De beste 9 kleine bomen om in potten te planten en hun verzorging

Wat zijn de beste kleine bomen voor je tuin? We hebben een geweldige selectie voor je.
De beste 9 kleine bomen om in potten te planten en hun verzorging

Laatste update: 06 mei, 2023

Kleine bomen om in potten te planten zijn een geweldige optie als het gaat om tuinieren. Het is alsof je een mini-bos hebt, maar dan zonder direct in de grond te planten.

Hoewel de meeste soorten het beste in de grond groeien, hebben ze bij exemplaren in pot de kwaliteiten om in een afgesloten ruimte te overleven en vrucht te dragen. Je krijgt er dezelfde voordelen van als van gewone plantbomen; het verschil zit hem in het gemak van de verzorging en de mogelijkheid om ze te verplaatsen. Laten we meer te weten komen over deze botanische kwestie.

Waarom kiezen voor kleine bomen om in potten te planten?

Over het algemeen zijn bomen minstens 5 meter hoog en vertakken ze zich vanuit de grond. De verhogingen kunnen zich vermenigvuldigen, waardoor grote exemplaren ontstaan. Er zijn echter bomen met een relatief langzame groei die snoei verdragen en geschikt zijn voor beplanting in potten.

Als je heesters van middelmatige afmetingen kweekt, voeg je een decoratief tintje toe, want dit zijn planten die kleurrijke bloemen en vruchten produceren, naast het visuele effect dat wordt bereikt met de variatie in hoogte en bladkleur. Bovendien functioneren ze als zoneringselementen in geïsoleerde gebieden, die de omgeving parfumeren en voor stijl zorgen.

Ten gunste van dit type vegetatie legt onderzoek, ontwikkeld door ecologen van de Florida International University en beoordeeld door PHYS ORG, uit (Engelse link) dat gewone bomen kooldioxide uit de atmosfeer opnemen en opslaan in hun bladeren en wortels.

In het geval van kleine bomen ontdekten ze dat ze gemiddeld 74 jaar lang koolstof opslaan, terwijl grote bomen hetzelfde werk doen, maar dan in gemiddeld 54 tot 57 jaar. De “dwergen” leven dus langer en groeien langzamer.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
De beste bomen en struiken voor privacy in de tuin

De beste kleine bomen om in potten te planten

De verscheidenheid aan langzaam groeiende bomen is groot. Hier zijn 9 soorten die ideaal zijn om het middelpunt van de tuin te worden terwijl ze in een pot groeien.

1. Japanse esdoorn

Japanse esdoorn
Een Acer palmatum boom die in bonsai groeit.

De Missouri Botanical Garden wijst erop (Engelse link) dat de Acer palmatum of Japanse esdoorn een kleine boom is. Er is een variant die maximaal 25 centimeter wordt en zelden de 40 centimeter aantikt: de Acer palmatum ‘Dissectum’. Hij is gewild in kleine tuinen en gedijt goed in bakken dankzij zijn langzame groei en regelmatige snoei.

Bonsai-liefhebbers vinden de Japanse esdoorn een van hun favoriete exemplaren.

2. Citroenbomen

Citroenbomen in een pot planten is een beproefde handeling, want vroeger hielden rijke families vaak citroenbomen in huis. Over het algemeen zijn deze bomen klein; zeer oude citroenbomen kunnen echter meer dan 3 meter worden.

Ze vertonen veel dikke en doornige takken, evenals een ronde en brede kroon. De teelt geschiedt door zaden, de boom bloeit het hele jaar door, en citroenbomen ruiken geweldig.

3. De “liefdesboom”

Deze boom, waarvan de wetenschappelijke naam Cercis siliquastrum is, heeft een middelmatige groeisnelheid. Het is een bladverliezende soort met ronde, groene bladeren en roze bloemen die in trossen uit de takken zelf ontspruiten.

Het is de langzame ontwikkeling die de liefdesboom tot een ideaal exemplaar voor potten maakt. En met regelmatig snoeien kun je hem op de gewenste grootte houden. Andere benamingen voor deze bomen zijn  “crazy carob” en “Judasboom.”

4. Wilde appelbomen

Wilde appelboom
In de herfst kunnen de vruchten van de wilde appelboom worden geoogst.

In zijn “dwerg” variëteit wordt de appelboom 1 tot 2 meter hoog, terwijl “semi-dwergbomen” variëren van 3 tot 4 meter en standaard appelbomen van 6 tot 9 meter, volgens schattingen (Engelse link) van de University of Iowa Natural Resources Administration.

Appelbloesems bloeien in de lente en de vruchten in de herfst. Hun grootte is gunstig voor het kweken in bakken, vooral wanneer de dreiging van vorst ophoudt, suggereert (Engelse link) de University of Minnesota Yard and Garden Extension.

