8 sierplanten die groeien in kleigrond

Tuinen met kleigronden zijn kieskeurig voor plantensoorten. Er zijn echter planten die het gevecht aangaan en gedijen in deze barre bodemgesteldheid.
8 sierplanten die groeien in kleigrond

Laatste update: 16 mei, 2023

Kleigrond kan een ideale plaats zijn om sierplanten te planten, zolang je hun toestand aanpast en er een comfortabele habitat van maakt. Zeker, dit soort grond is niet vriendelijk voor elke soort; maar het is ook waar dat een paar struiken en bloemen erin kunnen gedijen.

Op het eerste gezicht zien zware kleigronden er uitgedroogd, breekbaar en broos uit. Met een goede drainage en speciale meststoffen kun je echter een grond bereiken die geschikt is voor tuinieren en tuinbouw.

Natuurlijk is het nodig om bepaalde planten te kiezen en ze de juiste verzorging te geven. Over welke variëteiten hebben we het dan? Hieronder zullen we ze onthullen.

De kenmerken van kleigrond

Kleigrond is roodachtig en gebarsten. De belangrijkste bijzonderheid van deze gronden is het aandeel klei dat ze bevatten, in grotere hoeveelheid dan slib en zand, de andere bestanddelen van zware grond.

Ze houden voldoende water vast, maar hun “microporiën” hebben de neiging verzadigd te raken, wat de ventilatie belemmert en wateroverlast veroorzaakt.

In een hoofdstuk in het boek Advances in Agronomy worden (Engelse link) de kenmerken van kleigrond besproken, zoals de behoefte aan kalk, het opzwellen als het nat is, en het krimpen bij het drogen.

Ze noemen ook de vertraging bij het opwarmen in het voorjaar, vocht in de winter, en hoe krachtig dit type grond is in het voorkomen dat planten last hebben van droogte, hoewel het ze maar de helft van het vocht geeft dat het kan opslaan.

Kleigrond in tuinieren

Tuinieren

Kleigrond is niet 100% vatbaar voor tuinieren. Maar met een goede toevoer van voedingsstoffen kunnen ze worden gecorrigeerd. Compost, grof zand en diatomeeënaarde bevorderen ook hun structuur.

Volgens een publicatie van de Utah State University is het nodig om in gebieden met kleigrond langzaam en langdurig irrigatiewater toe te dienen, zodat het niet wegloopt. Ze suggereren 1 inch water per 1 meter diepte – als het eenmaal de vloeistof ontvangt, duurt het lang om te drogen.

Dankzij het calciumgehalte is gips een ander element dat door tuiniers wordt gebruikt om de korst en de strakke dichtheid van klei los te maken.

Wat de beluchting betreft, is het een goed idee om grove vormen van organisch materiaal, zoals afgebroken zaagsel en gehakte bladeren, in te bouwen, omdat ze ten goede komen aan de micro-organismen die essentieel zijn om verdichte grond om te zetten in vruchtbare grond.

Kleituinen zijn veeleisend in termen van fysieke arbeid. Ze kunnen zich echter terugbetalen met prachtige resultaten.

Plantensoorten waarvan de wortels ondiep zijn doen het het beste in kleibeplantingen.

Decoratieve planten die het goed doen in kleigronden

Decoratieve planten die het goed doen in kleigronden zijn planten die droogtetolerant zijn omdat ze niet vereisen dat de grond in de toplaag grondig wordt voorbereid. Sommige waterplanten lenen zich echter voor het groeien in kleigrond. Dat zijn bijvoorbeeld de volgende:

  • Bulrus
  • Papyrus
  • Paragüitas
  • Japanse lelie
  • Olifantsoor

Andere decoratieve planten die perfect zijn voor kleipercelen zijn de planten die we nu nader gaan bekijken.

1. Lelies

Azucenas para sembrar en suelo arcilloso.
Lilium candidum of lelie.

HortScience meldt (Engelse link) dat daglelies, geslacht Hemerocallis, de voorkeur geven aan vochtige bodems, maar kleigrond niet afwijzen. Ze gedijen in bodems met een pH tussen 6 en 8, ideaal voor hun paarse, gele en rode tinten. Ze hebben geen minutieus onderhoud nodig en hun bloemen bloeien slechts één dag, wanneer ze van de zon kunnen profiteren.

