Hoe ontdek je jezelf opnieuw na een scheiding

In plaats van een scheiding te zien als een tragedie zou je het moeten zien als een kans om als persoon te groeien en om tijd aan jezelf te besteden.
Hoe ontdek je jezelf opnieuw na een scheiding

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je middenin een scheiding zit of als je in de fase na de scheiding zit, heb je je misschien verloren gevoeld. Misschien weet je niet echt waar je naartoe moet. Dit gevoel is echter heel normaal. Dit komt omdat je jezlef weer opnieuw moet ontdekken na de relatiebreuk. 

Als je met iemand samenleeft of heel veel tijd met iemand doorbrengt, is je leven niet hetzelfde als wanneer je alleen zou zijn.

Misschien zijn bijvoorbeeld je schema’s, activiteiten en hobby’s allemaal veranderd om alles met het leven met je partner in te passen. Je deelt zelfs je vermaak en vrienden.

Maar, als er ineens een scheiding voor de deur staat, dan voel je je plotseling leeg. Misschien weet je niet meer wie je bent of wat je wilt als het uit is.

De kans is groot dat je niet aan jezelf gedacht hebt. Je denkt als een paar en nu moet je jezelf weer vinden.

Jezelf na de scheiding ontdekken is een fantastische ervaring

Ontdek jezelf na een scheiding

Het kan zijn dat het ontdekken van jezelf na de scheiding je verschrikkelijk lijkt. Je voelt je zo verloren en je hebt pijn dat je de hoop verliest. Of je verliest ook het verlangen om weer gelukkig te worden.

Echter, de relatie die voorbij is was een relatie die niks anders deed dan je verrijken. En je moet het zien als een kans om verder te gaan en jezelf als persoon te verbeteren.

Ontdekken wie je bent na een relatiebreuk is best goed. Je ziet een heleboel dingen die je hebt opgegeven, dingen die je niet meer hebt gedaan omdat je er geen tijd voor had. Dit omdat je al je tijd aan je partner gaf.

Dus nu is het de tijd om die tennislessen te nemen die je altijd leuk vond. Of je kunt die wandelingen gaan maken waardoor je je altijd zo vrij voelde.

Wie heb je aan de kant gezet?

Ook ontdek je na een scheiding alle belangrijke mensen in je leven die je aan de kant had gezet. Denk bijvoorbeeld aan je vrienden.

Je denkt dat je niemand hebt om mee uit te gaan of om plannen mee te maken. Dit komt omdat je al een tijd geleden je partner verkoos boven je vrienden.

Een breuk en de daaruit voortvloeiende zelfontdekking helpen je om de relaties die je hebt laten verwateren weer te waarderen. Je hebt je vrienden laten gaan vanwege de waanzin van liefde. Maar het leren waarderen van deze relaties zal ervoor zorgen dat dit in de toekomst niet weer gebeurd.

Onthoud dat vrienden, zolang je aandacht aan ze besteed, er altijd voor je zullen zijn. Ze zullen je steunen en respecteren. En ze zullen je niet beoordelen. In plaats daarvan zullen ze je accepteren zoals je bent met je fouten en goede eigenschappen.

Het leven blijft doorgaan

Het leven gaat door na een scheiding

Het is normaal dat je pijn en schuld voelt omdat je mooie relatie tot een einde is gekomen. Deze pijn na de breuk zal voorbij gaan. Het leven zal doorgaan en vanwege het lijden dat rouw met zich meebrengt moet je er gewoon overheen.

Je moet je niet verdrietig of schuldig voelen omdat deze relatie niet werkte. Ook moet je je geen slachtoffer gaan voelen.

Je zult zien dat het leven na de breuk gewoon doorgaat. En je zult zien dat relaties eindigen, iets dat heel normaal is.

Het gevoel dat alles voorbij is, dat je niemand anders zult vinden en dat je niet meer gelukkig zult zijn, is normaal. De veiligheid die je partner je gaf is er niet meer. In plaats daarvan is er alleen plaats voor een grote eenzaamheid.

Voel je eenzaamheid?

Deze eenzaamheid beangstigt je en je probeert het te vermijden. Echter, als je deze eenzaamheid op de juiste manier benaderd leer je jezelf juist beter kennen. Het zal je helpen beter je pad te volgen.

  • Wat deed je hiervoor met je partner? In de meeste gevallen hoef je deze dingen niet op te geven. Je kunt er alleen of met vrienden van blijven genieten.
  • Wat vond je leuk of niet leuk om met je partner te doen? Dit is het moment om de dingen te doen die je vervullen en je ongelofelijk gelukkig maken.
  • Heb je iets geleerd van deze relatie? Analyseer wat er is gebeurd, de fouten, successen, en wat je ervan hebt geleerd. Op deze manier kun je het toepassen op je toekomstige relaties.
  • Ben je bang om alleen te zijn? Omarm het! Misschien heb je nog nooit het lef gehad om alleen te zijn en is dit een geweldige kans. Er is geen betere manier om jezelf te ontdekken.

Jezelf ontdekken na een breuk is echt goed maar het is niet makkelijk. Vaak is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen om je door dit proces heen te helpen.

Vraag om hulp bij een scheiding

Ontdek wat jou voldoening geeft, wees bewust van wat je gelukkig maakt zonder dat er iemand aan je zijde staat. Je moet je ook realiseren wie de mensen zijn die je aan de kant hebt gezet toen je een relatie had.

Het leven na een scheiding is geen ramp. Het is een kans om te groeien! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.