Vergeet je pijn om opnieuw te beginnen

Blijf niet hangen in verdrietige of negatieve gedachten, omdat dit je niet zal toestaan om naar je doelen toe te werken en het zal je gezondheid beïnvloeden. Probeer je pijn te overwinnen met een positieve instelling.
Vergeet je pijn om opnieuw te beginnen

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het leven zit vol emoties en helaas ook pijn. Er zijn momenten die je kunnen overweldigen en verlammen, maar je moet je pijn vergeten om echt opnieuw te beginnen.

De emoties die ermee verbonden zijn, zijn angst en verdriet. Emotie is een psycho-fysiologische reactie op een gebeurtenis die een individu ervaart. Mensen zijn immers emotionele wezens en we ervaren elke dag emotionele veranderingen.

Pijn genereert fysiologische, cognitieve en gedragsveranderingen die gemoedstoestanden van angst en depressie kunnen genereren. Als je vast komt te zitten in je pijn, verandert je humeur. Dus als je in een depressieve bui bent, dan zal alles om je heen zorgen voor emoties zoals:

  • verdriet
  • nostalgie
  • depressie

Er zijn emotionele situaties zoals het verlies van een familielid, ziekten, financiële crises of andere gebeurtenissen die pijn kunnen veroorzaken. Zoals elke emotie, moet je je pijn en verdriet voelen, maar het niet overwinnen van die pijn kan emotionele instabiliteit en depressie veroorzaken.

Er zijn hulpmiddelen om deze emotie te overwinnen, zoals emotionele intelligentie. Het bestaat uit een reeks emotionele vaardigheden om de fundamentele fysiologische functies te beheersen, zoals perceptie en aandacht voor onze fysiologische of expressieve toestanden.

De emotionele vaardigheden omvatten:

  • Het waarnemen, nauwkeurig beoordelen en uiten van emoties.
  • Het genereren van gevoelens die het denken vergemakkelijken.
  • Inzicht in emoties en emotionele zelfkennis.
  • Regelen van emoties om emotionele en intellectuele groei te bevorderen.

Als je controle hebt over je emoties, dan kun je doorgaan en alles loslaten.

Als je je in een echt trieste situatie bevindt, dan leggen we in dit artikel uit hoe je je pijn kunt vergeten om opnieuw te beginnen.

Bekijk je emoties van dichtbij en voel ze

verdrietige vrouw staart uit het raam
Een situatie kan verschillende reacties genereren en de emoties bepalen hoe je handelt. Als je pijn voelt, dan is het eerste wat je moet doen, identificeren wat je beïnvloedt en jezelf toestemming geven om de emotie te accepteren.

Soms kun je je emoties opkroppen en niet huilen. Je kunt ook gaan schreeuwen of je gevoelens niet uiten vanwege angst. Dit is echter ongunstig, want als je jezelf de emoties niet laat voelen, dan kun je in een depressie vervallen.

Voel de emoties, krop ze niet op!

Oefen geen druk uit en veroordeel jezelf niet omdat je je op een bepaalde manier voelt. Je moet begrijpen dat dit een tijdelijke situatie is die een deel van het leven is.

We hebben geen controle over externe situaties en er zijn situaties die ons kunnen beïnvloeden, omdat we niet perfect zijn. Je moet echter begrijpen dat de pijn niet een leven lang duurt.

Vergeet je pijn en vertrouw op je sociale omgeving

Maak jezelf niet het slachtoffer. Als je echt opnieuw wilt beginnen dan wordt het, nadat je de pijn hebt gevoeld, tijd om de pijn te vergeten.

We zijn allemaal kwetsbaar voor situaties die ons uitdagen en ons naar ons breekpunt brengen. Je bent niet de enige die momenteel met verdriet en angst leeft. Daarom moet je je emoties onder ogen zien en de wilskracht hebben om je pijn te overwinnen.

De pijn kan je je eenzaam laten voelen en misschien heb je het gevoel dat de wereld je de rug heeft toegekeerd. Je bent echter niet de enige. Vertrouw om je pijn te overwinnen op: 

  • je familie
  • vrienden
  • partner

Ze zullen je steunen. Bovendien zal het hebben van gesprekken met hen je afleiden.

Laat je troosten door je sociale omgeving door tijd met ze door te brengen en van het moment te genieten. Gooi het er allemaal uit, maar probeer anderen niet te veel te belasten met je problemen, omdat je niet weet wat de persoon die naar je luistert misschien zelf wel voelt.

Maak je geest leeg met ontspannende activiteiten

man omhelst kinderen
Ga wandelen, sporten, reizen of doe een activiteit die je leuk vindt. Dit zal je helpen je pijn te vergeten. Je geest bezig houden is het beste wat je kunt doen om verdriet te overwinnen.

Bepaal waardoor je je goed gaat voelen en doe het gewoon!

Laat je angst je niet verlammen. Je welzijn is van jou afhankelijk, dus geniet van de kleine momenten die het leven je geeft.

Opnieuw beginnen met een nieuw levensplan

Het vergeten van de pijn is een persoonlijke beslissing, dus het is aan jou om het te overwinnen en moedig met de situatie om te gaan. Op deze manier zul je in staat zijn om je doelen te heroverwegen en naar je dromen toe te werken. Laat de pijn je niet breken of afwijken van je doelen.

In het begin is het in een pijnlijke situatie moeilijk om je leven weer op het goede spoor te zetten, maar het leven gaat door en je moet verder gaan. Als je valt, sta je gewoon weer op en blijf je vooruit gaan.

Leven in een toestand van constante pijn zal je depressief maken en kan je mentale en fysieke gezondheid schaden. Een staat van depressie en angst kan een psychische aandoening worden. Bovendien kun je je emoties somatiseren. Dit kan invloed hebben op je lichamelijke gezondheid.

Vergeet je pijn om opnieuw te beginnen. Leef je leven en wees gelukkig! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.