De 5 meest voorkomende insectenbeten

23 december 2019
Het is niet altijd makkelijk om insectenbeten te vermijden. Er zijn gelukkig wel veel verschillende manieren om ze te behandelen en je ongemak te verlichten. Lees verder voor meer informatie.

Je kunt door talloze soorten insecten gebeten worden. Het gebeurt meestal in het voorjaar en de zomer en daardoor kan je huid gaan jeuken of gezwollen raken. Lees hier meer over de vijf meest voorkomende insectenbeten en hoe je ze moet behandelen.

Insectenbeten zijn helaas niet altijd makkelijk te vermijden, omdat er in bijna alle klimaten, seizoenen en plaatsen insecten voorkomen.

Insecten bijten vaak als je slaapt, tijdens warme en vochtige nachten. De jeuk die je voelt als gevolg van deze insectenbeten is meestal onvermijdelijk, maar niet levensbedreigend.

Het is een kwestie van gezond verstand dat een insectenbeet veroorzaakt door een mug niet hetzelfde is als de insectenbeet veroorzaakt door schadelijkere insecten, zoals een teek. Dit is veel in de publiciteit en er zijn verschillende producten die beweren de oplossing voor dit probleem te zijn, maar dit klopt meestal niet.

Hoewel een goede huishoudelijke hygiëne, afgesloten watercontainers en periodieke ontsmetting helpen om deze ergernissen te minimaliseren, lukt het niet om insectenbeten helemaal uit te roeien. Dit is ook onmogelijk zonder meteen ook alle insecten uit te roeien.

Insectenbeten zien er vaak hetzelfde uit, maar dat zijn ze niet! In dit artikel zullen we het hebben over de vijf meest voorkomende insectenbeten en hoe je deze kunt behandelen. Deze gids zal je helpen wanneer je gebeten wordt, zodat je zelf kunt kijken welke actie je zult ondernemen.

De vijf meest voorkomende insectenbeten en hoe ze te behandelen

1. Bijen

Een bij zit op een vinger

Veel mensen zijn bang voor dit fascinerende en zeer belangrijke insect. Bijenhouders beschermen zichzelf met een pak voordat ze honing verzamelen.

Bijensteken zijn scherp en vrij pijnlijk, en gaan over het algemeen gepaard met zwellingen. In het geval van allergie kan je onmiddellijk gespecialiseerde medische hulp nodig hebben.

Wil je meer weten:
Vijf middelen om insectenallergie te kalmeren

2. Wespen

Deze insecten komen minder vaak voor in stedelijke omgevingen. Dit betekent echter niet dat ze helemaal niet voorkomen. Thuis, op kantoor, in winkelcentra en veel bedrijven (vooral restaurants), worden deze insecten aangetrokken door zoete en verleidelijke geuren die vaak lijken op die in de natuur voorkomen.

Als je echter gestoken wordt omdat je per ongeluk het territorium van de wesp bent binnengedrongen, kan je huid flink opzwellen. Vergeet niet dat wespen anders zijn dan bijen en dat ze meerdere keren kunnen steken.

4. Muggen

Een mug prikt in de huid van een mens

Ondanks wat je misschien denkt, is de waarheid dat deze beten zeer vaak voorkomen, maar dat ze meestal geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Muggen hebben buisvormige monddelen die ze gebruiken om je bloed te drinken. Ze brengen daarbij een vloeistof in de huid aan, waardoor er een kleine rode bult ontstaat. Meestal is deze binnen een paar uur of dagen verdwijnen, afhankelijk van onder meer:

  • de intensiteit
  • de herhaling
  • het soort mug
  • de reactie van je lichaam

Je moet er rekening mee houden dat er bepaalde muggen zijn die meer doen dan alleen een slokje bloed nemen. Dengue, chikungunya, malaria en gele koorts zijn enkele ziekten waarmee ze besmet kunnen zijn en die ze ook in jouw lichaam kunnen achterlaten.

4. Vlooien en bedwantsen

Deze beten komen ook vrij vaak voor. Vlooien en bedwantsen zijn heel bijzondere insecten die je zelfs als je kleding draagt nog kunnen bijten.

Ze kunnen herhaaldelijk door je kleren bijten tot ze je huid bereiken. Het speeksel en de bacteriën die hun speeksel bevat, in combinatie met de drang om te krabben, verergert de jeuk nog meer. Hierdoor ontstaan ook de kleine rode bultjes op de huid.

Kijk ook hier eens naar:
Verlicht vlooienbeten met 5 huisremedies

5. Mieren

Ook mierenbeten horen bij de meest voorkomende insectenbeten

Zeg eens: hoe vaak ben je al gebeten door deze kleine insecten? In Nederland komt dit niet heel vaak voor en we hebben hier weinig agressieve mierensoorten. Er zijn echter zo’n 12.000 miersoorten op aarden en in het buitenland zijn er zeer agressieve soorten.

Als het antwoord is: “Zoveel dat ik de tel kwijt ben“, maak je dan geen zorgen. Dit is volkomen normaal. Mieren kunnen je overal bijten, of je nu op blote voeten door de tuin loopt op een lentemorgen of in je huis.

De wondjes die ze achterlaten zijn niet gevaarlijk en de meeste worden veroorzaakt door rode mieren. Hun beten laten kleine rode bultjes achter die zwelling veroorzaken en verder gebeurt er niets, behalve onder bepaalde omstandigheden, zoals een allergie.

Behandelingen tegen de meest voorkomende insectenbeten

Insectenbeten tasten je huid aan. De meeste van deze insectenbeten veroorzaken alleen zwelling, pijn, roodheid en jeuk in de huid. Voordat je een pijnstillende crème aanbrengt, kun je het beste de huid schoonmaken en desinfecteren.

Zeer weinig mensen zijn echt allergisch voor insectenbeten. De meeste allergieën zijn voor wespen- en bijensteken. Deze mensen hebben ernstige reacties na de beet en hebben last van diverse klachten zoals:

Netelroos wordt gekenmerkt door de verschijning van zeer jeukende rode vlekken of putjes op de huid. Daarnaast kan er  een snelle systemische allergische reactie optreden. Dit wordt anafylaxie genoemd en het is zo ernstig dat het in zeer ernstige gevallen waarbij geen medische interventie plaatsvindt, kan leiden tot de dood.

De behandeling van insectenbeten is meestal uitwendig en vrij algemeen. Je moet zalf of crèmes toepassen met bacteriedodende middelen, om de stoffen die je kunnen schaden te neutraliseren en te elimineren.