De gezondheidsvoordelen van het bezit van een huisdier

Het bezit van een huisdier kan op verschillende gebieden gunstig zijn voor de gezondheid. Er zijn zelfs voordelen vastgesteld van het bezit van huisdieren voor diabeten.
De gezondheidsvoordelen van het bezit van een huisdier

Laatste update: 17 maart, 2023

Het hebben van een huisdier in je huis stimuleert gevoelens, genegenheid en veel verschillende reacties bij elk van de leden van het huishouden. Maar daarnaast heeft onderzoek de voordelen van huisdierbezit bewezen en dat huisdieren onze kwaliteit van leven verbeteren.

Het lijdt geen twijfel dat huisdieren geweldige metgezellen zijn voor alle mensen. Behalve dat het heel gemakkelijk is om effectief met ze om te gaan, nemen ze ook een heel belangrijke plaats in het huis in, tot het punt dat we ze gaan beschouwen als leden van ons gezin.

Je hebt of had waarschijnlijk een huisdier in huis en hebt nagedacht over hoe belangrijk hun aanwezigheid kan zijn voor je gezondheid. Als je de voordelen van het hebben van een huisdier in huis nog niet kent, zetten we ze hier voor je op een rij.  Zo zie je alle redenen die je nodig hebt om van je huisdier te houden. Het kan je ook aanmoedigen er eentje te adopteren!

Het hebben van een huisdier verlaagt iemands risico op hartziekten

Een onderzoek van de American Heart Association (Engelse link) stelde vast dat het hebben van een huisdier je risico op het krijgen van hartziekten kan verminderen.

Deze studies stelden vast dat mensen die met hun hond gaan wandelen, 54% meer voldoen aan de energieniveaus die voor de dagelijkse routine worden aanbevolen. Dankzij deze beweging zou de persoon minder vatbaar kunnen zijn voor hart- en vaatziekten.

Als je je hart gezond wilt houden en tijd met je huisdier wilt doorbrengen, is de sleutel om minstens 150 minuten per week met ze te wandelen.

Ze voorkomen het gevoel van eenzaamheid

Vrouw met haar hond
Huisdierbezit kan veel welzijnsvoordelen opleveren, waaronder het verminderen van gevoelens van eenzaamheid en de daarmee samenhangende gevolgen.

Een huisdier in huis hebben kan de persoon ook helpen zich zelfverzekerder en meer beschermd te voelen. Onderzoek (Engelse link) over dit onderwerp suggereert dat het bezit van een huisdier veel welzijnsvoordelen kan opleveren, waaronder het verminderen van gevoelens van eenzaamheid en de daarmee samenhangende gevolgen bij oudere volwassenen die alleen wonen.

Vooral voor ouderen kan het bezit van een huisdier dus gunstig zijn voor het voorkomen van gevoelens van eenzaamheid.

Ze verminderen stress

Het bezit van een huisdier kan gevoelens van stress, angst en depressie helpen verminderen. Dit wordt verklaard door een studie (Engelse link) die in 2018 werd gepubliceerd door het tijdschrift Innovation Aging, waarin wordt uitgelegd dat het hebben van een huisdier het potentieel heeft om stressreacties te temperen bij mensen met depressieve symptomen.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Waar moet je op letten voor je een konijn als huisdier neemt?

Ze versterken het immuunsysteem van het lichaam

Het immuunsysteem versterken
Van jongs af aan leven met huisdieren helpt het immuunsysteem te versterken.

Verschillende onderzoeken hebben ook vastgesteld dat van jongs af aan leven met huisdieren helpt het immuunsysteem te versterken. Daardoor neemt het risico op het ontwikkelen van allergieën en aandoeningen aan de luchtwegen af.

Om dit te bewijzen voerden onderzoekers uit Finland een onderzoek uit met 397 kinderen van de geboorte tot een jaar oud. Het onderzoek bestond uit het volgen van de kinderen en het contact dat ze hadden met dieren. Als resultaat werd vastgesteld dat de kinderen die meer contact hadden met de dieren een sterker immuunsysteem hadden.

Ze kunnen diabeten helpen

Hoewel het ongelooflijk klinkt, kunnen sommige honden mensen helpen die aan diabetes lijden. Er zijn zelfs organisaties zoals Dogs for Diabetics, die zich toeleggen op het trainen van honden om patiënten met dit gezondheidsprobleem te helpen.

In een studie (Engelse link) die in 2016 werd gepubliceerd door het tijdschrift Plos One, bleek dat Kinderen die actief zorgen voor een of meer huisdieren in huis hebben 2,5 keer meer kans op controle over hun bloedglucosewaarden dan kinderen die niet voor een huisdier zorgen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien wil je ook dit artikel lezen:
De voordelen van een huisdier in de familie

Ze verbeteren de levensverwachting

De gezondheidsvoordelen van het bezit van een huisdier
Er zijn aanwijzingen dat hondenbezitters minder sedentair zijn en een lagere bloeddruk, plasmacholesterol en triglyceriden hebben.

Algemeen wordt aangenomen dat huisdierbezit gunstig is voor mensen. Dat is voor een deel van dit voordeel te danken aan de gunstige effecten op het cardiovasculaire risico.

E r zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat hondenbezitters minder sedentair zijn en een lagere bloeddruk, plasmacholesterol en triglyceriden hebben. Daarnaast hebben ze een verminderde reactie op mentale stress, en een betere overleving na een myocardinfarct dan mensen zonder huisdier.

In het algemeen wordt het bezit van huisdieren en in het bijzonder honden in verband gebracht met positieve gezondheidsvoordelen . Dieren geven een gevoel van welzijn aan de persoon, zelfs als hij of zij een slechte tijd doormaakt. Dit soort gevoel verbetert de kwaliteit van het leven en kan het langer verlengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Of, B., & Pets, F. (2009). Human-Animal Bonds II : The Role of Pets in Family. Most. https://doi.org/10.1121/1.3109980
  • Cherniack, E. P., & Cherniack, A. R. (2014). The benefit of pets and animal-assisted therapy to the health of older individuals. Current Gerontology and Geriatrics Research. https://doi.org/10.1155/2014/623203
  • McConnell, A. R., Brown, C. M., Shoda, T. M., Stayton, L. E., & Martin, C. E. (2011). Friends with benefits: On the positive consequences of pet ownership. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/a0024506

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.