3 natuurlijke en zelfgemaakte muggenwerende middelen

Muggenbeten komen vaak voor als je huid buiten zonder de juiste bescherming wordt blootgesteld. Hoewel ze meestal niet ernstig zijn, zijn ze behoorlijk vervelend. Ontdek hoe je ze met deze zelfgemaakte muggenwerende middelen kunt voorkomen.
3 natuurlijke en zelfgemaakte muggenwerende middelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Om je huid tegen muggenbeten te beschermen, is het niet strikt noodzakelijk om een afweermiddel te gebruiken dat met chemische componenten is gemaakt. Hoewel deze verscheidenheid aan producten veel op de markt voorkomt, zijn er natuurlijke alternatieve zelfgemaakte muggenwerende middelen met vergelijkbare eigenschappen.

Mensen zijn vanwege een combinatie van factoren zoals geur, licht, hitte en vochtigheid vatbaar voor muggenbeten. Hoewel de meeste beten slechts een klein ongemak aan de huid veroorzaken, kunnen ze in sommige delen van de wereld soms ziekten overbrengen. Blijf lezen om erachter te komen hoe je je eigen zelfgemaakte muggenwerende middelen kunt bereiden!

Bescherm jezelf met zelfgemaakte muggenwerende middelen

Je kunt zelfgemaakte muggenwerende middelen maken om je huid tegen muggenbeten te beschermen zonder dat je van chemische formules gebruik hoeft te maken.

Veel mensen kiezen om veel verschillende redenen voor dit soort oplossingen voor muggenbeten. Deze middelen zijn niet alleen veiliger voor je gezondheid en voorkomen ongewenste bijwerkingen, maar ze vervuilen ook het milieu niet.

Het meest interessante is dat ze gemakkelijk te bereiden zijn en dat de ingrediënten gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Deze zelfgemaakte muggenwerende middelen zijn ook goedkoper en meestal voor alle huidtypes geschikt. Heb je ze nog steeds niet geprobeerd? Ontdek hieronder drie verschillende recepten!

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe je vitamine B1 als muggenspray kunt gebruiken

1. Muggenwerend middel met eucalyptus en citroenolie

Eucalyptusbladeren en etherische olie

Volgens een aantal onderzoeken heeft dit type olie eigenschappen die muggen tot wel drie uur weghouden. Deze olie is een van de meest populaire mengsels om de huid tegen muggenbeten te beschermen.

Het wordt zelfs door organisaties zoals het Center for Disease Control and Prevention (Engelse link) als een alternatieve oplossing voor conventionele insectensprays aanbevolen.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat een oplossing met 32% citroen- en eucalyptusolie gedurende drie uur tot wel 95% bescherming tegen muggen kan bieden. Er zijn echter meer studies nodig om deze beweringen te ondersteunen.

Recept

Hoewel dit mengsel in veel commerciële producten verkrijgbaar is, kun je het thuis gemakkelijk met 100% natuurlijke ingrediënten bereiden. Het wordt echter niet voor gebruik bij kinderen jonger dan drie jaar aanbevolen.

Ingrediënten

  • 5 ml eucalyptus- en citroenolie (1 theelepel)
  • 100 ml zonnebloemolie (10 eetlepels)

Bereiding

  • Giet eerst de citroen- en eucalyptusolie in een bakje.
  • Meng het dan met de zonnebloemolie tot een homogeen product.

Hoe te gebruiken

2. Afweermiddel met lavendel

De geur van lavendel is voor muggen en andere insecten onaangenaam. Mensen gebruiken het daarom al decennialang als een alternatieve oplossing om beten te voorkomen. Zelfs een studie bij muizen wees uit dat etherische olie van lavendel effectief is bij het afstoten van volwassen muggen.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om het effect op mensen te verifiëren, gebruiken veel mensen hiervoor vaak lavendel (Engelse link). Lavendel heeft onder andere pijnstillende en ontsmettende effecten die de huid helpen kalmeren als je gestoken bent.

Ingrediënten

  • 100 gram geplette lavendelbloemen (5 eetlepels)
  • 100 ml extra vierge olijfolie of amandelolie (10 eetlepels)

Bereiding

  • Plet eerst de lavendelbloemen en doe ze in een pot.
  • Bedek ze vervolgens met de olie en laat marineren.

Hoe te gebruiken

  • Als de olie klaar is, wrijf je deze op plekken die voor steken gevoelig zijn, zoals de armen en enkels.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat gebeurt er wanneer je een muggenbeet krijgt?

3. Afweermiddel met kaneel

Kaneelstokjes en olie

Als het goed is verdund, dan kun je kaneelolie op je huid aanbrengen om insecten af te weren. Etherische olie van kaneel heeft een aantal interessante toepassingen voor mensen.

Het is niet alleen een favoriet voor aromatherapiesessies, maar het dient ook als basis voor veel natuurlijke remedies. In dit geval stellen we voor om het als een afweermiddel te gebruiken om de huid tegen muggenbeten te beschermen.

Ingrediënten

  • 3 ml etherische olie van kaneel (1/2 theelepel)
  • 62,5 water (1/4 kopje)

Bereiding

  • Doe de ingrediënten in een bakje en meng ze goed door elkaar.

Hoe te gebruiken

  • Spray het afweermiddel op kleding en blootgestelde delen van de huid.
  • Je kunt het ook in de omgeving van je huis, op je bekleding of rondom je planten spuiten.

Let op: vermijd het gebruik van onverdunde kaneelolie, aangezien een geconcentreerde dosis ongewenste huidreacties kan veroorzaken.

Zelfgemaakte muggenwerende middelen: conclusie

Denk eraan om je bescherming tegen muggen te vergroten door kleding te dragen die je huid zoveel mogelijk bedekt, vooral tijdens uitstapjes naar het bos of op het platteland, buitenwerk, uitstapjes naar tropische gebieden, enz.

Als je gestoken bent, dan moet je er niet aan krabben om complicaties te voorkomen. Raadpleeg een arts in geval van tekenen van infectie of ernstige allergie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Frances, S. P., Rigby, L. M., & Chow, W. K. (2014). Comparative Laboratory and Field Evaluation of Repellent Formulations Containing Deet and Lemon Eucalyptus Oil Against Mosquitoes in Queensland, Australia 1 . Journal of the American Mosquito Control Association. https://doi.org/10.2987/13-6366.1
  • Fradin, M. S., & Day, J. F. (2002). Comparative Efficacy of Insect Repellents against Mosquito Bites. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejmoa011699
  • Choi, W.-S., Park, B.-S., Ku, S.-K., & Lee, S.-E. (2002). Repellent activities of essential oils and monoterpenes against Culex pipiens pallens. Journal of the American Mosquito Control Association.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.