We geven je vijf voordelen van kokosmeel

Kokosmeel ruikt en smaakt naar kokos. Kom er alles over te weten in dit zeer interessante artikel!
We geven je vijf voordelen van kokosmeel
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 25 augustus, 2022

De kokosnoot is tegenwoordig een ware rage. Sterker nog, steeds meer mensen gebruiken kokosolie of -melk in hun recepten om ze gezonder te maken. Vandaag zullen we het hebben over kokosmeel, een ingrediënt dat bijna essentieel is geworden in fitnessrecepten en veganistische gerechten.

Dit type meel kan andere meelsoorten vervangen, zoals witte bloem. Op deze manier kun je gebak zoals cakes of muffins gezonder maken. Ze zijn rijker aan voedingsvezels en bevatten minder koolhydraten en calorieën.

Wat is kokosmeel?

Kokosmeel in een kom

Kokosmeel is een ingrediënt dat opvalt doordat het veel vezels bevat. Daarnaast bevat het ook antioxidanten, vitamines en mineralen.

Kokosmeel is een voedzaam voedingsmiddel, omdat het voor 50% uit voedingsvezels, eiwitten en mineralen bestaat. Bovendien bevat het weinig koolhydraten en zetmeel. Het smaakt en ruikt heerlijk en is ook nog eens erg voedzaam. We willen de volgende kenmerken van kokosmeel benadrukken:

  • Het is een goed alternatief voor tarwebloem, omdat het gluten- en lactosevrij is.
  • Het bevat ongeveer 45% vezels. Het kan dus de darmdoorvoer bevorderen.
  • Het is rijk aan goede vetten. Volgens een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Progress in Cardiovascular Diseases bevat het een vetzuur dat laurinezuur wordt genoemd (Engelse link).
  • Dit vetzuur heeft geen negatieve invloed op de cardiovasculaire gezondheid en verhoogt bovendien het goede cholesterolgehalte.
  • Je hebt minder van dit meel nodig om te bakken, wat compenseert dat het duurder is dan tarwebloem.
  • Het is geschikt voor veganisten.

Hoe wordt kokosmeel gemaakt?

Zoals de naam al aangeeft, is kokos het hoofdingrediënt in kokosmeel. Om dit meel te maken begint men met het verwijderen van het vruchtvlees uit de koskosnoot. Door hier druk op uit te oefenen wordt er kokosmelk verkregen en de olie eruit gehaald.

Het vruchtvlees wordt vervolgens gedroogd. Dit volledig droge product wordt geraspt totdat je het uiteindelijke resultaat krijgt, namelijk een fijne bloem. Kokosmeel ruikt en smaakt naar kokos. Het is ook van nature zoet en zal je helpen om gezonde desserts te maken.

Dit artikel kan je ook interesseren:
Voordelen van het opnemen van kokoswater in je dieet

Voedingswaarden van kokosmeel

1. Rijk aan vezels

Dit product is rijk aan vezels. In feite bevat het 45 tot 60 gram vezels per 100 gram. Het is vermeldenswaard dat kokosmeel meer vezels bevat dan tarwezemelen, chia-granen, vlaskorrels, haverzemelen en pruimen.

Volgens een studie gepubliceerd in het International Journal of Clinical Practice kan dit product dankzij deze eigenschap de darmdoorvoer bevorderen (Engelse link).

Het speelt ook een belangrijke rol in een uitgebalanceerd dieet dat gericht is op het verlagen van cholesterol en helpt het gevoel van verzadiging te bevorderen.

2. Het bevat sporenelementen

Geraspte kokos in een kom

Kokosmeel is ideaal om conventioneel meel in verschillende recepten te vervangen. Alsof dat nog niet genoeg is, is dit product rijk aan sporenelementen.

Kokosmeel is rijk aan selenium, een interessant sporenelement vanwege zijn vermogen om de vorming van vrije radicalen te verminderen. 10 gram kokosmeel levert 21% van de dagelijkse referentie-inname (ADH) voor volwassenen.

Dit product is ook rijk aan mangaan. Dit sporenelement speelt een belangrijke rol in combinatie met veel andere voedingsstoffen. Met name biotine, vitamine C en B1 bieden een grote kracht tegen de vorming van vrije radicalen.

Bovendien bevat dit meel kleine hoeveelheden ijzer. Het lichaam kan dit sporenelement niet synthetiseren, dus je moet ijzer uit je voeding halen.

3. Het bevat een hoog gehalte aan laurinezuur

Dit product bevat laurinezuur, een heel bijzonder verzadigd vetzuur. Laurinezuur werkt als een stimulans om het immuunsysteem en de schildklier te activeren.

De antimicrobiële eigenschappen van dit vetzuur worden bestudeerd voor virussen zoals HIV, herpes of mazelen. Bovendien worden verschillende kokosvetten gescheiden van de olie die vanwege hun hoge waarde apart verkocht worden. Laurinezuur wordt verkocht aan zowel de industriële als de farmaceutische sector.

4. Het is rijk aan eiwitten en vetten

Dit is waarom het een verzadigende meelsoort is. Twee eetlepels kokosmeel bevatten vijf gram eiwit. Het vet dat in kokosmeel zit, activeert je stofwisseling om te voorkomen dat je vet opslaat en calorieën verbrandt. Daarom is het gezond.

5. Het bevat geen gluten of cholesterol

Hierdoor kunnen gluten-intolerante of gevoelige mensen het consumeren. Voor vegetariërs en veganisten is het goed om te weten dat kokosmeel 20% eiwit en alle acht essentiële aminozuren bevat.

Kokosmeel heeft bovendien een zeer lage glycemische index van 35. Het bevat weinig snelle suikers (14% vergeleken met 70% in meelsoorten die ook zetmeel bevatten). Daarom is het perfect voor mensen die hun bloedglucosespiegel in de gaten houden (diabeten en mensen die willen afvallen).

Voeg kokosmeel toe aan je desserts

Naast zijn boeiende aroma biedt dit product diverse gunstige gezondheidseigenschappen en voordelen. Daarom doe je er goed aan om het in je dieet op te nemen als je een gezonde levensstijl wilt volgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Santos HO., Howell S., Earnest CP., Teixeira FJ., Coconut oil intake and its effects on the cardiometabolic profile a structured literatura review. Prog Cardiovasc Dis, 2019. 62 (5): 436-443.
  • Emmanuel A., Mattace Raso F., Neri MC., Petersen KU., Rey E., Rogers J., Constipation in older people: a consensus statement. Int J Clin Pract, 2017.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.