7 interessante voordelen van mandarijnen

7 interessante voordelen van mandarijnen
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

De mandarijn is een uitzonderlijke vrucht die meerdere voordelen biedt, zowel cosmetisch als medicinaal. Leer wat de voordelen van mandarijnen zijn en hoe je deze vrucht kunt gebruiken!

Terwijl je een mandarijntje pelt komen de interessante eigenschappen die deze citrusvrucht heeft wellicht niet meteen in je op. Waarschijnlijk weet je dat mandarijnen veel vitamine C bevatten aangezien dit vrij algemeen bekend is.

Je zult echter versteld staan ​​van de vele voordelen van mandarijnen en de vele manieren waarop je deze vrucht kunt gebruiken. Deze vrucht kan zelfs helpen om je lichaam beter te hydrateren!

Het menselijk lichaam bestaat voor een zeer groot deel uit water, voor ongeveer 75 tot 80%. Dit is vrij moeilijk om je voor te stellen. Met name als je in gedachten houdt dat we voornamelijk vaste voedingsmiddelen eten.

In het geval van mandarijnen is dat niet anders.

Terwijl we dieper in de verrassende wereld van deze vrucht duiken zullen we ontdekken dat we hem niet uitsluitend hoeven te gebruiken als voedingsmiddel. De mandarijn kan namelijk ook worden gebruikt om je haar en huid te verzorgen en zelfs om kanker te bestrijden. 

De mandarijn is een uitzonderlijke vrucht. Onthoud bijvoorbeeld dat deze vrucht rijk is aan vitamine A en C. Daarnaast zitten mandarijnen ook vol carotenoïden die kunnen helpen om vrij agressieve ziektes te bestrijden.

Laten we eens kijken naar enkele van de vele voordelen van mandarijnen.

De vele voordelen van mandarijnen

We hebben een kleine lijst samengesteld van zeven voordelen van mandarijnen die je beslist moet kennen.

1. Mandarijnen helpen om een hoog cholesterolgehalte tegen te gaan

Cholesterol in de aderen

Mandarijnen zitten vol met een stof die ook wel synephrine wordt genoemd en de aanmaak van cholesterol tegengaat. Zo voorkomt het een teveel aan deze lipide.

Hoe werkt het?

De antioxidanten die deze vrucht bevat zijn direct verantwoordelijk voor de bestrijding van de effecten die het slechte cholesterol heeft op de slagaders. Ze isoleren het slechte cholesterol en brengen de hoeveelheid goed cholesterol in het bloed in balans. Je kunt van dit voordeel profiteren door simpelweg mandarijnen  in je dagelijkse dieet op te nemen. 

2. Ze gaan leverkanker tegen

Verrassend genoeg hebben mandarijnen iets bij te dragen aan de lange en moeizame strijd tegen kanker. Volgens wetenschappelijk bewijs bevatten citrusvruchten (en mandarijnen in het bijzonder) namelijk bepaalde bestanddelen die sommige soorten kanker helpen bestrijden.

Het drinken van mandarijnensap vermindert bijvoorbeeld het risico van patiënten met hepatitis C op het ontwikkelen van leverkanker. Dit is te danken aan het hoge gehalte kryptoxanthine. Bovendien bevatten mandarijnen ook veel limoneen, een stof die kanker tegengaat en tevens helpt om borstkanker te voorkomen.

Dit alles moet echter altijd worden ondersteund met traditionele behandelingen voor kanker.

3. Mandarijnen kunnen gebruikt worden als natuurlijke ontvetter

Vrouw die de oven schoonmaakt

Deze eigenaardige manier om mandarijnen te gebruiken heeft een vrij eenvoudige verklaring. Alles is te danken aan de bijdrage van vitamine C, waar citrusvruchten grotendeels uit bestaan.

Vetspetters, vlekken of etensresten die overblijven na het bakken van vlees met olie kunnen worden gereinigd en verwijderd met mandarijnensap.

