Hoe je gemalen koffie voor je planten kunt gebruiken

Gemalen koffie wordt gebruikt om dranken, snoep en hartige gerechten te bereiden, maar ook om planten te verzorgen.
Hoe je gemalen koffie voor je planten kunt gebruiken

Laatste update: 10 mei, 2023

Sommige mensen zijn zich niet bewust van het gebruik van gemalen koffie bij tuinieren. Koffie wordt echter steeds vaker gebruikt bij tuinieren, omdat het een natuurlijk en duurzaam bestanddeel is.

Gemalen bonen zijn geschikt om de bodem te conditioneren, de vegetatie te voeden en zelfs om bijvoorbeeld ongedierte te bestrijden. Hoe het te gebruiken wordt bepaald door het doel van de tuinier. We bespreken in dit artikel alle mogelijke voordelen en toepassingen.

De voordelen van gemalen koffie voor planten

Er is weinig gezegd over de voordelen die koffie biedt op andere gebieden dan het culinaire. Het staat bekend als een diureticum dankzij zijn chlorogene zuren en kaliumzouten; het valt ook op in de persoonlijke verzorging, door zijn opname in shampoos, serums, crèmes en andere schoonheidsproducten. Bij het ontgeuren van het huis is koffie ook een ster vanwege zijn vermogen om geuren te absorberen.

Bij al deze toepassingen komt nog de verwerking van de gemalen stof in de tuinpercelen. Het poeder werkt als organisch materiaal voor de bodem en helpt planten te gedijen. Het bevat ook stikstof, fosfor en magnesium, micronutriënten die gebruikt kunnen worden in zure bodems.

Hoewel we nog nader onderzoek nodig hebben om de effectiviteit van koffie op planten te onderbouwen, wordt aangenomen dat het ongedierte afweert en schimmels geneest in bijvoorbeeld siergewassen en in komkommer-, spinazie- en tomatengewassen.

De waarschuwing van een artikel gepubliceerd door Servicultura Urbana en Ecologización Urbana (Engelse link) is echter pertinent en wijst op de averechtse effecten van deze stof op specifieke tuinbouwplanten die slecht reageren op bemesting met koffiedik. Enkele daarvan staan hieronder:

Vind je dit artikel leuk? Dit artikel wil je misschien ook lezen:
Humusstoffen: Eigenschappen en voordelen voor planten

Radijsplant
De radijsplant heeft mogelijk geen baat bij koffie, dus wees voorzichtig met deze soort, evenals met verschillende andere die hierboven zijn genoemd.

Hoe je gemalen koffie op je planten kunt gebruiken

Gemalen koffie is nuttig als meststof, vooral in combinatie met gedroogde bladeren en schillen van groenten, fruit of eieren. Meng gewoon de ingrediënten en voeg ze toe aan de pot of direct in de grond.

Als je twijfelt over de relevantie bij bepaalde planten, raadpleeg dan een specialist in een kwekerij of de soort in kwestie de stof zou verdragen. Bijna elke groente is echter compatibel met koffie; vandaar dat de functionaliteit ervan in de volgende aspecten opvalt.

Ongedierte- en onkruidbestrijdingsmiddel

Slakken mijden koffie, zodat ze minder snel in de buurt van je planten komen. Daarnaast voorkomen de eigenschappen van cafeïne de groei van ongewenst onkruid.

Houd de grond fris en met een barrière gemaakt met gemalen koffie in gebieden die het meest vatbaar zijn voor onkruidgroei.

Koffiemest

Hoewel een beetje duur, is vers gemalen koffie een uitstekende meststof. De methode bestaat uit het verspreiden van een dunne laag van het maalsel en het zijn werk laten doen.

Het is echter geen goed idee om de soorten die net ontkiemen of voor pas geplante gebieden met koffie te bemesten, omdat het het allelopathische proces (Spaanse link) versterkt, en de cafeïne ervan de plant kan beschadigen.

Een andere manier om te bemesten met gemalen koffie is om 2 kopjes te mengen met 5 liter water, het een nacht te laten staan en de volgende dag de planten te besproeien.

Bodem pH regeling

Science UNEMI (Spaanse link) evalueerde in een experiment de chemische en fysische kwaliteit van een compost bereid met koffieperkament. Het mengsel behaalde het hoogste bereik van beluchtingsporositeit en totale porositeit in vergelijking met andere composten waarvan de basis bestond uit tuinafval en bora.

In termen van pH, elektrische geleidbaarheid en koolstof-stikstofverhouding bleef de koffie binnen de aangepaste marges.

Wormenvoer

Wormen accepteren koffie als voedsel. Zo zegt een door Ground to Ground (Engelse link) gepubliceerde tekst, die verwijst naar het feit dat deze organische stof in de bovenste laag van een vochtige bodem de wormen “oproept” om andere resten te eten, tot ze daar aankomen waar de koffie zich bevindt. Deze vorm van vermicompostering is zeer gunstig voor planten.

Vind je dit een leuk artikel? We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Hoe een Succulententuin te kweken en De beste planten om te gebruiken

Regenwormen
Als je aan vermicompostering doet, kun je ook gemalen koffie aan je formules toevoegen.

Mulch

De Universiteit van Arizona (Engelse link) wijst er in een publicatie op dat de fijne textuur van koffie zich verdicht met de grond en ideaal is om een mulch te vormen, gunstig tegen vocht en luchtverplaatsing. De aanbeveling van het instituut is dat de laag een halve centimeter dik is en versterkt wordt met een andere laag houtsnippers die niet dikker is dan 4 centimeter.

Een aanvaardbare mulchtechniek is om de gemalen koffie te verspreiden en dan de grond te harken om alle bestanddelen te verenigen zodat de grond vlak is. Zo krijgt de grond vlot water en bedekt de cafeïne de hele ruimte zonder zich op één plek te concentreren.

Het bevordert de beworteling

Optimale concentraties cafeïne zouden de wortelgroei en de hoeveelheid ervan in gewortelde microscheuten versnellen. BIO Web de Congresos (Engelse link) wijst hierop en adviseert dichtheden boven 0,1 % af te raden, omdat het een negatief effect heeft op het plantenweefsel, de wortelvorming vertraagt, de ontwikkeling van scheuten vertraagt en leidt tot weefselnecrose.

Als je huisdieren hebt, wees dan voorzichtig met gemalen koffie voor planten

Gemalen koffie is een geschikt alternatief om bepaalde soorten te behandelen, gezien de natuurlijke kwaliteiten ervan. Het is echter raadzaam dat je weet hoe je je tuin goed met dit product moet bewerken, want als je huisdieren hebt, kan het hen aantasten.

De Affinty Foundation (Spaanse link) beweert zelfs dat hoge niveaus van cafeïne eventuele honden of katten die de behandelde grond innemen, kunnen bedwelmen. Volgens GrowVeg (Engelse link) is het ook moeilijk om de grootte van een dosis in te schatten die vergiftiging bij dieren zou veroorzaken, omdat de hoeveelheid koffiedik varieert.

Gezien hoe nieuwsgierig huisdieren kunnen zijn, raden deskundigen aan om zoveel mogelijk van de koffie te begraven en het goed te camoufleren en te mengen met de rest van de compost.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.