Eenzaamheid is prettig wanneer je het zoekt

We hebben al vele malen gehoord dat de mens van nature een sociaal wezen is. Daarom vallen mensen die op zoek zijn naar eenzaamheid op.
Eenzaamheid is prettig wanneer je het zoekt

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Mensen die op zoek zijn naar eenzaamheid vallen op. Gezien het feit dat het als onvriendelijk wordt gezien, is er een mythologie ontstaan die ons ervan weerhoudt om het te zien als een instrument met een enorm potentieel voor persoonlijke ontwikkeling.

Het is echter een feit dat er, zoals alles, voor- en nadelen verbonden zijn aan alleen leven. Om deze reden zullen we de fundamentele aspecten analyseren. Ook zullen we diepgaand nadenken over de vraag of eenzaamheid, wanneer deze wordt gezocht, werkelijk aangenaam en heilzaam is voor de mens.

De voordelen van eenzaamheid

Ondanks het sociale stigma dat met alleen zijn wordt geassocieerd, biedt het veel voordelen. Hier zullen we hieronder op ingaan.

Vrijheid en autonomie

Vrijheid

Vaak hebben we veel verplichtingen vanwege de verbintenissen die we in ons leven aangaan, vooral met onze partner en familie. Het opvoeden van kinderen is één van de meest veeleisende en uitputtende van deze verbintenissen. Eenzaamheid brengt dus een grote verandering met zich mee.

Het kan zijn dat de persoon altijd alleen heeft geleefd of dat hij of zij dingen heeft meegemaakt. Hierbij kan je denken aan:

  • zijn of haar kinderen die het nest verlaten
  • echtscheiding
  • het overlijden van een echtgenoot of van familieleden

Misschien zijn er dingen die ze niet konden doen, omdat ze toegewijd waren aan hun familieverplichtingen. Dit omvat ook het leven in de ruimte die ze wensen. Alleen zijn, al dan niet gezocht, biedt echter een gouden kans om alles te bereiken wat we in de wacht moesten zetten.

De realiteit is dat een leven in eenzaamheid je de absolute verantwoordelijkheid geeft over de beslissingen die je tijdens alle omstandigheden neemt. Als gevolg daarvan kan het bevredigend zijn om te kunnen doen wat je wilt wanneer je dat maar wilt.

Alleen wonen geeft je een ervaring van persoonlijke groei die zeer verrijkend is en die gezondere en meer bevredigende sociale relaties aanmoedigt.

Beschikbare tijd

Wanneer men op zoek is naar eenzaamheid, dan betekent dit dat men vrij kan nemen van het samenleven met andere mensen. Deze sociale verplichtingen laten soms geen tijd over voor persoonlijke bezigheden.

Ze hebben onze vrije tijd altijd bepaald. Als we echter tijd alleen doorbrengen, zal de extra vrije tijd ons in staat stellen om dingen te doen die voorheen niet mogelijk waren en zelfs nog meer.

Jezelf kennen en ontdekken

Jezelf ontdekken

Er is geen betere manier om jezelf te leren kennen dan om wat tijd alleen door te brengen met alleen je gedachten. Als je alleen met jezelf bent, dan zijn er geen excuses om de onuitputtelijke taak van het leren over jezelf en het leren kennen van je geest te vermijden. Het is de kans om je karakter en identiteit te versterken of om veranderingen en verbeteringen aan te brengen.

Het vinden of versterken van je spiritualiteit

Wanneer je op een spirituele reis bent is eenzaamheid meestal een zeer goede bondgenoot, ongeacht wat je geloof is. Door in eenzaamheid te leven, kan de persoon zich uitsluitend en rustig op deze taak richten en zijn of haar overtuigingen echt ontdekken.

Kwalitatieve persoonlijke interacties

Wanneer je alleen woont, waardeer en profiteer je meer van je sociale relaties. De momenten die je deelt met vrienden en familie hebben meer kwaliteit dan frequentie.

In vrede leven

In vrede leven

Stilte kan vrede brengen. De ontspanning die men voelt als men geen gezelschap of druk heeft, komt voort uit deze rust. In deze gesteldheid leer je echt de waarde van stilte. Er zijn echter ook personen die de stilte vullen met de geluiden waar ze van genieten, zoals muziek. Dit geeft hen vervolgens een gevoel van welzijn.

Genieten van de geneugten van het leven

Gelukkig

Samenwonen met anderen is ongetwijfeld prettig. Leven in eenzaamheid biedt echter de mogelijkheid om je met passie te wijden aan de activiteiten die je echt leuk vindt.

De nadelen van eenzaamheid

Er zijn veel vooroordelen over het thema eenzaamheid. De vermeende nadelen zijn echter niet inherent aan de eenzaamheid zelf, en nog minder als het vrijwillig is.

Ongewenste eenzaamheid of wanneer het veroorzaakt wordt door moeilijke omstandigheden in het leven, is wat meestal ongemak veroorzaakt. In deze gevallen moeten we op zoek gaan naar maatregelen om depressie en verdriet te bestrijden.

Angst, isolement en verveling kunnen zich voordoen, wat mogelijk een laag zelfbeeld als oorsprong heeft. In deze gevallen kan het nodig zijn om hulp in te schakelen, bijvoorbeeld:

  • psychologische hulp
  • familieleden
  • vrienden

Het volgen van een gezond dieet en het hebben van een bewegingsroutine heeft altijd invloed op je welzijn. Hetzelfde geldt voor deelnemen aan groepen die vergelijkbare interesses hebben. Vergeet niet dat je je geluk in je eigen handen hebt.

We hebben allemaal de grote verantwoordelijkheid om voor onszelf te zorgen en onze eigen fysieke en psychische gezondheid te behouden.

Aanbevelingen om alleen te leven

Alleen leven

Het is essentieel dat vrijwillige eenzaamheid een aangename ervaring is. Er is immers geen reden om ten prooi te vallen aan afschuwelijke vergelijkingen of de gemakkelijke associatie tussen eenzaamheid en verdriet die nog steeds bestaat in de samenleving.

Vergeet niet dat de ‘nood’ die sommige personen hebben om een nieuwe partner na een breuk te vinden, NOOIT gezond is. Het is het beste om te leren om eerst zelf gelukkig te zijn, in plaats van te doen alsof je gelukkig samenleeft met een andere persoon.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.