Wat zijn kumquats en hoe worden ze gebruikt in de keuken?

De kumquat levert talrijke micronutriënten die de gezondheid ten goede komen. Bovendien is het een veelzijdig voedingsmiddel uit culinair oogpunt.
Wat zijn kumquats en hoe worden ze gebruikt in de keuken?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 27 oktober, 2022

Kumquats zijn heel kleine citrusvruchten die op een mandarijn kunnen lijken. Ze zijn exotisch van aard en hebben veel gunstige eigenschappen voor het lichaam. Ze werden oorspronkelijk in China gekweekt en vallen op omdat de hele vrucht eetbaar is, zelfs de schil.

Hier bespreken we alle voordelen van het eten van dit voedingsmiddel. Geïntroduceerd in het kader van een evenwichtige voeding hebben ze veel troeven. Ze zijn echter niet gemakkelijk te verkrijgen, want het zijn zeldzame vruchten in de westerse landen.

Voedingswaarde van kumquats

Als we het over de voedingswaarde van kumquats hebben, moeten we wijzen op de lage calorie-inname van slechts 71 kilocalorieën per 100 gram. Dit komt omdat de kumquat voor 80% uit water bestaat. Bij de macronutriënten valt de aanwezigheid van koolhydraten op, vooral eenvoudige suikers, met 15,9 gram per 100 gram vrucht. Eiwitten en vetten zijn in dit geval praktisch nihil.

De situatie verandert echter als het om micronutriënten gaat. Het bevat aanzienlijke hoeveelheden vitamine C, tot 43 milligram. Tegelijk bevat het fytonutriënten met antioxidante capaciteit die de aanmaak van vrije radicalen neutraliseren. Het bevat ook vezels, die een geleidelijker opname mogelijk maken van de suikers die het levert.

Voordelen van kumquat

Kumquats
Door de samenstelling die veel micronutriënten en antioxidanten biedt, kunnen kumquats veel gezondheidsvoordelen bieden.

We gaan je vertellen over alle voordelen die we kunnen hebben van de consumptie van kumquats en wat de wetenschap erover zegt.

1. Een lager risico om ziek te worden

Vitamine C is een van de voedingsstoffen die betrokken zijn bij de goede werking van het immuunsysteem.

Dit blijkt uit een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients. Een regelmatige consumptie ervan zorgt dus voor een vermindering van de incidentie van gewone verkoudheid en andere besmettelijke ziektebeelden.

2. Verminderde constipatie

Je hebt vast al gehoord dat de inname van vezels de sleutel is tot het bestrijden van constipatie. Het is aangetoond (Engelse link) dat deze stof het volume van de ontlastingsbolus kan vergroten, waardoor de mechanoreceptoren van de darm gestimuleerd worden en een krachtiger darmperistaltiek op gang komt. Op deze manier passeert de ontlasting efficiënter door het spijsverteringskanaal.

Tegelijkertijd kan deze zelfde vezel een gevoel van verzadiging opwekken, waardoor de kans op snoepen naar ongezonde producten tussen de maaltijden afneemt. Zo is een hypocalorisch dieet gemakkelijker te plannen.

3. Effectief tegen bloedarmoede

Kumquats’ vitamine C gehalte helpt de ijzeropname op darmniveau te maximaliseren, volgens onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition .

Zo vermindert het risico op het ontstaan van bloedarmoede, een pathologie die extreme vermoeidheid en moeheid veroorzaakt, en die ontstaat door een inefficiënte inname van het eerder genoemde mineraal.

Hoe eet je ze?

Kumquats kun je natuurlijk eten, inclusief de schil die er een zoete smaak aan geeft, of door producten te bereiden zoals jam of gelei, waarin je de bittere smaak van het vruchtvlees kunt benutten. Je kunt er ook vleessauzen mee bereiden. Het kan zelfs in smoothies gebruikt worden om de voedingswaarde ervan te maximaliseren.

Ze zijn ook goed te bewaren. Bij kamertemperatuur zijn ze tot 4 dagen houdbaar en in de koelkast blijven ze tot 2 weken onveranderd. Een andere mogelijkheid is ze in te vriezen en er smoothies mee te maken.

We denken dat je dit ook een leuk artikel vindt om te lezen:
Val sneller in slaap met thee van mandarijnenschil

Gebruik van kumquats in de keuken

Kumquats verwerken
Gelukkig zijn er verschillende recepten om kumquats in te verwerken.

Zoals we al eerder zeiden zijn er 2 typische culinaire toepassingen van kumquats, de bereiding van jam of de bereiding van sauzen.

Jams

In dit geval kun je ze op een soortgelijke manier maken als de jam van elk ander fruit. De vruchten worden met een flinke hoeveelheid suiker gekookt tot een dikke textuur ontstaat en dan klop je ze op. Een andere mogelijkheid is om wat kumquats toe te voegen als je sinaasappelmarmelade bereidt.

Sauzen

Voor sauzen kun je het beste een mayonaisebasis bereiden en die dan kruiden om de organoleptische eigenschappen te verbeteren. In die zin kunnen kumquats, samen met culinaire specerijen, toegevoegd worden om een ideaal product te vormen dat goed combineert met vlees.

Kumquats, relatief onbekende vruchten

Kumquats zijn zeldzaam in westerse landen, maar ze bevatten veel belangrijke voedingsstoffen. Ze vallen op door hun vitamine C-gehalte en antioxidanten, die het ontstaan van complexe ziektebeelden helpen voorkomen.

Een andere belangrijke eigenschap is dat de hele vrucht eetbaar is, ook de schil. Bovendien zijn ze gemakkelijk toe te voegen aan verschillende culinaire recepten, wat deze recepten aanzienlijk zal verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.
  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16.
  • Pauline M, Verghese ST, Srinivasu BY, Bose B, Thomas T, Mandal AK, Thankachan P, Kurpad AV. Effect of ascorbic acid rich, micro-nutrient fortified supplement on the iron bioavailability of ferric pyrophosphate from a milk based beverage in Indian school children. Asia Pac J Clin Nutr. 2018;27(4):792-796.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.