5. Italiaanse cipres

Cupressus sempervirens, of Italiaanse cipres, is een sierlijke en hoge zuilvormige plant, vanwege zijn rotsachtige oorsprong in de bergen. Maar je kunt de groei beheersen en hem een afgeslankte look geven voor plantenbakken.

North Carolina State University Gardening Extension merkt op (Engelse link) dat hoe volwassener de boom, hoe langzamer of bijna niet de groei.

6. Wilde olijfbomen

De wetenschappelijke naam voor dit type olijfboom is Olea europaea sylvestris en het is een kleine struik. De stam is kort, het uiterlijk is gedraaid, hij bloeit in het voorjaar en zijn vrucht is de olijf.

Hoewel hij bestand is tegen temperaturen tot -7 °C, is het hebben van deze bomen in potten een goed idee om ze bij langdurige vorst naar een veilig gebied te verplaatsen.

7. Perzikbomen

De perzikboom (Prunus persica L. Batsch) is een struikachtige boom die niet hoger wordt dan 6 meter, met gladde schors en groene bladeren.

Om deze fruitplant thuis te planten heb je een bak of pot nodig van behoorlijke omvang, maar niet zo omvangrijk dat hij moeilijk te verplaatsen is. Bereid een drain voor met stenen in de bodem of zet de pot op poten om de kans op wateroverlast te minimaliseren, want deze bomen hebben dagelijks water nodig.

8. Laurierbomen

Volgens de Wisconsin Division of Horticulture kun je laurier (Engelse link) planten als éénstammige boom of als meerstammige struik. Ze lenen zich voor vormsnoei of standaardteelt. Alleen al deze eigenschappen maken het een perfecte kandidaat voor containerbeplanting!

In feite gedijen ze zonder problemen in potten, mits je ze op een zonnige plaats zet en een substraat levert dat de waterafvoer versnelt. Een van de voordelen van de laurier is het aroma van zijn bladeren, dat gebruikt wordt in kookrecepten.

Ze fungeren ook als decoratieve elementen. De bloei is in het voorjaar, het seizoen dat siert met zijn gele knoppen die dan bramen worden.

Vind je dit artikel leuk? We denken dat je het misschien ook leuk vindt om te lezen:
Deze fruitbomen kun je binnenshuis houden

9. Stermagnolia

De beste 9 kleine bomen om in potten te planten en hun verzorging
De bloem van de stermagnolia is zeer opvallend en siert elke tuin.

De groei van deze struiken is gemiddeld tot snel, en neemt in omvang toe van 13 tot meer dan 24 centimeter per jaar, meldt de Arbor Day Foundation (Engelse link). Deze klasse magnolia’s is compacter, zodat ze gemakkelijk in bakken kunnen worden geplant. Ze hebben romantische bloemen, met stervormige bloemblaadjes en een voortreffelijke geur, die een dichte boom met groene bladeren sieren.

Verzorging van kleine bomen in potten

Potten voor het planten van kleine bomen moeten ruim zijn , zodat de wortels goed werken en de toevoer van voedingsstoffen gelijkmatig is. Houd voor de verzorging van exemplaren in potten rekening met de volgende tips:

  • Zet de plant, afhankelijk van het type, op een plek waar hij de juiste hoeveelheid zonnestralen ontvangt.
  • Regelmatig snoeien en schoonmaken om ziekten en plagen te voorkomen.
  • Overleg bij de aanschaf van de boom met specialisten over zijn specifieke onderhoud.
  • Vervang de bovenste lagen compost in het voorjaar door een meststof op basis van leem.
  • Na minstens 4 jaar of wanneer je merkt dat het exemplaar de verhoudingen overschrijdt, vervang hem dan door een andere pot.
  • Bomen in potten kunnen sneller uitdrogen dan in de grond, dus kies een geschikte bak om de vochtigheid te regelen.
  • Als je in een warme streek woont, kun je citrussoorten het hele jaar door buiten in potten houden. Woon je echter in een streek met winternachten onder de 10 °C, dan zul je ze moeten bewaren.

Bomen die compatibel zijn met het plaatselijke klimaat zullen het altijd beter doen.

Hoe weet je dat je daadwerkelijk kleine bomen mee naar huis neemt om in potten te planten?

Dwergconiferen zijn planten die genetisch geprogrammeerd zijn om langzaam te groeien en klein te blijven. Ze voegen er echter aan toe dat de term “dwerg” relatief is, dus koop geen dwergboom zonder te vragen hoe groot hij zal zijn als hij volgroeid is.

Het doel is om vanaf het begin de kenmerken van de struik te kennen en je beplanting te plannen op basis van de afmetingen. Met deze belangrijke informatie kun je bepalen of je echt een boom mee naar huis neemt die geschikt is voor een bot. Dus, weet je al welke soort boom in pot je thuis in je tuin gaat planten?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.