Waar moet je op letten voor je een konijn als huisdier neemt?

Deze dieren worden steeds vaker gekozen als huisdieren, dankzij hun aanpassingsvermogen, tederheid en trouw. Bepaalde aspecten van hun verzorging zijn echter belangrijk om te kennen, om ze een waardig en gezond leven te bieden.
Waar moet je op letten voor je een konijn als huisdier neemt?

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Konijnen kunnen uitstekende huisgenoten zijn. Veel mensen adopteren ze echter in de veronderstelling dat de verzorging ervan eenvoudig is en komen uiteindelijk voor verrassingen te staan. Hoewel het geen ingewikkelde diertjes zijn, zijn er toch verschillende bijzonderheden waarmee je rekening moet houden voor je een konijn als huisdier adopteert.

In het algemeen zijn ze aanhankelijk, speels, intelligent, sociaal en passen ze zich gemakkelijk aan. Hoewel ze geen permanente aandacht vragen, is het wel belangrijk om elke dag tijd vrij te maken om ze te verzorgen.

Hoewel het vreemd lijkt, is een konijn als huisdier hebben niet de beste optie voor kleine kinderen, die problemen kunnen veroorzaken door ze slecht te behandelen. Ze hebben ook voldoende ruimte nodig.

Verzorgingstips en behoeften van een tam konijn

Een konijn als huisdier hebben is een prima optie als je een trouwe, hygiënische en veelzijdige metgezel zoekt die zich aan verschillende soorten huizen kan aanpassen. Het is echter een goed idee om zo veel mogelijk informatie in te winnen om er zeker van te zijn dat je het dier een veilig leven kunt bieden.

Er is een grote verscheidenheid aan rassen, naar grootte, en persoonlijkheid. Bij de keuze moet rekening gehouden worden met de ruimte die in huis beschikbaar is, hoe lang het losgelaten kan worden, of je een erf of tuin hebt waar het tijd in kan doorbrengen. Bij grote ruimten kun je kiezen voor grotere rassen, zoals de Californische of Nieuw-Zeelandse.

Voor kleine ruimten zijn andere soorten, zoals de Nederlandse hangoordwerg of de de mini rex meer geschikt. Bovendien is hun gewicht meestal niet meer dan 4 kilo. Een ander aspect om rekening mee te houden is hun levensduur, die varieert van 7 tot 10 jaar.

Konijnen houden er niet van steeds vastgepakt te worden. Zo kunnen ze schichtig worden en later een agressieve houding vormen.

Er is waarschijnlijk enige verwarring op dit punt, want veel ouders besluiten dit huisdier aan hun kinderen te geven omdat ze zo schattig zijn. Ze moeten echter leren hoe ze ze goed moeten vasthouden. De ideale manier is om ze zachtjes en met beide handen vast te houden, de ene op de borst en de andere die de rug van het huisdier vasthoudt. Ze moeten zich stabiel en veilig voelen.

Voeding

Voedsel voor konijnen

Het dieet van deze dieren moet gebaseerd zijn op hooi, gras, of droge luzerne. Het is belangrijk dat ze een constante voorraad van dit voedsel hebben, dat gecombineerd kan worden met dagelijks een of twee kopjes groenten. Bladgroenten zoals snijbiet, sla en selderij zijn ideaal.

Je kunt ook kleine porties appels, peren of wortels toevoegen, en een paar gram (een ons of zo) speciaal konijnenvoer. Deze kleine dieren hebben een vezelrijk dieet nodig en een totale hoeveelheid voer per dag die varieert van 2 tot 8 gram.

Hygiëne

Een konijn als huisdier hebben brengt niet al te veel hygiënische problemen met zich mee. In het algemeen zijn ze een schone soort.

Ze besteden veel tijd aan zelfverzorging omdat ze liever hygiënisch zijn. Het is raadzaam hun ruimte op dezelfde manier te onderhouden, door dagelijks schoonmaken en ontsmetten toe te passen in het hok of de doos. Deze maatregelen voorkomen ook dat ze mijten oplopen.

