Fenistil: een remedie voor insectenbeten en netelroos

Fenistil in gelvorm is zeer effectief bij het bestrijden van insectenbeten en andere huidaandoeningen. Het verlicht dankzij zijn histamine-remmende eigenschappen snel jeuk en zwelling.
Fenistil: een remedie voor insectenbeten en netelroos
Sergio Alonso Castrillejo

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Huidverzorging is op elk moment van het jaar essentieel. Het is echter vooral belangrijk op zonnige en warme dagen om tegen insectenbeten en allergische reacties te beschermen. Fenistil is voor al deze aandoeningen een geweldige remedie.

Fenistil is het merk van topische gel. Het actieve ingrediënt in deze gel is dimetindeenmaleaat. Dit component behoort tot de antihistaminica-groep en wordt gebruikt om jeuk te behandelen die met allergische reacties en insectenbeten gepaard gaat. Dit artikel bespreken we dit medicijn en de werking.

Hoe werkt Fenistil?

Fenistil is een gel die plaatselijk wordt gebruikt om jeuk te verlichten, die door een geïrriteerde huid veroorzaakt wordt. Het heeft plaatselijke verdovende effecten die de jeuk verminderen die door bijvoorbeeld allergieën of insectenbeten wordt veroorzaakt.

Volwassenen en kinderen ouder dan één jaar kunnen Fenistil gebruiken. Het is daarom het perfecte middel om tijdens buitenactiviteiten of vakanties bij de hand te hebben.

Contra-indicaties

Zoals het geval is met de meeste soorten medicatie kent ook Fenistil een aantal situaties waarin het beter niet gebruikt kan worden. Denk hierbij aan de volgende punten:

  • Sommige mensen zijn echter allergisch voor dimetindeenmaleaat of andere ingrediënten in de gel. Controleer daarom de ingrediëntenlijst en gebruik deze gel niet bij iemand die allergisch is voor een van de ingrediënten.
  • Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten voordat ze Fenistil gebruiken eerst een apotheker of arts raadplegen.
  • Dit middel is niet geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar.

Hieronder zullen we in dit artikel een aantal aspecten van Fenistil toelichten. We gaan in op wat histamine is en wat het werkingsmechanisme van Fenistil is. Daarna leggen we uit hoe je deze gel kunt gebruiken en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.

Wat is histamine?

Stekende mug

Voordat we verder op elk van die punten in kunnen gaan, moeten we eerst de werking van histamine volledig begrijpen. Dit is een stof die in ons lichaam wordt aangemaakt als verdedingsmechanisme en die rechtstreeks met dit geneesmiddel verband houdt.

De cellen van het lichaam produceren het histaminemolecuul. Het behoort tot de groep biogene amines. Dit zijn moleculen die het lichaam zelf kan produceren op het moment dat daar behoefte aan is.

Een biochemische reactie genaamd decarboxylatie produceert deze histaminemoleculen. Deze reactie vindt plaats in een molecuul genaamd histidine door het enzym L-histidine decarboxylase.

Bovendien wordt dit enzym ook geproduceerd door bacteriën in onze darmflora en komt het uit voedsel dat we eten. Ze zijn de darmbacteriën in staat om histidine te synthetiseren.

Over het algemeen is histamine betrokken bij de lokale reacties van het immuunsysteem. Bovendien helpt het bij het reguleren van de normale werking van de maag en het neurotransmissiesysteem van het centrale zenuwstelsel.

In wezen omvatten de functies van histamine de volgende taken:

  • Allergieën: histamine grijpt in bij directe overgevoeligheidsreacties en allergische reacties. Het beïnvloedt daarom direct zowel de humorale als cellulaire immuunresponsen. Bovendien fungeert het als de primaire mediator voor onmiddellijke overgevoeligheidsreacties.
  • Neurotransmitter: histamine kan fungeren als een neuromodulator en de reacties op andere neurotransmitters moduleren of reguleren.
  • Cardiovasculaire regulatie: deze stof heeft een vaatverwijdende werking door de interactie van de H1- en H2-receptoren die in alle slagaders en in bijna alle vaatgebieden worden verdeeld. Deze functie is erg belangrijk om de effectiviteit van Fenistil te begrijpen.
  • Extravasculaire gladde spier: het produceert samentrekkingen van de gladde spieren.
  • Maagsappen: dit molecuul helpt de secretie van maagsappen te bevorderen en veroorzaakt tevens een overvloedige uitscheiding van zuren door de pariëtale cellen.

Werkingsmechanisme van Fenistil

Dimetindeenmaleaat, het actieve bestanddeel van Fenistil, werkt in wisselwerking met de H1-receptoren van histamine. Door de binding van histamine aan de H1-receptoren te blokkeren, vermindert de vasculaire hyperpermeabiliteit die gepaard gaat met onmiddellijke overgevoeligheidsreacties.

Bij lage concentraties stimuleert het de methyltransferase van histamine, die de aanwezige histamine deactiveert. Bovendien heeft dimetindeenmaleaat wanneer het lokaal wordt aangebracht ook verdovende eigenschappen.

Gebruik en bijwerkingen

Het werkingsmechanisme van Fenstil

Deze gel dringt snel in de huid en geeft al binnen enkele minuten zijn histamine-remmende effecten af. Het effect bereikt zijn maximum na 1 tot 4 uur. Na plaatselijke toediening is de absorptie van dimethindeenmaleaat ongeveer 10% van de aangebrachte dosis.

Bijwerkingen van dit geneesmiddel kunnen ook optreden. Ze zijn echter meestal zeer mild en komen alleen voor op plaatsen waar het geneesmiddel is aangebracht. Enkele mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden zijn:

Heb je ooit van deze gel gehoord? Als je vragen of opmerkingen hebt, neem dan contact op met een apotheker of je arts. Vergeet niet dat je het voorzichtig moet gebruiken om eventuele bijwerkingen te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.