6 tips voor de verzorging van een Monstera deliciosa (gatenplant)

De Monstera deliciosa is een sierplant die zowel binnenshuis als buitenshuis wordt gekweekt. Lees hier alles over het verzorgen ervan!
6 tips voor de verzorging van een Monstera deliciosa (gatenplant)

Laatste update: 23 november, 2023

Met grote en fascinerende bladeren, volumineuze wortels en een boeiende bloem is dit de Monstera deliciosa. Deze Zuid-Amerikaanse plant groeit in populariteit, dankzij de esthetiek die hij biedt en de elementaire verzorging die hij nodig heeft. Het was gebruikelijk om ze in tuinen te plaatsen, waarbij je een plek probeert te vinden waar de zon ze niet verschroeit, maar nu is de trend om ze binnen in huis in potten te kweken.

Op het gebied van professionele decoratie heeft de soort een plaats verworven. Ze wordt zelfs gebruikt als onderdeel van televisiedecors en op covers van tijdschriften.

In sociale netwerken vallen ook video’s op met een exemplaar dat knipoogt op de achtergrond. Hoe kun je deze beroemde plant verzorgen en laten groeien? We nodigen je uit om dat uit te zoeken.

Monstera deliciosa: een plant die zowel binnen als buiten boeit

Het tropische aspect van de Monstera deliciosa is een krachtige reden om haar als sierplant te verkiezen. Gebruikelijk zou zijn om hem op het terras, de tuin of het balkon te laten staan. Maar je kunt deze grote planten ook binnenshuis houden.

Zoals een tekst van de Universiteit van Malaga aangeeft (Spaanse link), gedijen ze goed bij temperaturen van 20 °C tot 30 °C, met schaduw en een hoge luchtvochtigheid. De publicatie verwijst naar de aantrekkelijkheid van de bladeren, wat hun gebruik als decoratief element bevordert.

In dit verband beweert (Spaanse link) ID Plantae (digitale plantenidentificatie) dat de soort vaak wordt gekozen om bijvoorbeeld woon- en bedrijfsgebouwen, resorts en hotels te versieren. Daarnaast zijn ze vaak te vinden in het ontwerp van tuinen, parken en groenvoorzieningen, waarbij ze borders, bloemperken bezetten of de voet van een boom versieren.

De digitale plantenidentificator benadrukt dat het gebruik van de soort in interieurs te danken is aan zijn imposante, opzichtige en gevoel van frisheid.

Feiten over de Monstera deliciosa

Het Virtueel Herbarium van het Westelijk Middellandse Zeegebied beschrijft (Spaanse link) Monstera deliciosa als een overblijvende, robuuste plant met grote groene hartvormige bladeren, die zeer verdeeld zijn en gaten vertonen.

Deze bladeren lijken ook op ribben; vandaar hun gemeenschappelijke naam. In populair jargon wordt hij ook wel ceriman genoemd, maar de wetenschappelijke nomenclatuur is Monstera deliciosa.

Hij behoort tot de Araceae-familie of aronskelkfamilie en heeft een bloem die lijkt op een schutblad, die bloeit tussen mei en oktober. Ze is wit en nauwelijks langer dan 20 centimeter.

De plant ontwikkelt dikke wortels, zelfs luchtwortels, die zichzelf op steunen kunnen ondersteunen en op een liaan kunnen lijken. Natuurlijk is het in deze gevallen noodzakelijk om een tutor toe te voegen om hem rechtop te laten staan.

Lees ook dit artikel:
Tulpen planten en verzorgen

Tips voor de verzorging en voorspoedige groei van Monstera deliciosa

6 tips voor de verzorging van een Monstera deliciosa (gatenplant)
De plant komt uit een tropische omgeving, dus met deze omstandigheden moet rekening worden gehouden om haar voortplanting in huis te begunstigen.

De Monster deliciosa is niet erg kieskeurig wat zijn verzorging betreft, hoewel het relevant is om enkele voorwaarden voor hun ontwikkeling in de gaten te houden. In het algemeen brengen ze vrij comfortabele attenties met zich mee voor degenen die ze uitvoeren. Hier volgen enkele tips om de plant te helpen gedijen.

1. Geef matig water

Voel aan de grond om te zien of hij vochtig is; als dat zo is, sla dan het water over. Als de aarde droog is, geef dan water zonder te overdrijven.

Je kunt hiervoor het beste drainerende potten gebruiken. Tijdens de koude seizoenen is het voldoende om ze wekelijks water te geven, terwijl het in warme seizoenen of zeer droge omgevingen nodig is om het te verhogen tot een paar keer per week.