Houd er echter wel rekening mee dat je om deze vrucht als ontvetter te gebruiken, grote hoeveelheden sap nodig hebt uit mandarijnen die nog niet rijp zijn.

Net als bij slecht cholesterol in het bloed (waar vet voor een deel uit bestaat), kan vitamine C ook helpen om de rommel die overblijft na het koken te elimineren.

4. Ze maken je huid egaler

De huid is een absorberende en gevoelige spons in de structuur van het menselijk lichaam.

De voedingsstoffen die mandarijnen bevatten dragen twee geweldige elementen in zich die in staat zijn om je huid egaler te maken. De lijn tussen esthetiek en gezondheid is zeer dun, houd bij het verzorgen van je huid echter rekening met twee componenten: vitamine C en E.

Deze vitamines helpen om je teint aanzienlijk te reguleren en de reproductie van collageen, wat nodig is om een jeugdige uitstraling te behouden, te bevorderen.

5. Mandarijnen zorgen ervoor dat je minder snel grijs wordt!

Oudere vrouw die er nog steeds goed uitziet

Hoe is dit mogelijk? Het werkt zo: de vitamine B12 die aanwezig is in mandarijnen helpt om de vergrijzing van je haar te vertragen. Als je wilt weten hoe je deze prachtige truc op je haar kunt toepassen, probeer dan eens het volgende.

Glanzend en veerkrachtig haar:

 • Je kunt mandarijnensap plaatselijk op je haar aanbrengen en het vervolgens weer uitspoelen. Je zult merken dat je haar meteen glanzender en veerkrachtig zal zijn.

Mandarijnen zijn rijk aan vitamine E en B12. Deze vitamines zijn van essentieel belang om de haargroei te bevorderen.

6. Ze zijn ideaal voor het genezen van wonden

De olie die geëxtraheerd kan worden uit de schil van mandarijnen is geweldig voor het genezen van oppervlakkige wondjes.

De eigenschappen die de chemische samenstelling van mandarijnenschilolie heeft zijn zeer nuttig voor het behandelen van wonden. Ze helpen zowel om wonden te desinfecteren als om de groei van nieuwe cellen en weefsels te bevorderen, wat bijdraagt aan de genezing ervan.

7. Mandarijnen voorzien je lichaam van enorm veel voedingsstoffen

Gezonde salade met mandarijn erin

Als je last hebt van een vitaminetekort, kan het verstandig zijn om vaker mandarijnen te eten. Voeg mandarijn bijvoorbeeld toe aan een salade met wortels of tomaten. Dit helpt om de opname en vertering van eiwitten en voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid te bevorderen.

Elk vitaminetekort kan worden behandeld door je inname van mandarijnen te vergroten.

Dus waar wacht je nog op? Eet meer mandarijnen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Liu, Y. , Heying, E. and Tanumihardjo, S. A. (2012), History, Global Distribution, and Nutritional Importance of Citrus Fruits. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 11: 530-545. doi:10.1111/j.1541-4337.2012.00201.x
 • Chemopreventive Agents and Inhibitors of Cancer Hallmarks: May Citrus Offer New Perspectives? (2016). Cirmi S, Ferlazzo N, Lombardo GE, Maugeri A, Calapai G, Gangemi S, Navarra M.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27827912
 • Yamada, T., Hayasaka, S., Shibata, Y., Ojima, T., Saegusa, T., Gotoh, T., Ishikawa, S., Nakamura, Y., Kayaba, K., Jichi Medical School Cohort Study Group (2011). Frequency of citrus fruit intake is associated with the incidence of cardiovascular disease: the Jichi Medical School cohort study. Journal of epidemiology, 21(3), 169-75.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899405/
 • Yamada, T., Hayasaka, S., Shibata, Y., Ojima, T., Saegusa, T., Gotoh, T., Ishikawa, S., Nakamura, Y., Kayaba, K., Jichi Medical School Cohort Study Group (2011). Frequency of citrus fruit intake is associated with the incidence of cardiovascular disease: the Jichi Medical School cohort study. Journal of epidemiology, 21(3), 169-75.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899405/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.