Anderzijds moet je bereid zijn hun vacht voortdurend schoon te maken, want ze vernieuwen hun vacht vaak. Sommige rassen hebben vaak langer haar. Er zijn aangepaste borstels, of je bezoekt een dierenkapper. Het is niet nodig ze regelmatig in bad te doen, maar je moet wel hun klauwen controleren.

Kijk ook eens naar dit artikel:
De oorzaken en symptomen van tularemie

De voordelen van een konijn als huisdier

De algemene verzorgingsbehoeften kennende, brengt het kiezen van deze diersoort als gezelschapsdier verschillende voordelen met zich mee die ze uniek en heel anders maken dan andere huisdiersoorten.

Gezelschap

Het zijn heel gezellige dieren, die van menselijk gezelschap genieten. Hoe meer ze van jongs af aan aan mensen worden blootgesteld, hoe vertrouwder en aanhankelijker ze als volwassen dieren zullen zijn.

Relatie met kinderen

Konijnen hebben een broze botstructuur. Altijd met toezicht van volwassenen en uitputtende lessen over hoe ze te behandelen en te hanteren, is het mogelijk een speciale aanhankelijke band tussen kinderen en dieren te scheppen. Het is van essentieel belang ze voorzichtig op te voeden, ze met beide handen steun te geven en ze op je schoot te steunen.

Aanpassing

Konijnen passen zich gemakkelijk aan de ruimte die ze krijgen, zowel in een grote als in een kleine omgeving. Ze moeten echter wel voldoende ruimte hebben om te verkennen, te rennen, te bewegen en zich vrij te voelen.

Persoonlijkheid

Konijnen hebben de neiging een sterke persoonlijkheid te hebben die hen kenmerkt, wat ook uitingen via hun lichaamstaal inhoudt. Met doorzettingsvermogen is het mogelijk ze te trainen, en ze kunnen gewoonten, routines en zelfs enkele kunstjes leren.

Netheid

Als ze een geschikte ruimte hebben, zoals een kattenbak of een hoekje van hun hok, zullen ze snel leren daar hun behoefte te doen. Ze hebben geen sterke lichaamsgeur, maar hun urine wel, dus het is belangrijk de ruimte regelmatig te ontsmetten.

Eenzaamheid

Het zijn gezellige dieren die behoefte hebben aan contact met mensen of andere konijnen, maar ze genieten ook tot op zekere hoogte van alleen zijn. Als ze langer dan twee uur alleen gelaten worden, is het belangrijk dat ze speelgoed en activiteiten hebben om ze bezig te houden.

Nadelen van een konijn als huisdier

Natuurlijk brengt het hebben van een konijn als huisdier ook enkele nadelen met zich mee, zoals het financiële aspect. Je moet er een budget voor over hebben, hoewel het niet zo duur is als het hebben van veel andere dieren.

Het belangrijkste is dat je rekening houdt met voedsel, hygiëne en speelelementen, en dierenartsconsulten. Anderzijds zijn er enkele dure rassen, al is het aan te raden ze uit een opvangcentrum te adopteren. Hiernder noemen we een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden.

  • Rommel. Wees voorbereid op het opruimen van rommel, kruimels en voedsel dat achtergelaten kan zijn.
  • Kauwers. Van nature hebben ze deze eigenschap. Ze zijn gewend op allerlei materialen te kauwen, zoals stof, plastic, of kabels.
  • Honden en katten. In het algemeen hebben ze geen beste relatie met honden en katten, die hen als prooi of speelgoed zien. Als ze elkaar echter van jongs af aan kennen, kunnen ze een goede band vormen.
  • Nachtleven. Het zijn schemeractieve dieren, wat betekent dat ze het meest actief zijn bij de dageraad en zonsondergang.

Je huis voorbereiden om een konijn als huisdier te hebben

Een meisje met een konijn

Kinderen kunnen konijnen als huisdier hebben, maar ze moeten onder toezicht van een volwassene staan bij de behandeling die ze het dier zullen geven.

Het belangrijkste is dat je ze een behoorlijke ruimte biedt om in te leven. Vermijd zo mogelijk kooien. In het geval van konijnenhokken moeten deze een open ruimte hebben die vier keer zo groot is als het dier en een andere gesloten, droge en donkere plaats waar ze kunnen rusten. Het ideale materiaal voor het hok is hout. Het moet een permanente ondergrond van hooi hebben.