Er zijn mensen die het niet pertinent vinden om de bladeren van ceriman met water te besproeien; er zijn ook mensen die de praktijk verdedigen, en het beschouwen als een hydratatie en een methode van preventie tegen de plagen.

2. Probeer hem te verlichten en zorg voor een geschikte temperatuur

Als je de plant buiten laat staan, laat hem dan in de schaduw staan of waar de zon hem niet direct bereikt. Dit helpt haar om na de eerste 3 jaar bloemen te laten uitlopen. Monstera deliciosa vraagt binnenshuis niet veel licht, maar bloeit ook niet.

Deze soort verdraagt lagere temperaturen, zolang die niet onder 0 °C zijn; de kou zou haar verbranden. Ook als je ze naast warmteopwekkende apparaten zet, verwelken ze.

3. Vermeerder je Monstera Deliciosa via stekken

De vermeerdering gebeurt door stekken, waarbij je gebruik maakt van de luchtwortels. Knip gewoon een stengel af en plaats die in een met een licht substraat geprepareerde bak. Breng de zaailing naar een goed verlichte ruimte, uit direct zonlicht, en geef de plantage water.

Volgens het tijdschrift InfoAgro kan ze behalve door stekken ook door zaden worden vermeerderd. Zij verduidelijken (Spaanse link) echter dat dit alleen haalbaar is in tropische klimaten en dat het meer onderhoud en verzorging kost.

5. Knip hem regelmatig bij

Voordat je de plant snoeit is het noodzakelijk om het tuingereedschap te steriliseren. De sneden moeten diagonaal zijn en alleen met een schaar.

Snoeien wordt gedaan om de groei te beheersen, voornamelijk binnenshuis. De procedure is om de stengel af te hakken en diezelfde stengel te gebruiken om een nieuw exemplaar van Monstera deliciosa te reproduceren.

5. Zorg ervoor dat je Monstera deliciosa voedingsstoffen geeft

Perliet, kokosvezel en turf zijn enkele ideale bestanddelen om de plant te laten gedijen. De plant houdt van lichte, goed gedraineerde substraten.

Bemesting is ook essentieel, eenmaal per maand in het voorjaar en de zomer. In de herfst en winter slechts één keer per seizoen bemesten. Als je dat doet, vergeet dan het irrigatiewater niet.

6. Verplanten in het voorjaar

Voor het verplanten van de Monstera deliciosa is het aangewezen te wachten op het begin van de lente. Daar verbeteren de temperatuur en de lichtomstandigheden, wat de fotosynthese van de over te planten soort bevordert.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
9 cosmetische planten die je in je tuin en in potten kunt hebben

Wat kan Monstera Deliciosa ziek maken?

Gatenplant

Ongedierte is het kwaad van elke plant, en Monstera deliciosa is niet anders. Hoewel het een winterharde soort is, kunnen bladluizen en wolluizen een probleem vormen. In deze gevallen is het raadzaam om zepen of middelen toe te passen om de parasieten uit te roeien. Een traditionele remedie is afvegen met absorberend katoen gedrenkt in methanol of houtalcohol.

Een andere mogelijke aandoening bij Monstera deliciosa is verkleuring met een neiging tot vergeling. De transformatie is het gevolg van te veel water en te veel blootstelling aan de zon of te weinig vochtigheid.

Om de eerste oorzaak op te lossen hoef je alleen maar de bewateringsfrequentie te verlagen en te wachten tot het substraat droog genoeg is om het te hydrateren. Verder kun je de tweede oplossen door de plant naar een minder zonnige plek te verplaatsen en water op de bladeren te sproeien, met als doel de luchtvochtigheid te verhogen.

Niet alles is perfect: let op de giftigheid van de soort

Deze planten zijn opvallend voor het menselijk oog, maar ze trekken ook de aandacht van huisdieren, vanwege de grootte van hun bladeren. Als je thuis honden of katten hebt en ze delen dezelfde kamer, is het relevant om alert te zijn en de plant op een plek te zetten waar de dieren er niet in kunnen bijten.

De Monstera deliciosa bevat calciumoxalaatkristallen die de afgifte van bradykinine en histamine stimuleren. Deze stoffen prikken als naalden in de tong van de dieren die erop kauwen, legt het Veterinary Magazine uit (Spaanse link).

De onmiddellijke gevolgen zijn intense pijn in de mond en de oropharyngeale regio; ook dysfagie, ademhalingsproblemen en glottisch oedeem zijn mogelijk. Om ongelukken door de consumptie van deze plant te voorkomen, is het dus raadzaam om een voorzichtige afstand tussen hen en de huisdieren te markeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.