorlijk lastig zijn. In dit artikel vertellen we je hoe je bijensteken op de juiste manier kunt behandelen.
Wat te doen na een bijensteek?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je je ooit afgevraagd hoe je met een bijensteek moet omgaan? Hoewel de klachten in de meeste gevallen mild zijn, kunnen ze soms complicaties veroorzaken. Daarom is het belangrijk om een beetje eerste hulp te leren om met dit soort problemen om te gaan. We geven je hieronder enkele handige tips over wat je moet doen na een bijensteek.

Een bijensteek kan pijn, zwelling, roodheid en warmte in het getroffen gebied veroorzaken. In sommige gevallen kan het echter ernstigere symptomen veroorzaken. Dat is bijvoorbeeld het geval als de getroffen persoon een allergische reactie krijgt.

Bovendien kunnen bijensteken in bepaalde gevallen levensbedreigend zijn, vooral wanneer iemand gestoken wordt door meerdere bijen. Wat moet je doen na een bijensteek?

5 tips voor na een bijensteek

Wanneer een bijen steekt, geven ze een giftige stof af die ontstekingen, pijn en andere symptomen kan veroorzaken. In feite zijn veel mensen allergisch voor deze stof en kunnen ze ernstige symptomen ontwikkelen na een bijensteek.

Als iemand in je omgeving of jijzelf ernstige symptomen ervaart, moet je een zo snel mogelijk contact opnemen met een arts om te overleggen. Deze steken kunnen ernstige gezondheidscomplicaties veroorzaken waarbij medische interventie noodzakelijk is.

Zelfs milde steken kunnen echter ernstige roodheid en verhoogde zwelling in het getroffen gebied veroorzaken. Bijensteken kunnen ook jeuk, branderigheid en andere ongemakken tot gevolg hebben. In deze gevallen kan enige zelfzorg voldoende zijn om je symptomen te verlichten. Maak dus notities zodat je weet wat je moet doen na een bijensteek!

Aarzel niet om dit artikel te lezen:
De 5 meest voorkomende insectenbeten

1. Verwijder de angel

De angel van een bij zit vast in de huid

Wanneer een bij steekt, blijft zijn angel meestal in je huid steken. Hierna sterft de bij. In feite is het het enige insect dat sterft nadat het is gestoken. Andere soorten insecten, waaronder wespen, behouden hun angel en kunnen je blijven steken.

Het correct verwijderen van de angel is de eerste stap om een hogere blootstelling aan gifstoffen te voorkomen. Hoe kun je de angel op een goede manier verwijderen?

Het is allereerst belangrijk om de angel zo snel mogelijk te verwijderen. Je moet hierbij echter abrupte methoden zoals het gebruik van een pincet of een soortgelijke tactiek te voorkomen.

De juiste manier om de angel na een bijensteek te verwijderen is door voorzichtig een voorwerp met een platte rand over de huid te schrapen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de achterkant van een lepel of een pinpas gebruiken.

2. Wassen met water en zeep

Een van de risico’s van een bijensteek is het ontstaan van een infectie. Om deze reden moet de getroffen persoon na een bijensteek de huid goed wassen met water en antibacteriële zeep. Dit moet dagelijks herhaald worden totdat de huid volledig genezen is. Het is namelijk mogelijk dat de huid later alsnog geïnfecteerd raakt.

3. Gebruik koude kompressen of ijs

Persoon met ijs in de handen

De symptomen die je kunt krijgen nadat je bent gestoken, kunnen ongemakkelijk en pijnlijk zijn. De ernst van de klachten hangt af van de reactie van je immuunsysteem op het gif dat door het insect in de huid gespoten is.

In ieder geval kan het ongemak verminderen door een coldpack of ijspakking op het gebied aan te brengen. Kou vermindert de ontsteking die veroorzaakt wordt door een bijensteek. Idealiter zou je na een bijensteek ongeveer 8 of 10 minuten moeten koelen totdat je verlichting voelt.

4. Krab het getroffen gebied niet

Veel mensen krabben aan hun huid als deze jeukt nadat ze door een insect zijn gestoken. Dit is echter een vergissing. Hoewel het aanvankelijk enige verlichting geeft, verhoogt krabben de zwelling van de huid, verlengt het de jeuk en verhoogt het bovendien het risico op infectie. Daarom moet je proberen om het helemaal te vermijden.

5. Breng een kalmerend product op de huid aan

Persoon die handcrème na een bijensteek toepast

Er zijn verschillende remedies die jeuk en roodheid van de huid kunnen helpen voorkomen. Zowel het gebruik van lotion met calamine als een pasta van zuiveringszout kunnen helpen de jeuk te verminderen na een bijensteek.

  • Calamine-lotion is een antihistamine dat verkrijgbaar is bij de apotheek.
  • Je moet deze middelen meerdere keren per dag aanbrengen om het branderige gevoel en de jeuk onder controle te houden.

Wanneer moet je naar een dokter na een bijensteek?

Meestal kun je na een bijensteek er prima zelf voor zorgen, zonder naar de dokter te gaan. Er zijn echter enkele complicaties die kunnen optreden die door een professional moeten worden gecontroleerd.
Als de reactie zeer heftig is, het ongemak aanhoudt of zelfs verergert kun je het beste naar de eerste hulp gaan. Enkele ernstige reacties zijn:

  • Urticaria (netelroos)
  • Bleke huid
  • Ernstige jeuk
  • Zwelling van de tong en keel
  • Moeizame ademhaling
  • Snelle hartslag
  • Misselijkheid en overgeven
  • Diarree
  • Duizeligheid
  • Matige of hoge koorts
  • Verlies van bewustzijn

Als je deze symptomen ervaart, kan dat een teken zijn van een anafylactische shock, een levensbedreigende allergische reactie. Je moet dan snel handelen om complicaties te voorkomen. Daarom is het essentieel dat je zo snel mogelijk een arts raadpleegt of naar de eerste hulp gaat.

Je moet ook een arts raadplegen als je meerdere malen gestoken bent. Hoewel de symptomen mild kunnen lijken, is het belangrijk om een behandeling te ondergaan om later een ernstige reactie te vermijden. De arts kan zo nodig medicatie zoals pijnstillers en antibiotica voorschrijven.

Samengevat…

Hoewel de meeste gevallen van bijensteken mild zijn, is het belangrijk om te weten hoe je na een bijensteek moet handelen om mogelijke complicaties te voorkomen. Het gebruik van deze aanbevelingen voor een juiste behandeling zal je herstel versnellen en het risico op infectie verkleinen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hoo, F. K., Hasan, S., Wan Sulaiman, W. A., & Basri, H. (2014). A Case Report of an Unusual Complication from Bee Sting: Acute Brachial Plexopathy. Pakistan Journal of Medical Sciences. https://doi.org/10.12669/pjms.302.4891
  • Informed Health Online [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Insect venom allergies: Short-term and long-term treatment. 2017 Jul 13. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK447119/
  • Visscher, P. K., Vetter, R. S., & Camazine, S. (1996). Removing bee stings. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(96)01367-0
  • Przybilla, B., & Ruëff, F. (2012). Insect stings: clinical features and management. Deutsches Ärzteblatt International. https://doi.org/10.3238/arztebl.2012.0238
  • de Roodt, A. R., Salomon, O. D., Orduna, T. A., Robles Ortiz, L. E., Paniagua Solis, J. F., & Alagon Cano, A. (2005). [Poisoning by bee sting]. Gac Med Mex.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.