Men moet rekening houden met de aard van het konijn – ze houden ervan hun omgeving vrij te verkennen. Daarom geldt: hoe meer ruimte ze hebben, hoe beter de kwaliteit van hun leven. In het algemeen hebben ze 4 of 5 uur per dag nodig om uit een hok of afgesloten ruimte te zijn en te kunnen bewegen.

Een ander fundamenteel aspect is het buiten bereik laten van elementen die ze kunnen bijten en die hun gezondheid zouden kunnen schaden, zoals kabels. Dit kan inhouden dat sommige ruimten in huis opnieuw ingericht moeten worden.

Graven is een andere activiteit waar ze veel plezier aan beleven, dus pas op met tapijten. Ze moeten geen toegang hebben tot kamerplanten, want ze hebben de neiging erin bijten. Sommige soorten, zoals tulpen, kunnen hun gezondheid aantasten.

Veterinair

Het is belangrijk het konijn mee te nemen naar een eerste consult en daarna eventuele specifieke aanwijzingen van de dierenarts op te volgen. Hoewel ze geen frequente afspraken nodig hebben, moeten ze toch om de zes maanden gecontroleerd worden. Als ze zes maanden oud zijn, kunnen ze een vaccin krijgen dat ze tegen veelvoorkomende ziekten beschermt.

De aspecten die je regelmatig moet controleren zijn de toestand van de huid, de oren, en de mond, waar een overgroei van tanden kan voorkomen. Konijnen hebben de neiging voortdurend in ontwikkeling te zijn; daarom moeten ze voortdurend bijten. Om ze dit te laten doen zijn er allerlei speeltjes en accessoires.

Als er afwijkingen zijn, zoals afscheiding, tranende ogen, vloeibare ontlasting, of een verminderde eetlust, moet je je dierenarts raadplegen. Het is aan te bevelen ze te castreren als ze geslachtsrijp zijn, dat wil zeggen tussen 4 en 6 maanden.

Een konijn als huisdier hebben in een warm klimaat

Een belangrijk aspect is dat je bepaalde maatregelen neemt om te voorkomen dat het konijn lijdt als de omgeving boven de 30 graden Celsius komt. Het is fundamenteel dat ze bij hoge temperaturen niet aan de zon worden blootgesteld. Anderzijds moeten ze, als ze in het hok zitten, in de schaduw gehouden worden – koel en geïsoleerd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ponce de León, Raquel, Guzmán, Gladys, Quesada, Maria E.,  Crecimiento y eficiencia alimentaria de cuatro razas de conejos. Revista Cubana de Ciencia Agrícola [Internet]. 2002;36(1):7-14. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193018091002
  • Villa R., Rigoberto, and Jaime Hurtado V. “Evaluación Nutricional de Diferentes Ensilajes Para Alimentar Conejos.” Revista de Ciencias Agrícolas 33.2 (2016): 76. Disponible en: https://doi.org/10.22267/rcia.163302.54
  • Nieves Duilio, Terán Omar, Vivas Mayra, Arciniegas Gloria, González Carlos, Ly Julio. Comportamiento productivo de conejos alimentados con dietas basadas en follajes tropicales. Rev. Cient. (Maracaibo)  [Internet]. 2009  Mar [citado  2021  Sep  21] ;  19( 2 ): 173-180. Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0798-22592009000200011&lng=es
  • del Toro, Maidelys Iser, Martínez Aguilar, Y., Valdivié Navarro, M., Sánchez Chipres, D., Rosales Cortés, M.,  Comportamiento  productivo  y  características  de  la  canal  de conejos  alimentados  con  harina  de  Agave  tequilana. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria [Internet]. 2016;17(10):1-12. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=63647454008
  • López Sánchez, Marina, and Isidro Sierra Alfranca. “Razas y Poblaciones Autóctonas de Conejos Domésticos.” Archivos de Zootecnia 47.178 (1998): 467–471. Disponible en: https://redib.org/Record/oai_articulo1183867-stress-domestic-rabbits-a-review

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.