5 vragen om de weg te vinden als je je verloren voelt

Heb je het gevoel dat je verdwaald bent in het doolhof van het leven? Het is belangrijk om te weten welke dingen je bereid bent om op te geven. Ook moet je weten wat je nodig hebt om je weg te vervolgen. Weet de prijs die je wilt betalen voor je dromen.
5 vragen om de weg te vinden als je je verloren voelt

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoe zou je nu je welbevinden inschatten? Als je dit artikel leest, ben je misschien in de war en voel je je verloren. Of misschien was dit pas geleden het geval.

Allereerst: maak je geen zorgen. Het is niet zo zeldzaam als jij misschien denkt. We hebben allemaal momenten meegemaakt waarin het moeilijk was om onze weg te vinden. Dit gebeurt ook als je de meest fantastische familie hebt, en zelfs als je de beste vrienden of je droombaan hebt.

Als je je verloren voelt, is het eerste dat je je moet realiseren dat dit eigenlijk een positief iets is. Misschien is dit een goed moment om even te stoppen en ervan te genieten. Je moet er rekening mee houden dat je misschien de belangrijkste persoon in je leven vergeten bent: jijzelf.

Beantwoord onderstaande vragen als je je verloren voelt. Ze zullen je helpen om de weg te vinden om weer verder te gaan.

5 vragen om de weg te vinden als je je verloren voelt

1. Hoe kan ik mijn leven beter maken en vandaag meer lol hebben?

Ballonnen op het strand

Soms voelen we ons verloren  omdat we vast komen te zitten in al onze verantwoordelijkheden en wat anderen van ons verwachten. Dit is geen slechte zaak, maar je moet niet vergeten dat je ook blijdschap en plezier in je leven moet hebben.

Het is toegestaan om je een beetje zorgen te maken over alles waarover jij de controle hebt om het te veranderen. Maar voordat je dat doet, moet je eerst iets anders doen. Zorg ervoor dat je blijdschap en plezier aan je dagelijks leven toevoegt. Je zult verbaasd zijn over de resultaten en welk gevoel je dat geeft.

Je mogelijkheden zijn oneindig, maar onthoud dat het om de kleine dingen in het leven gaat. Die kleine dingen die er echt toe doen en die bijdragen aan je stemming.

Het kan zo gemakkelijk zijn als wat tijd reserveren voor je favoriete hobby. Of  naar muziek luisteren of elke dag een goede grap vertellen.

2. Wat ben ik bereid te doen om mijn dromen te volgen?

Twijfelende vrouw

Als je je verloren voelt, kan dat komen omdat je te hard werkt aan een project of een droom. Misschien heb je er zelfs al over nagedacht om op te geven.

Voordat je dit doet, is het belangrijk om even te stoppen en na te denken. Wat gaat er gebeuren als je daadwerkelijk opgeeft?

We zeggen niet dat je nooit een doel op moet geven. In tegendeel. Het is goed om het je te realiseren als je iets niet echt wilt, maar je moet je wel realiseren wat het voor jou betekent om je droom op te geven. 

Denk lang en hard na over wat je over hebt om je droom te bereiken. Soms levert het alleen stress op, maar op andere momenten kan het je relaties en je werk beïnvloeden. Is dat het echt waard?

Niemand anders dan jij kan dit beslissen, maar het is wel belangrijk om te weten wat de consequenties hiervan zijn. Je moet bepalen of dat het je echt waard is.

3. Wat ben ik bereid om te betalen voor het doorgaan om mijn droom te bereiken?

Deze vraag ligt in het verlengde van de vorige vraag. Het moet altijd een van de eerste vragen zijn die je jezelf stelt als je je verloren voelt.

Soms betekent het volgen van je droom meer stress en vermoeidheid. Het kan ook betekenen dat je moeilijke beslissingen moet nemen die je niet wilt nemen.

In deze gevallen is het een goed idee om de voors en tegens van stoppen en doorgaan tegen elkaar af te wegen.

Probeer zo objectief mogelijk te zijn als je dit analyseert. En bedenk ook hoe jouw beslissing je vrienden, familie en de mensen om je heen beïnvloedt.

Realiseer je tot slot dat het jouw beslissing is. Wees je goed bewust van de implicaties. Dan is het makkelijker om een besluit te nemen. Dit vereist veel reflectie. Dat betekent dat je geduldig en kalm gedurende het gehele proces moet zijn.

4. Wat kan ik doen om een beter mens te zijn?

Het kan zijn dat je je verloren voelt omdat je acties en je waarden niet overeenkomen. Misschien heb je jezelf voor de gek gehouden om bepaalde beslissingen te nemen of je hebt jezelf gedwongen om op een bepaalde manier te handelen om ergens niet bij betrokken te raken.

Het kan ook zijn dat je helemaal voor je doelen bent gegaan en al het andere volledig vergeten bent.

Is dit het geval, denk dan eens even na wat je kunt doen om een beter mens te zijn. Hoe kun je je sterke punten en je passies gebruiken om de wereld een beetje beter te maken? Je zult verbaasd zijn om te zien hoe bevredigend het is om een beter mens te worden en anderen meer te helpen.

5. Hoe kijk ik naar mezelf?

Vrouw voor spiegel

Misschien ook interessant:
Legenestsyndroom: eenzaamheid in je huis

Als je je verloren voelt, kan het antwoord op deze vraag erg complex zijn. Dat geldt ook voor als je in de war bent of als je niet weet wat je moet doen.

Vergeet even hoe je je voelt en wat je moet doen. Denk ook even niet aan de mening van anderen. Als je jezelf deze vraag stelt, moet je je alleen op jezelf richten. Ben je trots op wat je doet? Denk je dat je iets teruggeeft aan de mensen om je heen?

Soms weet je diep van binnen hoe het zit. Je voelt dat je niet goed bezig bent in je leven. Als dit gebeurt, ga je de resultaten betreuren. Dit komt vaak doordat je jezelf voor de gek hebt weten te houden.

Met deze vijf vragen in je hoofd is het gemakkelijker om de weg die je moet volgen te vinden. Dat weten we zeker. Je moet alleen geduldig zijn. Ook al lijken het gemakkelijke vragen, ze dwingen je om heel goed naar jezelf te kijken. En goed naar jezelf kijken, kost tijd.

Het belangrijkste is dat je eerlijk tegen jezelf bent en dat je jezelf niet veroordeelt. Luister gewoon naar jezelf om te ontdekken wat je echt wil. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.