2. Aronia

In drassige klei of een drogere klei ontwikkelen aronia’s (te zien op de omslagfoto) zich zonder problemen. Ze hebben geen constante bewatering nodig, hoewel de jonge planten van deze soort wel een paar keer per week om hydratatie “vragen.” Alle soorten kunnen worden gevoed met compost.

De bladeren onderscheiden zich door hun gouden, gele en oranje bereik; hun vrucht is een paarszwarte eetbare bes. Ze groeien aan grote bomen of middelgrote struiken.

3. Zonnebloemen

Zonnebloemen op kleigrond
Je kunt zonnebloemen kweken in kleigrond en dan profiteren van hun producten in de keuken.

Onderzoek gerapporteerd in het Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences geeft aan (Engelse link) dat het verstrekken van bepaalde hoeveelheden boor in slibrijke kleigrond de productie van zonnebloemen bevordert.

Deze bloemen, beroemd om hun pracht en praal en de zaden die ze bieden, overleven in de volle zon en in omstandigheden die zware grond omvatten. Tot de soorten die aan deze teelt zijn aangepast behoren de stijve zonnebloem of Helianthus x laetiflorus, de moeraszonnebloem of Helianthus angustifolius, en Zonne-oog of Heliopsis helianthoides.

4. Bollen

Sommige bollen, zoals bijvoorbeeld pioenrozen en Liatris, overleven in zware grond. Dit zijn gemakkelijk te kweken planten die één keer per seizoen bloeien, in het midden tot het late voorjaar. Deze planten vertonen verschillende kleuren, maten en vormen.

5. Asters

Goed gedraineerde, asters werken in klei en enigszins zure bodems. Verder varieert het palet van deze soort van paars, blauw, roze en wit. Ze stellen het ook op prijs om in de volle zon of enige schaduw te staan, voor een late zomer- en late herfstbloei.

6. Cephalantus

De bloemen van de cephalantus lijken op een speldenkussen, opvallend tussen de weelderige groene bladeren. Ze zijn aangepast aan vochtige kleigronden, maar ook aan die met periodieke hydratatie.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De beste 9 kleine bomen om in potten te planten en hun verzorging

7. Rudbeckia hirta (eenjarige zonnehoed)

Black Eyed Susan grows in clay soil.
Deze bloemen staan bekend om hun opvallende zwarte hart.

Rudbeckia hirta is de wetenschappelijke naam voor eenjarige zonnehoed, een elegante wilde bloem en vaste plant die geschikt is voor zware grond. Deze variëteit van margrieten vertoont gouden bloemblaadjes rond een zwart hart.

Ze zijn perfect in het aantrekken van bijen en andere bestuivers. Dus, hoe meer vocht de grond vasthoudt, hoe meer ze zich zullen verspreiden.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw merkt op (Engelse link) dat deze soort gedijt op kleigronden met licht tot matig tot droog vocht. Om te overleven is een pH van minder dan 6,8 een must.

8. Hortensia’s

Deze variatie van de Hydrangeaceae-familie heeft zeer decoratieve bladeren, dankzij de diepgroene, ovaalvormige bladeren met gekartelde randen. De bloemen zijn violet, blauw en wit.

Hortensia’s worden vermeerderd door stekken. Ze zijn populair in de sierteelt, zijn goed bestand tegen kou, en hebben matig water nodig.

De Universiteit van Georgia merkt op (Engelse link) dat deze planten op kleigrond goed groeien, dus de grond oppeppen met zelfgemaakte mest, champignoncompost, en gemalen pijnboomschorssnippers. Ze raden daarentegen af om turf aan te voeren, vanwege de versnelde afbraak.

Hoe verbeter je de kwaliteit van kleigrond voor het kweken van sierplanten?

Om sierplanten het beter te laten doen in kleigrond, is het een goed idee om kunstmatige drainage te hebben en kalk toe te voegen om klonten op te lossen. Dit staat bekend als een soil amendment en bestaat uit het bewerken van het perceel tot het een lichtere textuur heeft.

In het algemeen is het raadzaam om, als je siergewassen plant in dit soort grond, kwekerijen te vragen naar specifieke exemplaren voor kleigebieden. Vraag ook advies over de ideale meststof, en zoek uit of wat je wilt planten een plant is die andere specifieke soorten verzorging nodig heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.