Wolven verliezen geen slaap door de mening van schapen

De mening van anderen kan hard aankomen. Denk er altijd over na of deze op waarheid berust of niet en reageer daarna pas.
Wolven verliezen geen slaap door de mening van schapen

Laatste update: 26 februari, 2019

Een mening is niet de absolute waarheid. Leer ze met een korreltje zout te nemen en verlies geen slaap door de schadelijke woorden van een ander.

Zoals Eleanor Roosevelt zei: “Niemand kan zorgen dat je je minderwaardig voelt, tenzij je dat toelaat.” Of je het gelooft of niet, de mening van anderen zal altijd effect op je hebben, op de een of andere manier.

Een van de grootste vergissingen die mensen maken is dat ze denken dat hun gedachten of evaluaties de absolute waarheid zijn. En als zij dit doen, gebruiken ze dat om anderen te ‘classificeren’ of op hen neer te kijken, wat de situatie nog gecompliceerder maakt.

We hebben allemaal het recht om onze mening te verdedigen, maar je moet het nooit tot het punt laten komen waarop een persoonlijke mening een oordeel wordt over iemand anders.

Net zoals we voorzichtig moeten zijn met onze meningen, moet je er ook voor zorgen dat de kritiek of gedachten van anderen jou niet beïnvloeden.

Wolven verliezen geen slaap door de mening van schapen, want ze zijn sterk en kennen hun kracht en waarden. Ze laten zich niet beïnvloeden door de kudde. Dus laten we eens hiernaar kijken.

Verlies geen slaap door schadelijke meningen

vrouw met wolvenkap

Schadelijke meningen, degene die de macht hebben en je het meest te beïnvloeden, komen meestal van een persoon die dichtbij jou staat, die veel voor je betekent.

Gedurende de loop van je leven zal je te maken krijgen met oordelen en kritiek van de mensen om je heen. Deze komen van mensen in je meeste intieme persoonlijke cirkel.

 • Volgens psychologen komt dit het meest voor bij ouder-kind relaties en ook romantische relaties, die ontstaan door oordelen of meningen van mensen om ons heen op een bepaald punt.
 • Een overtuiging of een mening. Dit is iets waar mensen zich aan vast houden omdat ze denken dat het waar is.
 • Als een mening gevormd wordt en wordt geuit in een gesprek, wordt het vaak de bron van een ruzie.

Hier zijn een paar voorbeelden:

 • “Je zal nooit iets bereiken.”
 • “Jij bent zo onzeker dat je alleen maar kunt falen.”
 • “Je zal nooit gewicht verliezen, want je zal altijd te dik zijn.”

Dit soort meningen hebben invloed op het zelfvertrouwen van een persoon. De waarheid is dat de overtuigingen van vreemden of mensen die niet dichtbij ons staan niet zo veel voor ons betekenen, maar dit verandert als je een goede relatie hebt met die persoon.

Ik zal jouw mening nooit mijn zelfvertrouwen laten verzwakken

wolf gemaakt van sterren

 

Op een bepaald punt hebben we allemaal te maken gekregen met pijnlijke commentaren die gemaakt worden tijdens een familiediner. Om ruzie te voorkomen zeggen we niets, doen we alsof het ons niets doet en verbergen we onze woede.

Iedere mening die er is dwingt ons om na te denken of het waar is of niet. Wat je moet doen is het volgende advies in gedachten houden…

Die mening… is die bepalend of niet?

Je hoeft niet meteen defensief te reageren. Eerst moet je leren luisteren en daarna de mening rustig analyseren.

 • Het is mogelijk dat een vriend of familielid je de waarheid zegt, maar dat je het op dat moment niet ziet. “Ik denk dat je relatie je ongelukkig maakt”, “Ik vind dat je je niet goed gedraagt”, “Ik denk dat je gelukkiger zou zijn als je van baan verandert” etc.
 • Denk rustig na over deze reacties. Als je denkt dat dit waar is, moet je misschien hun gedachten accepteren en hun bedanken voor het delen.

Als deze mening niet juist is, of ongepast, dan bepaalt het jou niet. Dan moet je dit commentaar rationaliseren en een negatieve emotionele reactie vermijden, zoals woede of verdriet.

Als je je snel door zo’n mening laat sturen, laat het dan gaan. Verspil geen tijd of gezondheid aan iets waar je geen enkele voordelen aan ondervindt.

Dwaze en lege meningen zijn voor dovemansoren

De dingen die je kwaad maken, die je vullen met woede, houden je gevangen. Als er relatief veel oordelen en schadelijke meningen voorkomen in je familie, zal reageren met woede om jezelf te verdedigen je niet veel helpen.

 • Het kan gebeuren dat dit steeds maar weer gebeurt, maar denk eraan dat mensen die dingen zeggen met kwetsende intentie niet beschikken over de gave van empathie. Ze zullen geen respect voor je hebben.
 • Dat is waarom het, om te voorkomen dat je meer negatieve emoties zal herbergen, het beste is om afstand te nemen van deze personen om je zelfvertrouwen en je integriteit te beschermen.

Als je duidelijk bent over wie je bent, wat belangrijk is, wat je hebt bereikt en wat je verdient, maak je geen zorgen over domme en onware meningen die anderen over je heen gooien. Weiger een slachtoffer te zijn.

Wolven zijn bijvoorbeeld heel territoriaal en trots. Ze begrijpen hun natuur en hun instinct. Ze laten zich maar zelden temmen en vergeten nooit hun wortels en kracht.

De natuur is wijs en het is altijd een goed idee om ervan te leren. Dit zal je helpen om te zorgen voor je eigen waarheden, je eigen identiteit en zelfvertrouwen. Dwaze meningen zijn voor dovemansoren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Forscher, P. S., Cox, W. T. L., Graetz, N., & Devine, P. G. (2015). The motivation to express prejudice. Journal of Personality and Social Psychology, 109(5), 791–812. https://doi.org/10.1037/pspi0000030
 • Lockwood, P. L. (2016). The anatomy of empathy: Vicarious experience and disorders of social cognition. Behavioural Brain Research, 311, 255–266. https://doi.org/10.1016/j.bbr.2016.05.048

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.