Kom voorgoed af van bedwantsen!

Aangezien bedwantsen niet tegen te hete temperaturen kunnen, kun je je matras en beddengoed in de zon leggen of de aangedane gebieden schoonmaken met een stoomreiniger.
Kom voorgoed af van bedwantsen!

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Bedwantsen zijn kleine insecten die zich voeden met het bloed van zowel mensen als huisdieren en die met het blote oog vaak moeilijk te zien zijn.

Een van de woonplaatsen die hun voorkeur hebben zijn de bedden waar wij in slapen, waar ze zowel worden voorzien van de warme omgeving als de voedselbron die ze nodig hebben om te overleven.

Het is belangrijk dat je dit probleem op de juiste manier aanpakt. Deze kleine beestjes kunnen er namelijk niet alleen voor zorgen dat je huid op pijnlijke wijze gaat jeuken, maar ze vergroten ook je kans op het aantrekken van verschillende ziekten.

De meest effectieve oplossing zou zijn om de geïnfecteerde voorwerpen weg te gooien. Het is echter overduidelijk dat dit niet altijd mogelijk is. Het goede nieuws is dat er gelukkig ook genoeg huismiddeltjes bestaan die je kunt gebruiken om dit probleem op te lossen en ervoor te zorgen dat je weer lekker in een schoon en gezond bed kunt gaan slapen.

Wil je meer weten?

Zo kom je voorgoed af van bedwantsen

Stoom

Stoom is een van de eenvoudigste en meest effectieve huismiddeltjes die je kunt gebruiken om deze plaag volledig te elimineren. Bedwantsen kunnen namelijk niet tegen hoge temperaturen. 

Een effectieve optie is daarom om hete stoom (50 graden of meer) op je matras, lakens, kleding, gordijnen en andere delen van je slaapkamer te gebruiken.

Kurkuma

Kurkuma en stukken gember

Dankzij het hoge gehalte curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, is gemalen kurkuma een mogelijke vijand voor bedwantsen. Dit ingrediënt en de sterke antimicrobiële werking die het heeft tasten de leefomgeving van deze insecten aan, waardoor het makkelijker wordt om de plaag te bestrijden.

Het werkt doordat kurkuma de zuurstoftoevoer afkapt, wat ervoor zorgt dat de beestjes ofwel doodgaan ofwel op zoek gaan naar een andere woonplaats. Het zal je misschien verbazen, maar kurkuma is echt een geweldige bondgenoot in de strijd tegen deze overlast.

De zon

De verhoogde temperaturen in zonnestraling kunnen helpen om dit verborgen ongedierte in je matras, lakens en dekens te elimineren. Temperaturen van 32 graden of hoger kunnen dit probleem oplossen. Het beste zou zijn om je matras in direct zonlicht te leggen.

Munt

Muntolie in een flesje

De geur van etherische muntolie is een geur die dit soort plagen en andere kleine insecten afweert. De geur wekt namelijk een sterke allergische reactie op. Dit huismiddel is dus ideaal om bedwantsen te bestrijden in de slaapkamer, tuin of de vacht van je huisdier.

Nog een geweldige optie is etherische lavendelolie. Deze olie heeft een soortgelijke werking als muntolie. In beide gevallen is het belangrijk om er eerst zeker van te zijn dat niemand in je gezin allergisch is voor de sterke geur die deze twee oliën hebben.

Kruidnagel

Kruidnagel is een specerij die een zeer sterke geur heeft en daardoor vrijwel alle soorten insecten kan bestrijden. Over het algemeen wordt deze specerij gebruikt om mieren te bestrijden, maar het kan ook worden gebruikt om die vervelende en bovendien gevaarlijke bedwantsen te elimineren.

Ontsmettingsalcohol

Deze insecten kunnen niet tegen zure omgevingen, waardoor ontsmettingsalcohol (ook wel isopropanol) in dit geval een zeer effectief middel is. Giet de alcohol gewoon over in een spuitfles en spuit hiermee je hele bed in, alsook de andere plekken waarvan je vermoedt dat ze zitten.

Het is belangrijk om aan te geven dat dit een voortdurend proces is dat vereist dat je het middel elke zes of zeven dagen weer opnieuw gebruikt. Nadat je de aangetaste gebieden met dit product hebt ingespoten moet je je matras en beddengoed laten luchten en ervoor zorgen dat de geur van de alcohol niet in het materiaal trekt.

Stofzuigen

Stofzuigen

Stofzuigen is een van de populairste manieren om allerlei soorten insecten en mijten uit te roeien, omdat je met de stofzuiger ook alle kleine kiertjes en gleuven waar de bedwantsen zich verbergen kunt bereiken.

Nog een paar tips

  • Plaats je bed niet naast een muur of ander meubilair. Laat je beddengoed nooit op de grond liggen, want zo trek je namelijk bedwantsen aan.
  • Als je huisdieren hebt, zorg er dan voor dat ze niet in je slaapkamer komen en doe ze geregeld in bad.
  • Controleer regelmatig of er geen insecten op de poten van je bed of ander meubilair zitten, dit is namelijk een plek waar ze zich vaak verstoppen. Als je wel een insect tegenkomt, breng dan wat talkpoeder op de poot aan om de beestjes te vangen.
  • Desinfecteer en maak je slaapkamer regelmatig schoon om plagen te voorkomen. Het is belangrijk om elke ruimte goed schoon te maken en je beddengoed minstens twee keer per maand te verwisselen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.