Sappen om het immuunsysteem te versterken

Het is mogelijk om het immuunsysteem op een natuurlijke en lekkere manier te versterken. Hier zijn enkele geweldige sappen voor jou.
Sappen om het immuunsysteem te versterken
Maria Patricia Pinero Corredor

Beoordeeld en goedgekeurd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 23 februari, 2023

Het versterken van het immuunsysteem is heel belangrijk, want als het niet in goede conditie is, is de kans veel groter dat we ziek worden. We zouden kunnen zeggen dat dit systeem is als een leger dat klaarstaat om ons lichaam te verdedigen tegen vijanden, die niets anders zijn dan ziekten van welke oorsprong dan ook.

Het verhogen van de afweer voorkomt ziekten

Als onze afweer hoog is, is ons lichaam in staat zich te verdedigen en elke bedreiging aan te vallen, of het nu een virus of een bacterie is. Als het op enigerlei wijze verzwakt is, kunnen ziekteverwekkers zonder enig probleem of obstakel het lichaam binnendringen.

Het immuunsysteem identificeert en vernietigt deze agressors, herkent ze en onthoudt ze als ze opnieuw willen binnendringen. Het vecht tegen elk element dat schadelijk is voor de gezondheid dankzij lymfocyten (d.w.z. witte bloedcellen) en antilichamen (eiwitmoleculen of immunoglobuline).

Dit is niet het enige doel van onze afweer, het voorkomt ook vroegtijdige veroudering en vooral de gevolgen daarvan bij mensen.

Veel factoren kunnen het immuunsysteem verzwakken, waaronder de volgende:

  • Emotionele toestanden
  • HIV/AIDS
  • Kanker
  • Tekort aan voedingsstoffen
  • Inflammatoire darmziekten
  • Medische ingrepen (medicijnen, operaties, behandelingen, enz.).

Sappen om het immuunsysteem te versterken

Het is mogelijk om het immuunsysteem op een natuurlijke en lekkere manier te versterken. Hier zijn enkele geweldige sappen.

Aardbeien-, sinaasappel- en guavesap

Deze vruchten hebben een grote hoeveelheid vitamine C en verhogen de afweer van het lichaam, wat door verschillende onderzoeken is bevestigd. Je hebt een half kopje aardbeien, 1 guave en 2 sinaasappels nodig. Was en hak de eerste twee en pers de sinaasappels uit. Doe alles in een blender en meng goed. Drink één glas per dag op een lege maag, in de ochtend.

Bessen-, spinazie- en sinaasappelsap

Sappen om het immuunsysteem te versterken

De ingrediënten voor dit recept zijn 2 handenvol krenten, 6 spinaziebladeren en twee sinaasappels. Was de krenten en verwijder de steeltjes. Schil de sinaasappel en snijd hem in stukjes. Was de spinazie goed. Doe alles samen in de blender en drink een glas per dag, vooral ‘s ochtends.

Abrikozen-, sinaasappel- en druivensap

Voor dit recept heb je 1 granaatappel, 4 abrikozen, een halve citroen, 1 sinaasappel, een half kopje ananas, een kopje druiven en een half glas ijssnippers nodig. Was alle vruchten en verwijder van elk de pitjes .

Hak ze fijn om ze klaar te maken voor de blender. Blend alles tot het glad is. Voeg het ijs toe en blijf nog een paar minuten blenden. Drink elke dag.

Bessen-, citroen- en appelsap

Je hebt een handvol krenten, 1 citroen en 3 appels nodig. Was alle ingrediënten, halveer de citroen, hak de appels fijn en doe alles in een blenderglas met een kopje water. Drink het sap eenmaal per dag.

Je kunt de hoeveelheid die je drinkt verdubbelen in de winter of in periodes van seizoenswisseling. Zo kun je het immuunsysteem versterken als preventieve actie bij guurder weer.

Citrussap

Sinaasappelsap

De ingrediënten zijn 3 guaves, het sap van drie sinaasappels, drie mandarijnen, 2 limoenen en een citroen en een eetlepel honing. Maak het sap met een extractor en giet het in de blender, waar de honing wordt toegevoegd. Serveer in een glas en drink vers gemaakt, op een lege maag.

Pompoen- en wortelsap

Je hebt een plak pompoen en een grote wortel nodig. Was en hak beide, doe ze afzonderlijk in de sapcentrifuge en verwerk ze telkens met water. Meng met een lepel en drink het hele jaar door één glas per dag, behalve in de winter, dan moet je er twee drinken (‘s morgens en ‘s avonds).

Groene druiven- en rozijnensap

Je hebt 8 grote druiven en 2 eetlepels rozijnen nodig. Verwijder de pitten en was ze goed. Doe alles in een blender en voeg een glas water toe. Blend een paar minuten. Drink een keer per dag of verdeel over twee dagelijkse innames.

Knoflook, gember en peterseliesap

Je hebt twee teentjes knoflook nodig, een klein schijfje gember, een handvol peterselie, een groene appel en 3 wortels. Pureer de eerste drie ingrediënten en voeg dan de appel en wortels toe. Je kunt een beetje water toevoegen. Drink elke dag, binnen 20 minuten na de bereiding.

Sinaasappel-, grapefruit- en aardbeiensap

.

Sapje

Je hebt een sinaasappel, een grapefruit, een kopje aardbeien (of bosbessen) en ¼ gesneden ananas nodig. Was, schil, verwijder de pitten en snijd alle ingrediënten in stukjes. Doe in de sapcentrifuge of blender. Je kunt een beetje citroensap of honing toevoegen.

Appel, sla en sesamsap

Je hebt 6 blaadjes sla, 3 appels en twee eetlepels sesamzaad nodig. Was en hak de sla, de appels gaan goed gewassen en met schil. Doe alle ingrediënten in de blender en drink vers gemaakt.

Amandel-, zonnebloem- en mangosap

De ingrediënten zijn 2 mango’s, 3 kiwi’s, 2 appels, 1 eetlepel zonnebloempitten en 4 gepelde amandelen. Schil en snijd de vruchten, voeg de pitten toe en maak er een sap van. Zet drie uur in de koelkast. Drink goed gekoeld.

Sinaasappel- en ananassap

Je hebt het sap nodig van drie sinaasappels en drie schijven ananas zonder de schil. Maak daarmee een sap in een keukenmachine of blender en drink het koud (je kunt er ijs of koud water aan toevoegen).

Zoals je ziet zijn er veel manieren om het immuunsysteem op zo’n natuurlijke en lekkere manier te versterken met fruit en wat groenten. Probeer ze eens!

Afbeeldingen met dank aan Bertholf, Andreas Kambanis, Yuri Samoilov en Breville USA.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.